Løbende situationsrapport: Zaporizhzhia-kraftværket

Skrevet af Akshat Sharma

11. september 2022

Sikkerhed | Situationsrum

Rejserisiko: HØJ

Arialvisning af reaktorerne i Zaporizhzhia-kernekraftværket
Billedet er venligst udlånt: De teknologiske udsigter |Licenseret under Creative Commons

En kort introduktion til situationen

 • Der er 15 reaktorer fordelt på fire atomkraftværker i Ukraine med en samlet elproduktionskapacitet på 13 gigawatt. Det drejer sig om:
  • Khmelnytskyi, Netishyn
  • Rivne, Varash
  • Sydlige Ukraine, Yuzhnoukrainsk
  • Zaporizhzhia, Enerhodar
 • The Zaporizhzhia atomkraftværket er det største i Europa. Det har i alt 6 reaktorer, der kan producere 5.700 MW af elektricitet. Den 3. marts 2022, Russisk styrker angreb anlægget og tog kontrol over området. Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA) er i øjeblikket undersøgelse af kraftværket for at give en omfattende trusselsprognose.

Hvad har ført til den nuværende situation?

 • Konflikten i Zaporizhzhia er næret af de radioaktive stationer, der ligger i byen, hvilket har ført til dens strategiske betydning. Anlægget er også en vigtig bidragyder til landets energiforsyning. Derfor har Ukraine konstant forsøgt at genvinde kontrollen over regionen. Denne situation udgør en alvorlig trussel om en atomkatastrofe, der kan påvirke flere lande i regionen.
 • Anlægget, der er under russisk besiddelse, drives af ukrainsk personale. Den eksterne strømforsyning til anlægget var blevet afbrudt på grund af den igangværende konflikt. Dette tvang værket til at bruge den eneste tilbageværende reaktor til at generere den strøm, der var nødvendig for at sikre den nødvendige køling. Den 10. september blev en af strømforsyningslinjerne genetableret, så reaktoren kunne lukkes ned. Denne strøm, uanset om den leveres af en reaktor på anlægget eller af en ekstern kilde, er nødvendig til køling. Hvis dette ikke var sket, kunne det have ført til en nuklear nedsmeltning.
 • Anlægget er i øjeblikket ved at blive omlagt til kold tilstand.
 • Desuden er det nukleare affald, der er oplagret på stedet, konstant udsat for risiko for beskadigelse af artilleriild. Dette kan føre til en begrænset, men risikabel radioaktiv udledning.

Er det sikkert at rejse til Ukraine?

 • Det er i øjeblikket IKKE sikkert at rejse til Ukraine på grund af det nuværende krigsklima mellem Kyiv og Moskva. Situationen i nærheden af Zaporizhzhia-kraftværket udgør desuden en høj risiko på grund af truslen om umiddelbar radioaktiv eksponering. Konsekvenserne af en radioaktiv katastrofe i Europa kan få konsekvenser for flere generationer.

 Vurdering

 • Virkningerne af en strålingslækage på Zaporizhzhia-kraftværket forventes at være overvejende begrænsede. I værste fald kan katastrofen dog påvirke Rusland og Ukraine, Estland, Letland, Litauen, Polen, Slovakiet, Ungarn, Rumænien, Moldova, og dele af Tyskland
 • Rejsende rådes til at udvise øget forsigtighed, når de rejser til disse lande. Hvis man holder sig på afstand af lækagens epicenter, dvs. Zaporizhzhia-kraftværket, vil det mindske sikkerhedsrisikoen betydeligt.
 • Hvis man befinder sig inden for en lækages nedslagsradius, skal rejsende straks evakuere området. Hvis de ikke kan evakuere, skal de finde et robust beskyttelsesrum med tykke vægge, der kan modstå enhver stråling. Det anbefales, at man holder sig i et beskyttelsesrum i en to ugers periode, indtil strålingen mister sin intensitet. 
 • Hvis de rejsende udsættes for stråling, bør de søge passende behandling straks.
 • Overvej en Sitata-medlemskab som giver dig advarsler om forstyrrelser og trusler, mens du er på jorden, samt nødhjælp, hvis du skulle havne i en problematisk situation.

Konklusion 

 • Rejserisikoen til Ukraine er i øjeblikket HØJ. Mange lande fraråder i øjeblikket at rejse til Ukraine på grund af den manglende personlige sikkerhed.
 • For virksomheder, der har brug for en mere detaljeret rapport om situationen, henvises til vores dybdegående landeanalyserapport som kan fås fra vores supportrepræsentanter.
Følg og synes godt om os:

Relaterede artikler

Israel, Palæstina og din forsikringsdækning

Israel, Palæstina og din forsikringsdækning

På nuværende tidspunkt har Sitata identificeret og kommunikeret med alle rejsende, der er berørt af de begivenheder, der finder sted. Hvis du planlægger at rejse til Israel eller de palæstinensiske områder i den nærmeste fremtid, bedes du være opmærksom på følgende. Vores underwriter, United...

Nedsat seismisk aktivitet, men stadig advarsler om vulkanudbrud - Island

Nedsat seismisk aktivitet, men stadig advarsler om vulkanudbrud - Island

En sværm af jordskælv Siden midnat den 25. oktober har der været en intens sværm af jordskælv nær Svartsengi, nord for Grindavík, med over 1000 registrerede jordskælv med den største registrerede styrke på 4,5. I løbet af de følgende dage fortsatte den seismiske aktivitet...

Vær ikke en kalkun i denne højtid!

Vær ikke en kalkun i denne højtid!

Feriesæsonen er en tid, hvor man spreder glæde, forkæler sig selv med lækkerier og skaber minder, der vil vare hele livet. Men midt i den festlige stemning og de funklende lys er der også den uundgåelige stress med at navigere i overfyldte lufthavne, håndtere...