7 måder at undgå terrorisme på og være sikker på rejsen på

Skrevet af Madeline Sharpe

november 24, 2015

Sikkerhed | Rejser

7 måder at undgå terrorisme på og være sikker på rejsen på

Alle ved, at terrorister opfordrer fortsat til angreb mod civile, politi og regeringer af vestlige interesser i USA, Storbritannien, Frankrig, Italien og Tyskland. Men hvor alvorlig er truslen for den almindelige rejsende?

Angrebene i Paris i november 2015 har understreget terroristernes evne til at gennemføre tilfældige angreb mod mål i vestlige lande uden eller med ringe varsel. De seneste begivenheder i Frankrig, USA, Danmark, Canada, Tunesien og Australien illustrerer de risici, som terrorister, der er motiveret af den aktuelle situation i Syrien og Irak, og som kan være lokale eller borgere fra andre lande, herunder indehavere af falske vestlige pas, udgør.

Der er ingen tvivl om, at der er en vedvarende og langvarig trussel om terrorangreb i hele verden, men de er stadig relativt sjældne og lokale. Siden angrebene i USA i 2001 har terroristerne iværksat større angreb i Bali, Jakarta, Madrid, London, New Delhi, Kampala, Nairobi, Abuja, Volgograd, Moskva, Egypten, USA, og nu Paris der dræbte og sårede en række udlændinge. Der er opstået nye militante grupper i dele af Afrika, på Den Arabiske Halvø og i Mellemøsten, som har medført en væsentlig forværring af sikkerhedsmiljøet i visse områder af disse regioner.

Terrorangreb kan resultere i kidnapninger med krav om løsepenge, skyderier mod ubevæbnede civile eller sikkerhedsstyrker (London, Belgien, Ottawa, Dhaka og Paris), brug af køretøjer mod civile på overfyldte steder, bombeangreb (Boston i 2013 og Bangkok i 2015), selvmordsaktioner og angreb på fly, tog og andre transportmidler.

Almindelige mål for terrorangreb er lokale kontorer og bygninger for nationale eller lokale regeringer, offentlig transport, militær- og sikkerhedsstyrkernes baser, vestlige interesser såsom ambassader, flyselskaber, udenlandske olie- og gasinstallationer, multinationale virksomheder (herunder boligområder for ansatte) og internationale skoler; steder, hvor der er mange mennesker, f.eks. offentlige bygninger, indkøbscentre, hoteller, markeder, terminaler for offentlig transport, lufthavne, turiststeder og offentlige områder; steder, hvor vestlige turister samles, f.eks. hoteller, restauranter, natklubber og andre underholdningssteder; og steder, hvor der er gudstjenester, herunder moskeer, kirker, templer og synagoger af alle trosretninger, samt religiøse ceremonier og processioner.

Skal du derfor barrikadere din dør og aldrig rejse nogen steder hen igen?

Selvfølgelig ikke! Men for at være sikker er der nogle få ting, du bør huske på, før og mens du rejser.

1. Vær opmærksom på vigtige datoer

Vigtige datoer som f.eks. jubilæer, religiøse fester og politiske begivenheder (f.eks. valg) på din destination kan af terrorister betragtes som symbolske og være en grund til at foretage et angreb.

2. Læs noget

Sørg for at undersøge din destination, før du bestiller. Tjek de rejsevejledninger, som dine ministerier/udenrigsministerier eller andre websteder som f.eks. Sitata. Sitata kan give dig en hurtig oversigt over alle dine destinationer og holde dig informeret med realtidsinformation om sundheds- og sikkerhedsbegivenheder, mens du er på rejse.

3. Undgå problemfelter

Sørg for, at din rejseplan ikke omfatter områder, hvor der er anbefalinger mod at rejse. Det kan f.eks. være grænseområder eller andre steder i et land, der ellers er lavrisikoland. Hvis din destination er blevet udpeget som et problemområde, skal du kun tage af sted, hvis din rejse er absolut nødvendig (f.eks. en begravelse af et familiemedlem). Hvis niveauet for rejseanbefalinger er blevet ændret, efter at du har booket, men inden du er rejst, kan du muligvis gøre krav på din rejseforsikring.

4. Overvåg nyhederne

Hvis du befinder dig i et risikabelt eller risikabelt område, skal du sørge for at følge nyhederne i landet og regionen for at finde ud af, om der er noget, der kan påvirke din sikkerhed, herunder om symbolske dage eller hvilke politiske begivenheder du skal undgå.

5. Hold en lav profil

Overvej at holde lav profil ved at undgå ekstravagant tøj og dyre smykker eller ure. Klæd dig som de lokale, og prøv at falde ind i mængden så godt som muligt. På den måde vil du ikke være et let mål for tyveri eller ekspreskidnapninger.

6. Vær opmærksom, når du er i offentligheden

Vær på vagt på offentlige områder og steder, der tiltrækker udlændinge og vesterlændinge, f.eks. ambassader, hoteller, restauranter, barer og underholdningssteder. Identificer nødudgange, og hav en handlingsplan i tilfælde af en sikkerhedstrussel.

7. Hav en nødplan

Sørg for, at du ved, hvad du skal gøre, hvis der sker noget forfærdeligt. Ved du, hvor din ambassade er placeret? Du bør altid vide, hvor din ambassade eller dit konsulat ligger, og hvordan du kan komme dertil, hvis du har brug for nødhjælp. Hav telefon- og kontaktoplysninger i nødsituationer altid på dig. Hvis du rejser sammen med andre, skal du sørge for, at din gruppe har et på forhånd aftalt mødested, hvis kommunikationslinjerne svigter.

Som du kan se, kan du med nogle få enkle foranstaltninger sikre dig, mens du rejser. Har du flere tips at tilføje? Lad os vide det i kommentarerne nedenfor!

Rejs sikkert.

Følg og synes godt om os:

Relaterede artikler

SPÆNDINGER VED GRÆNSEN MELLEM DEN DOMINIKANSKE REPUBLIK OG HAITI

SPÆNDINGER VED GRÆNSEN MELLEM DEN DOMINIKANSKE REPUBLIK OG HAITI

SPÆNDINGER VED GRÆNSEN MELLEM DEN DOMINIKANSKE REPUBLIK OG HAITI På grund af en igangværende konflikt om opførelsen af en vandkanal fra en fælles flod er situationen fortsat spændt ved grænsen mellem Den Dominikanske Republik og Haiti. Myndighederne i Den Dominikanske Republik er stoppet med at udstede visa...

Hvordan kan jeg reducere mit CO2-fodaftryk, når jeg rejser?

Hvordan kan jeg reducere mit CO2-fodaftryk, når jeg rejser?

Vi får at vide, at der er et hul i ozonlaget Se, hvad der skyller op på stranden Og Herre, jeg tror, fra himlen til havet Vi tvinger Moder Natur i knæ Så lad os efterlade noget blåt oppe over os Lad os efterlade noget grønt på jorden Det er kun vores at låne,...

Stormen Daniel skaber kaos i det konfliktramte Libyen

Stormen Daniel skaber kaos i det konfliktramte Libyen

Stormen Daniel: Oprindelse og natur Stormen Daniel udviklede sig i Grækenland og blev navngivet af Hellenic National Meteorological Service. Det viste sig at være den dødeligste og dyreste tropisk-lignende cyklon i Middelhavet, der blev registreret i 2023. Omkring den 4. og 5. september hærgede stormen...