Zikavirus - centrale spørgsmål

Skrevet af Ronald St. John

marts 23, 2016

Sundhed | Rejser

Zikavirus - centrale spørgsmål

Siden zikavirus blev opdaget i Uganda i 1974, har det langsomt spredt sig rundt i verden, først til andre afrikanske lande, derefter til nogle lande i Sydøstasien, derefter til Stillehavet (herunder et større udbrud i Fransk Polynesien) og nu endelig til Amerika. Nu har 60 lande rapporteret om personer, der er smittet med zikavirus. Sydkorea og Kina er de seneste lande, der har rapporteret om tilfælde hos rejsende, der vender tilbage fra lande, hvor der er udbrud af denne virus. Virussen spredes imidlertid af lokalt inficerede myg i 33 lande og territorier i Amerika. Cuba og Dominica er de seneste lande, der har rapporteret om smitte fra lokale myg.

Hvad er den nuværende situation?

Zikavirusets geografiske udbredelse er blevet stadig større, siden det første gang blev påvist i Nord- og Sydamerika i 2014. De to hårdest ramte lande har været Brasilien og Colombia. Andre lande som Jamaica, US Virgin Island og Puerto Rico har rapporteret om en håndfuld til flere hundrede tilfælde.

Men hvor udbredt er den egentlig??

Landene har et problem med at tælle alle mennesker med denne infektion. De fleste mennesker, der er smittet med denne virus (ca. 80%), bliver slet ikke syge. De går ikke til lægehjælp, og derfor bliver de ikke rapporteret til sundhedsmyndighederne for at blive talt med. Så ingen kan sige, hvor mange mennesker der rent faktisk er blevet smittet i noget land. Det er sandsynligt, at denne virus er temmelig udbredt i alle de amerikanske lande undtagen Canada og Chile (hvor den rigtige myggeart til at bære viruset ikke findes). At der ikke er rapporteret om overførsel af denne virus i andre lande betyder ikke, at den ikke findes der. For at komplicere tingene er der ingen godkendte kommercielt tilgængelige laboratorieprøver til hurtig bekræftelse af en infektion. Visse test kan udføres for at påvise tilstedeværelsen af virus hos en person, der faktisk er syg, men selv disse har visse begrænsninger. Nogle gange kan testen forveksles med denguefeber- og chikungunya-virus, der cirkulerer i befolkningen på samme tid.

Men denne virus er IKKE triviel

Symptomerne forårsaget af denne virus er ikke særlig alvorlige (feber, muskelsmerter, let udslæt), og folk kommer sig normalt i løbet af et par dage. Der findes ingen særlig behandling for denne infektion. Dødsfald som følge af zikainfektion er sjældne og kan forekomme hos personer med alvorlige forudgående helbredstilstande. Men denne virus er ikke harmløs.

Mikrocefali

Mikrocefali (unormalt lille hjerne) er en tilstand, der findes hos nyfødte spædbørn. Den skyldes mange forhold, der opstår under graviditeten, herunder visse velkendte infektioner som f.eks. mæslinger (røde hunde). Da udbruddet af zikavirus voksede i Brasilien, begyndte læger at bemærke en dramatisk stigning i denne tilstand hos nyfødte spædbørn. I løbet af det sidste år er der kommet flere og flere beviser fra forskellige undersøgelser, der tyder på, at Zikavirus højst sandsynligt er en årsag til mikrocefali. Der er flere undersøgelser i gang for at bekræfte dette. I mellemtiden anbefales det som en sikkerhedsforanstaltning, at gravide kvinder og kvinder, der planlægger at blive gravide, undgår at rejse til områder, hvor dette virus er aktivt cirkulerende.

Guillain-Barré-syndrom (GBS)

Med spredningen af denne virus har 12 lande eller territorier rapporteret om en stigning i antallet af personer, der er ramt af Guillain-Barré-syndromet (GBS). GBS er en tilstand, der ofte følger et stykke tid efter en infektion. Symptomerne omfatter hurtigt indsættende ændringer i følelser eller smerter, ofte i hænder eller fødder, efterfulgt af muskelsvaghed. Symptomerne udvikler sig over et halvt døgn til to uger. I den akutte fase kan denne sygdom være livstruende, idet ca. en fjerdedel af patienterne udvikler svaghed i åndedrætsmusklerne. Der er stadig flere beviser for, at zikavirus er en ny årsag til GBS.

Seksuel overførsel

Flere lande (USA, Frankrig og Italien) har rapporteret, at en mand, der er smittet med Zika, har overført infektionen til sin kvindelige seksualpartner. Det vides ikke, om dette er en hyppig eller usædvanlig måde at overføre denne virus på.

Spørgsmål

Graviditet

Hvis en gravid kvinde er udsat

- Vi ved ikke, hvor sandsynligt det er, at hun får Zika. Mange kvinder, der er blevet smittet, føder normale børn.

Hvis en gravid kvinde er smittet

- Vi ved ikke, hvordan virussen vil påvirke hende eller hendes graviditet.

- Vi ved ikke, hvor sandsynligt det er, at Zika vil overføres til hendes foster.

- Vi ved ikke, om fosteret er smittet, om fosteret vil udvikle fødselsdefekter.

- Vi ved ikke, hvornår i graviditeten infektionen kan skade fosteret.

- Vi ved ikke, om hendes barn vil få fosterskader.

- Vi ved ikke, om seksuel overførsel af zikavirus udgør en anden risiko for fødselsdefekter end myggebåren overførsel.

Seksuel overførsel

- Virussen er til stede i sæd længere end i blod, op til 2 måneder eller måske længere.

- Vi ved ikke, hvor længe virussen vil forblive i sæden.

- Vi ved ikke, hvor ofte virus i sæd vil smitte en sexpartner. En kvindelig partner til en mand, der har besøgt områder med aktiv zikavirusoverførsel, bør anvende prævention i mindst 2 måneder.

- En mand, der har besøgt områder med aktiv zika-smitte, bør bruge kondom, hvis han har sex med en gravid kvinde.

- Vi ved ikke, om en kvinde kan overføre virussen til en mand gennem sex. Vi ved ikke, om virussen kan overføres ved anal, oral eller andre former for seksuel kontakt.

Afprøvning

- Alle gravide kvinder, der har besøgt områder med aktiv zika-smitte, bør få taget en blodprøve for viruset, uanset om de har symptomer eller ej.

- Alle gravide kvinder, der har besøgt områder med aktiv zika-smitte, bør under deres graviditet få foretaget omhyggelige opfølgende undersøgelser for at opdage eventuelle misdannelser hos fosteret.

- Personer, der har besøgt områder med aktiv zika-smitte, bør testes, hvis de har haft eller udvikler symptomer på sygdommen.

Følg og synes godt om os:

Relaterede artikler

Planlæg en sommerrejse til Italien med vores guide

Planlæg en sommerrejse til Italien med vores guide

Har du også bemærket en hvirvelvind af vandrere, der er på vej til Italien? Er du ikke blevet nysgerrig? Det må være højsæson, men kan der være mere i historien? Dette er dit tegn til at pakke dine tasker og dykke ned i en verden af strande,...

Haiti - på kanten

Haiti - på kanten

Den 15. maj 2023 bad FN's generalsekretær António Guterres det internationale samfund om at gribe ind og advarede om, at Haitis tragiske situation bringer sikkerheden i Caribien og andre steder i verden i fare.Guterres opfordrede det internationale samfund til at gribe ind...