Kopper - skal vi gå i panik?

Skrevet af Ronald St. John

maj 25, 2022

Sundhed | Situationsrum | Rejser

A lille udbrud af kopper er for nylig opstået, og med verdens erfaringer fra COVID-19 er verden forståeligt nok bekymret. Faktisk har selv USA hurtigt bestilte 13 millioner vaccinedoser som svar. Nu er der mange rejsende, der spørger sig selv: Hvad er kopper, og skal jeg være bekymret?

Hvad er kopper?

Apseskoldkopper er en sjælden sygdom forårsaget af en virus, som oprindeligt blev opdaget i kolonihaver af aber i 1958. Den skaber blærer på huden, som ligner skoldkopper og andre kopperlignende sygdomme. Andre symptomer på abeskoldkopper omfatter feber, hovedpine, muskelsmerter, rygsmerter, hævede lymfeknuder og et væskefyldt udslæt, der starter i ansigtet. Til sidst bliver udslættet skorpedannende, og skorperne falder af. Sygdommen varer normalt 2 til 4 uger.

Ifølge US Centers for Disease Control var det første tilfælde af kopper hos mennesker et tilfælde i 1970 i Den Demokratiske Republik Congo. Siden da er der sporadisk blevet rapporteret om kopper hos mennesker i flere andre central- og vestafrikanske lande: Cameroun, Den Centralafrikanske Republik, Elfenbenskysten, Den Demokratiske Republik Congo, Gabon, Ghana, Liberia, Nigeria, Republikken Congo, Sierra Leone og Den Centralafrikanske Republik. De fleste infektioner forekommer i Den Demokratiske Republik Congo.

Væskefyldte blærer er et af symptomerne på monkepox-virus

Hvordan får jeg abeskoldkopper?

Kopper overføres ved bid fra inficerede gnavere, der bærer viruset i Afrika, eller fra person til person ved luftvejskontakt eller direkte kontakt med en inficeret person. Generelt skal man have tæt hud-mod-hud-kontakt med personer, der er smittet med virussen, for at få den. Det betyder, at man kan få virus ved at røre ved hinanden, dele tandbørster, kysse, sove ved siden af hinanden (overfladekontaminering fra sengelinned er mulig) osv.

Det er muligt, at virussen kan overføres, når patienten udvikler tidlige symptomer som f.eks. hoste, men før der opstår blærer. Dette kunne også tyde på, at der kan ske overførsel fra en asymptomatisk person, men dette er endnu ikke blevet bekræftet.

Hvordan skete den nuværende spredning af kopper?

Det nuværende udbrud af denne sygdom blev startet af en rejsende, der besøgte Nigeria og vendte tilbage til Det Forenede Kongerige, hvor han blev diagnosticeret. Efterfølgende er der gennem kontakt med dette første tilfælde kommet flere mistænkte og
flere lande har rapporteret om bekræftede tilfælde af kopper i flere lande. Da denne infektion kan have en relativt langvarig inkubationstid (5-21 dage), forventedes yderligere tilfælde. I løbet af den seneste uge har Portugal, Spanien, USA og Canada rapporteret om små grupper af patienter. Tyskland, Belgien, Sverige og Frankrig er de seneste lande, der har rapporteret om et eller flere mulige tilfælde. Ikke alle de rapporterede tilfælde er blevet bekræftet ved laboratorieundersøgelser. På verdensplan er det samlede antal mistænkte og bekræftede tilfælde i skrivende stund ca. 160 på tværs af følgende lande:

 • Argentina
 • Østrig
 • Belgien
 • Canada
 • Danmark
 • Frankrig
 • Tyskland
 • Italien
 • Israel
 • Nederlandene
 • Portugal
 • Spanien
 • Sverige
 • Schweiz
 • USA
 • Det Forenede Kongerige

Hvordan spreder den sig så hurtigt?

Der kræves tæt personlig kontakt for at overføre denne virus. Rejsende, der har fået viruset, vil ikke vide, at de har det i et par dage. Derfor kan de vende hjem, før de bliver syge, og derefter muligvis overføre sygdommen til deres nære kontakter. Nogle af de aktuelle tilfælde er f.eks. blevet sporet til store sociale sammenkomster, hvor virussen blev overført til personer, som efterfølgende hoppede på et fly og rejste til andre lande. Den gode nyhed er, at denne sygdom er lettere at inddæmme, fordi overførslen kræver tæt personlig kontakt.

Skal jeg bekymre mig om kopper, når jeg rejser?

Kort sagt: ingen.

Der forekommer lejlighedsvis små udbrud, men da overførslen af viruset normalt er lav, kan disse udbrud hurtigt inddæmmes. Heldigvis er abepox-stammen i de rapporterede tilfælde en mildere variant af viruset. Folk er på lav risiko for eksponering da abepox er en relativt sjælden sygdom, der ikke er meget smitsom. Hvis du planlægger at rejse, er det stadig en god idé at bære en maske og undgå tæt kontakt med personer, der hoster, har feber eller generelt ser utilpas ud.

Jeg er stadig bekymret, hvad skal jeg gøre?

Brug Sitata til at rejse uden bekymringer! Vidste du, at vi var de første i verden til at advare rejsende om COVID-19 (da det blev rapporteret som et stort antal tilfælde af lungebetændelse)? Vi bruger avanceret software til at overvåge trusler og forstyrrelser, der kan forstyrre dine rejser, og det omfatter sygdomsudbrud som kopper, f.eks. abekopper. Vi vil naturligvis fortsat overvåge situationen og advare rejsende advare dig hvis du er i farezonen eller har planlagt en rejse til et område der har set tilfælde af kopper for nylig..

Forebyggende foranstaltninger omfatter vask af hænder ofte og at undgå kontakt med vilde dyr og produkter fremstillet af vilde dyr. Desuden bør internationale rejsende også undgå kontakt med syge mennesker. For nylig blev en ny vaccine kaldet JYNNEOS (IMVANEX, IMVAMUNE) blev kun godkendt af den amerikanske lægemiddelstyrelse til brug hos personer, der kan være i høj risiko for at blive udsat for denne infektion, f.eks. sundhedspersonale. Det er dog kun tilgængeligt i begrænsede mængder hos autoriserede udbydere og er begrænset til voksne på 18 år og derover. Som sådan er det sandsynligvis ikke en mulighed for de fleste rejsende, så prøv at være opmærksom og undgå tæt kontakt med dem, der kan være smittet.

Følg og synes godt om os:

Relaterede artikler

Må du få en meningsfuld Yom Kippur 

Må du få en meningsfuld Yom Kippur 

Yom Kippur, den helligste dag i den jødiske kalender, er en dybsindig og reflekterende oplevelse, kendt som forsoningsdagen. Den symboliserer en dyb forbindelse mellem den enkelte og det guddommelige. Ifølge jødisk tradition skal man under Rosh Hashanah, også kendt som...

SPÆNDINGER VED GRÆNSEN MELLEM DEN DOMINIKANSKE REPUBLIK OG HAITI

SPÆNDINGER VED GRÆNSEN MELLEM DEN DOMINIKANSKE REPUBLIK OG HAITI

SPÆNDINGER VED GRÆNSEN MELLEM DEN DOMINIKANSKE REPUBLIK OG HAITI På grund af en igangværende konflikt om opførelsen af en vandkanal fra en fælles flod er situationen fortsat spændt ved grænsen mellem Den Dominikanske Republik og Haiti. Myndighederne i Den Dominikanske Republik er stoppet med at udstede visa...

Hvordan kan jeg reducere mit CO2-fodaftryk, når jeg rejser?

Hvordan kan jeg reducere mit CO2-fodaftryk, når jeg rejser?

Vi får at vide, at der er et hul i ozonlaget Se, hvad der skyller op på stranden Og Herre, jeg tror, fra himlen til havet Vi tvinger Moder Natur i knæ Så lad os efterlade noget blåt oppe over os Lad os efterlade noget grønt på jorden Det er kun vores at låne,...