Haiti - på kanten

Skrevet af Zaid Mughal

maj 17, 2023

Sikkerhed | Situationsrum | Rejser

Den 15. maj 2023 anmodede FN's generalsekretær António Guterres det internationale samfund om at gribe ind og advarede om, at Haitis tragiske situation bringer sikkerheden i og uden for Caribien i fare.

Guterres opfordrede indtrængende det internationale samfund til at forstå, at effektiv solidaritet med Haiti ikke kun er et spørgsmål om generøsitet. Han understregede, at det i bund og grund var et spørgsmål om oplyst egeninteresse, da den nuværende situation i Haiti afspejlede en trussel mod sikkerheden i hele regionen.

Med smukke strande, underjordiske grotter, koralrev og uberørte bjerge var Haiti i 1970'erne en af de bedste turistdestinationer blandt de caribiske øer. Historien om landets overgang fra en førsteklasses rejsedestination til et brudstykke af fortvivlelse er resultatet af en poly-krise.

Haitis tilbagegang

Politisk ustabilitet og socioøkonomisk krise i landet har været præget af mange faktorer, herunder banderelateret vold, mangel på brændstof, akut sult, sygdomsudbrud, jordskælv, borgerlige uroligheder og inflation. Haiti er i øjeblikket det mindst fredelige og fattigste land i Caribien.

Jordskælv i Haiti
Jordskælv i Haiti


Situationen i landet blev forværret efter den mordet på præsident Jovenel Moïse den 7. juli 2021. Han blev dræbt i sin private bolig i Port-au-Prince af en gruppe udenlandske lejesoldater.

(Tjek også Vildbrande i Sibirien)

Banderegionen

I henhold til medierapporterfra januar til april 2023 er mere end 1.400 mennesker blevet dræbt og omkring 400 mennesker er blevet kidnappet i landet. FN anslår, at væbnede bander nu kontrollerer op til 80% af Port-au-Prince.

Disse bander er primært knyttet til G-Pep og G9, to grupper, der er involveret i en magtkamp om landets hovedstad. I et forsøg på at få kontrol har de invaderet kvarterer og dræbt personer, hvilket har skabt en fjendtlig stemning i Haitis hovedstad og de omkringliggende områder.

For nylig, FN-eksperter udtrykte alvorlig bekymring over den tiltagende vold i Haiti, herunder seksuel vold og udnyttelse af kvinder og børn, som begås af bander.

Som reaktion på den stigende banderelaterede vold har civile oprettet selvforsvarsorganisationer under en bevægelse kaldet "Bwa Kale". Dens fremkomst, som metaforisk set betyder hurtig retfærdighed, har givet anledning til pøbelmord eller lynchning af ethvert formodet bandemedlem.

Røverier er hyppige. Bevæbnede tyve på motorcykler angriber ofte deres ofre i dagslys. Der har også været tilfælde af kidnapninger med henblik på løsepenge, som involverer udenlandske statsborgere, hjælpearbejdere og børn.

Landet befinder sig i øjeblikket i en farlig sikkerhedssituation. Mange lande råder deres borgere til at undgå alle rejser til Haiti af denne grund. Hvis du gør det, anbefaler vi, at du downloader Sitata app for at få et ekstra lag af hjælp og beskyttelse.

Du kan få flere oplysninger om den aktuelle happening ved at følge vores Instagram

Følg og synes godt om os:

Relaterede artikler

Må du få en meningsfuld Yom Kippur 

Må du få en meningsfuld Yom Kippur 

Yom Kippur, den helligste dag i den jødiske kalender, er en dybsindig og reflekterende oplevelse, kendt som forsoningsdagen. Den symboliserer en dyb forbindelse mellem den enkelte og det guddommelige. Ifølge jødisk tradition skal man under Rosh Hashanah, også kendt som...

SPÆNDINGER VED GRÆNSEN MELLEM DEN DOMINIKANSKE REPUBLIK OG HAITI

SPÆNDINGER VED GRÆNSEN MELLEM DEN DOMINIKANSKE REPUBLIK OG HAITI

SPÆNDINGER VED GRÆNSEN MELLEM DEN DOMINIKANSKE REPUBLIK OG HAITI På grund af en igangværende konflikt om opførelsen af en vandkanal fra en fælles flod er situationen fortsat spændt ved grænsen mellem Den Dominikanske Republik og Haiti. Myndighederne i Den Dominikanske Republik er stoppet med at udstede visa...

Hvordan kan jeg reducere mit CO2-fodaftryk, når jeg rejser?

Hvordan kan jeg reducere mit CO2-fodaftryk, når jeg rejser?

Vi får at vide, at der er et hul i ozonlaget Se, hvad der skyller op på stranden Og Herre, jeg tror, fra himlen til havet Vi tvinger Moder Natur i knæ Så lad os efterlade noget blåt oppe over os Lad os efterlade noget grønt på jorden Det er kun vores at låne,...