Kan du få denguefeber på din næste rejse?

Skrevet af Madeline Sharpe

30. december 2014

Sundhed | Rejser

Kan du få denguefeber på din næste rejse?

Ifølge skøn fra Verdenssundhedsorganisationener omkring 2,5 milliarder mennesker i over 100 lande i fare for at få denguefeber. Det anslås, at der årligt forekommer 50 millioner dengueinfektioner i de fleste tropiske og halvtropiske lande i verden, herunder de fleste turistmål. Det stigende antal tilfælde og deres alvor og hyppighed anses for at være forbundet med faktorer som f.eks. ændret menneskelig økologi, demografi, globalisering, hurtig urbanisering og klimaændringer.

Skal du være bekymret? Ja, hvis du ikke tager enkle forholdsregler for at undgå sygdommen. Ifølge Canadas folkesundhedsagentur er ca. 200 til 300 Canadiske turister får denguefeber hvert år. Denguefeber er ikke en rar sygdom at få. Den kaldes nogle gange "knoglebrudfeber" på grund af de voldsomme ledsagesmerter, der normalt følger med denne infektion. Symptomerne omfatter feber, hovedpine, muskel- og ledsmerter og et karakteristisk hududslæt, der minder om mæslinger. Nogle få mennesker udvikler en alvorlig livstruende form af sygdommen, der kaldes dengue hæmoragisk feber. Disse personer udvikler blødninger, lavt niveau af blodplader og udsivning af blodplasma, hvilket kan resultere i et farligt lavt blodtryk, chok og død. Der findes ingen vaccine eller behandling for denne sygdom, der varer ca. en uge til 10 dage.

Det er alle de dårlige nyheder. Den gode nyhed er, at du med enkle forholdsregler kan reducere din risiko for at få denne infektion betydeligt, fordi den kun overføres af inficerede myg og ikke fra andre mennesker. Så hvis du træffer foranstaltninger for at undgå myggestik, mens du sidder på stranden, vandrer i skoven eller bare går rundt i det fri, kan du være sikker.

Foranstaltninger til forebyggelse af myg omfatter sund fornuft samt følgende:

 • Dæk udsat hud ved at bære langærmede skjorter, lange bukser og hatte, især om aftenen, når bidaktiviteten stiger.
 • Brug et passende insektmiddel som anvist. Højere procentdele af aktiv bestanddel giver længere beskyttelse. Brug produkter med følgende aktive ingredienser:
 • DEET (produkter, der indeholder DEET, omfatter Off!, Cutter, Sawyer og Ultrathon)
 • Picaridin (også kendt som KBR 3023, Bayrepel og Picaridin; produkter, der indeholder picaridin, omfatter Cutter Advanced, Skin So Soft Bug Guard Plus og Autan [uden for USA])
 • Olie af citron-eukalyptus (OLE) eller PMD (produkter, der indeholder OLE, omfatter Repel og Off! Botanicals)
 • IR3535 (produkter, der indeholder IR3535, omfatter Skin So Soft Bug Guard Plus Expedition og SkinSmart)
 • Følg altid produktets anvisninger, og påfør det igen som angivet.
 • Hvis du også bruger solcreme, skal du først påføre solcreme og derefter insektmiddel.
 • Følg pakkens anvisninger, når du anvender repellent på børn. Undgå at påføre repellent på deres hænder, øjne og mund.
 • Brug permethrinbehandlet tøj og udstyr (f.eks. støvler, bukser, sokker og telte). Du kan købe forbehandlet tøj og udstyr eller behandle det selv. Behandlet tøj forbliver beskyttende efter flere gange at være blevet vasket. Se produktinformationen for at finde ud af, hvor længe beskyttelsen holder. Hvis du selv behandler tøjet, skal du følge produktvejledningen nøje. Brug ikke permethrin direkte på huden.
 • Bo og sov i værelser med skærme eller aircondition. Brug et sengelinned, hvis det område, hvor du sover, er udsat for udendørs adgang.

Så hvis du vil rejse sikkert og være sund, skal du bruge Sitata til at seneste rejsevarsler om dengue-aktivitet i hele verden.

Følg og synes godt om os:

Relaterede artikler

Togtragedie i Odisha

Togtragedie i Odisha

Den 2. juni blev der rapporteret om en tredobbelt togulykke på Bahanaga Bazar Railway Station i Balasore, Odisha. Ulykken involverede et godstog og to passagertog, Shalimar-Chennai Coromandel Express og Bengaluru-Howrah Express. Den dødeligste ulykke i to årtier...

AI og rejser: Revolutionerer den måde, vi udforsker på

AI og rejser: Revolutionerer den måde, vi udforsker på

Rejsebranchen omfavner revolutioner for at levere enestående oplevelser og tjenester. I takt med at FinTech blomstrer, gennemgår rejser og turisme betydelige forandringer. Personalisering er nu et økonomisk "ønske". I erkendelse af, at ikke to rejser er ens,...

Voldsomme skovbrande i flere canadiske provinser

Voldsomme skovbrande i flere canadiske provinser

I april forårsagede en isstorm alvorlige ødelæggelser i Ontario og Quebec, hvilket resulterede i dødsfald og omfattende afbrydelser af strømforsyningen. Da maj måned satte ind, blev temperaturerne varmere, og utæmmelige skovbrande ramte flere canadiske provinser, herunder...