Rejsekrise i Europa: Alt, hvad du skal vide

Skrevet af Akshat Sharma

juli 12, 2022

Assistance | Rejser

Foto af Aleksei Zaitcev Unsplash

Luftfartsindustrien i Europa gennemgår i øjeblikket en ustabil periode. Det har resulteret i en kaotisk blanding af aflysninger af flyvninger, forsinkelser og lange køer. Tusindvis af flyafgange er blevet aflyst af flyselskaberne og lufthavnene, og det har følgelig forringet sommeroplevelsen for alle rejsende. 

Flere indbyrdes forbundne faktorer har ført til denne situation:

  • Genopretning af industrien: Luftfartsindustrien er netop kommet sig over de COVID-19-relaterede restriktioner. Dette har imidlertid ført til en uholdbar efterspørgsel.
  • Mangel på personale: Der blev konstateret adskillige aflysninger på grund af mangel på kabinepersonale, sikkerhedspersonale, bagagehåndterer og teknisk personale af årsager som f.eks. COVID-19-infektioner, strejker og afskedigelser på grund af høje personaleomkostninger, som flyselskaberne ikke kunne bære. Der blev foretaget personalereduktioner under pandemien, og det vil tage længere tid end forventet at genansætte personale.
  • Flere strejker: I løbet af sommersæsonen har fagforeninger og arbejdsstyrken opfordret til industrielle aktioner mod luftfartsselskaberne på grund af stridigheder om lønninger, dårlige arbejdsvilkår og nedskæringer. Mange luftfartsselskaber som f.eks. Ryanair og Scandinavian Airlines System (SAS) har kæmpet for at nå til enighed med fagforeningerne og risikerer at stå over for flere strejker i fremtiden.
  • Uventet efterspørgsel: Selv om luftfartsselskaberne forventede en stigning i efterspørgslen efter pandemien, svarer deres prognoser ikke til den faktiske efterspørgsel i denne sæson.

Disse faktorer har tilsammen resulteret i den nuværende rejsekrise i Europa og i andre lande som f.eks. USA. 

Alle disse faktorer har givet anledning til en smertefuld personlig oplevelse for de rejsende, hvor de oplever overvældende forsinkelser, missede aftaler og livsændrende forstyrrelser. 

Arbejdstagerne står også over for hårde arbejdsforhold på grund af overvældende krav midt i personalemangel. Dette har derfor resulteret i strejker og arbejdsnedlæggelser, hvilket har ført til yderligere forstyrrelser i rejseaktiviteten. Det kan være svært og komplekst at navigere i fremtidige afbrydelser, men med baggrund i denne nedsmeltning kan en rejsende være bedre i stand til at træffe informerede beslutninger. Desuden er det at forstå mønstre af aflysninger kan give dig mulighed for at finde de flyselskaber, der har flest afbrydelser. Easyjet og British Airways er nogle af de mest forstyrrede luftfartsselskaber i Det Forenede Kongerige. Ryanair og Aer Lingus kan også blive udsat for omfattende forstyrrelser på grund af konstant strejker og personalemangel.2 

Rejsende bør:

  • Kend dine rettigheder: Mange lande, som f.eks. UK, sørge for passende dækning af restitutioner ved pludselige aflysninger af flyafgange. Sørg for at forstå nuancerne i disse bestemmelser og proceduren for at holde flyselskaberne ansvarlige, så du får din refusion og andre rettigheder. Forstå klausulerne i dit flyselskabs brugeraftale for at gøre tilbagebetalingsprocessen mere smidig.
  • Forstå spidsbelastningstiderne: Sørg for at være opmærksom på flytrafikken på dagen for din planlagte flyvning. Flyvninger på helligdage (f.eks. jubilæumsdage) og i weekender er overbelastede med passagerer og er mere tilbøjelige til at blive udsat for pludselige forsinkelser og/eller aflysninger.
  • Planlæg fremad: Planlæg de værste scenarier for at sikre minimale forstyrrelser. Sørg for at notere dig vejrudsigten, før du planlægger din flyrejse, da du muligvis ikke er berettiget til refusion ved aflysninger, der beviseligt ligger uden for luftfartsselskabernes kontrol. Vær opmærksom på uroligheder i din udpegede lufthavn eller hos dit luftfartsselskab, så du kan være opmærksom på datoerne for planlagte arbejdsnedlæggelser. 
  • Få dækning: Rejseforsikring er en af de bedste måder at afbøde virkningerne af afbrydelser på. Det er også vigtigt at forstå din rejseforsikringspolice og sikre dig, at du er opmærksom på de tilfælde, der berettiger/ikke berettiger til dækning. Sitata giver rejsende omfattende dækning af flyforsinkelser samt advarsler om trusler og afbrydelser i realtid og øjeblikkelig nødhjælp.

Rejsebranchen gennemgår forstyrrelser af hidtil uset omfang, hvor overvældede serviceoperatører kæmper for at opretholde en drift, der er i overensstemmelse med forbrugernes krav. I denne massekrise er det let at blive afstemt over for den enkelte rejsendes personlige situation, når han eller hun er strandet i lufthavne i dagevis. Det er vigtigt for os som rejsende at planlægge på forhånd og minimere forstyrrelser, så vi bevidst kan træffe beslutninger, der reducerer sandsynligheden for at blive fanget i nedsmeltningen.

Følg og synes godt om os:

Relaterede artikler

Må du få en meningsfuld Yom Kippur 

Må du få en meningsfuld Yom Kippur 

Yom Kippur, den helligste dag i den jødiske kalender, er en dybsindig og reflekterende oplevelse, kendt som forsoningsdagen. Den symboliserer en dyb forbindelse mellem den enkelte og det guddommelige. Ifølge jødisk tradition skal man under Rosh Hashanah, også kendt som...

SPÆNDINGER VED GRÆNSEN MELLEM DEN DOMINIKANSKE REPUBLIK OG HAITI

SPÆNDINGER VED GRÆNSEN MELLEM DEN DOMINIKANSKE REPUBLIK OG HAITI

SPÆNDINGER VED GRÆNSEN MELLEM DEN DOMINIKANSKE REPUBLIK OG HAITI På grund af en igangværende konflikt om opførelsen af en vandkanal fra en fælles flod er situationen fortsat spændt ved grænsen mellem Den Dominikanske Republik og Haiti. Myndighederne i Den Dominikanske Republik er stoppet med at udstede visa...

Hvordan kan jeg reducere mit CO2-fodaftryk, når jeg rejser?

Hvordan kan jeg reducere mit CO2-fodaftryk, når jeg rejser?

Vi får at vide, at der er et hul i ozonlaget Se, hvad der skyller op på stranden Og Herre, jeg tror, fra himlen til havet Vi tvinger Moder Natur i knæ Så lad os efterlade noget blåt oppe over os Lad os efterlade noget grønt på jorden Det er kun vores at låne,...