Ebola i Vestafrika - Hvad sker der i begyndelsen af 2015?

Skrevet af Ronald St. John

januar 27, 2015

Sundhed | Rejser

Ebola i Vestafrika - Hvad sker der i begyndelsen af 2015?

Ebola-epidemien fortsætter i de tre berørte lande i Vestafrika (Guinea, Liberia og Sierra Leone). Sierra Leone kæmper fortsat med den fortsatte spredning af denne alvorlige infektion. I sidste uge blev der rapporteret 337 nye tilfælde. Selv om dette sandsynligvis er en undervurdering af det reelle antal tilfælde, er Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anfører, at dette var mere end dobbelt så mange som antallet af tilfælde, der blev rapporteret i Guinea og Liberia tilsammen.

Sygdommen spredes ikke tilfældigt i befolkningen. Da smitte kræver meget tæt, ubeskyttet personlig kontakt med en syg persons kropsvæsker (f.eks. ved pleje af den syge eller ved forberedelse til begravelse), spredes sygdommen mest inden for familiegrupper og nære venner. Som følge heraf er der "hot spots", hvor sygdommen blusser op.

Hvor er de "hot spots"?

Den mest intense spredning af denne sygdom finder sted i de vestlige distrikter i Sierra Leone, selv om der stadig er tegn på, at smitten er ved at aftage. Andre "hot spots" omfatter hovedstaden Freetown, nabodistriktet Port Loko og Kono-distriktet i øst.

Situationen er varierende i hele Guinea, og der er fortsat smitte med virus i områder i og omkring hovedstaden Conakry. Kindia, der grænser op til Sierra Leone, og Dubreka-området rapporterer om en kraftig stigning i antallet af tilfælde i sidste uge. I mellemtiden er smitten faldet i nogle sydøstlige områder, herunder Macenta og Kerouane.

Selv om det generelle sygdomsniveau endelig er faldende i Liberia, er det vigtigste "hot spot" stadig Montserrado County, som omfatter hovedstaden Monrovia.

På verdensplan er antallet af ebola-tilfælde nået op på 20 206, og der er 7 905 dødsfald.

Meddelelser til afhentning

Hvordan ser fremtiden så ud? Her er nogle af de spørgsmål, der skal overvejes:

  • Epidemien i disse tre lande vil ikke forsvinde foreløbig. Der vil være behov for flere måneders intens indsats for at udrydde denne sygdom.
  • Der vil fortsat være en meget lille risiko for, at en smittet person vil dukke op i et andet land, hvor vedkommende vil blive klinisk syg efter inkubationstiden er udløbet.
  • Modstand i samfundet og befolkningsbevægelser er fortsat en hindring for at begrænse sygdommen.
  • Selv om der nu er tilstrækkeligt mange behandlingssteder i landene til at isolere smittede personer og begrænse en eventuel spredning, er behandlingspladserne ujævnt fordelt. Som følge heraf må nogle personer rejse langt for at få behandling. Under rejserne kan de sprede sygdommen til deres ledsagere og andre rejsende.
  • Det er en udfordring at identificere og opspore nære personlige kontakter, når der er store befolkningsbevægelser, og det er ikke let at besøge alle kontakter hver dag for at kontrollere, om de er ved at blive syge.
  • Alligevel er risikoen for den almindelige rejsende til disse lande lav, så længe man undgår tæt kontakt med syge personer. Risikoen for sundhedspersonale er imidlertid høj (indtil videre er 660 læger, sygeplejersker og andet sundhedspersonale blevet smittet, og 375 af dem er døde).

Bør du undgå at rejse til disse lande?

Selv om risikoen er lav, er det nok bedst at undgå at rejse til et af de tre berørte lande i øjeblikket (Sierra Leone, Guinea og Liberia). Det er vanskeligt at få flybilletter, fordi flyselskaberne ikke vil flyve til disse lande, og det er derfor også vanskeligt at få en rejse, hvis man ønsker at rejse af sted i en fart. Hvis du desuden har allerede eksisterende medicinske lidelser som f.eks. hjertesygdomme, diabetes eller lungesygdomme, eller hvis du kommer til skade under dit besøg i disse lande og har brug for lægehjælp, kan du desuden have visse vanskeligheder med at få akut behandling på grund af den prioritering, der gives til behandling af ebola-patienter.

Takket være den Europa-Kommissionen GD ECHO for brugen af deres foto i det viste billede.

Følg og synes godt om os:

Relaterede artikler

Togtragedie i Odisha

Togtragedie i Odisha

Den 2. juni blev der rapporteret om en tredobbelt togulykke på Bahanaga Bazar Railway Station i Balasore, Odisha. Ulykken involverede et godstog og to passagertog, Shalimar-Chennai Coromandel Express og Bengaluru-Howrah Express. Den dødeligste ulykke i to årtier...

AI og rejser: Revolutionerer den måde, vi udforsker på

AI og rejser: Revolutionerer den måde, vi udforsker på

Rejsebranchen omfavner revolutioner for at levere enestående oplevelser og tjenester. I takt med at FinTech blomstrer, gennemgår rejser og turisme betydelige forandringer. Personalisering er nu et økonomisk "ønske". I erkendelse af, at ikke to rejser er ens,...

Voldsomme skovbrande i flere canadiske provinser

Voldsomme skovbrande i flere canadiske provinser

I april forårsagede en isstorm alvorlige ødelæggelser i Ontario og Quebec, hvilket resulterede i dødsfald og omfattende afbrydelser af strømforsyningen. Da maj måned satte ind, blev temperaturerne varmere, og utæmmelige skovbrande ramte flere canadiske provinser, herunder...