Voldsomme skovbrande i flere canadiske provinser

Skrevet af Harshitha Paderu

1. juni 2023

Sikkerhed | Situationsrum | Rejser

I april forårsagede en isstorm alvorlige ødelæggelser i Ontario og Quebec, hvilket resulterede i dødsfald og omfattende afbrydelser af strømforsyningen. Da maj måned satte ind, blev temperaturerne varmere, og utæmmelige skovbrande ramte flere canadiske provinser, herunder British Columbia, Alberta, Saskatchewan, Manitoba og Nova Scotia.

Den 9. maj blev der varslet temperaturer på over 30 grader celsius i de nordlige og centrale områder af British Columbia, hvilket øgede risikoen for yderligere skovbrande. De høje temperaturer resulterede også i hurtigere snesmeltning og en stigning i vandstanden i floderne. Der blev udsendt advarsler og råd om oversvømmelser i flere dele af provinsen. Der blev rapporteret om motorvejslukninger og evakueringer efter oversvømmelser i de centrale og sydlige regioner. Efterfølgende gjorde kraftige regnskyl den oversvømmelseslignende situation værre, men de gav et pusterum fra brandene.

Situationen i Alberta var langt mere alvorlig. Den 6. maj blev der erklæret undtagelsestilstand i hele provinsen, efter at mindst 110 skovbrande havde drevet over 24.000 mennesker på flugt. Brandmænd fra hele Canada og også fra USA blev sat ind for at slukke de uophørlige brande. Røgen påvirkede dele af det vestlige Canada og det nordlige USA. Mange led af vejrtrækningsproblemer og andre lungesygdomme. Den 24. maj blev der registreret køligere temperaturer, mindst 7.000 mennesker var fortsat evakueret fra deres hjem, og omkring 65 brande fortsatte med at brænde. Den 30. maj havde Environment Canada udsendt advarsler om dårlig luftkvalitet og lav sigtbarhed.

Den 24. maj indførte myndighederne i Manitoba restriktioner for biltrafikken i den sydøstlige del af provinsen. Mindst 7.500 mennesker blev evakueret fra Cross Lake-området. Faren for naturbrande i den centrale og østlige del af Manitoba var høj til ekstrem, mens den forblev lav til moderat i det meste af den nordlige del af provinsen.

Den 15. maj blev der rapporteret om mindst 35 aktive naturbrande i flere nordlige områder af Saskatchewan. Røg fra brandene påvirkede også de centrale og sydlige dele af provinsen. Luftkvalitetsindekset nåede op på 10 og udgjorde en meget høj risiko, hvilket er usædvanligt for Saskatchewan. Sigtbarheden var så lav som 400-500 meter. Environment Canada rådede indbyggerne til at begrænse udendørs aktiviteter.

Den 28. maj blev der erklæret lokal undtagelsestilstand i Halifax, Nova Scotia. Ordren skulle forblive i kraft i mindst syv dage. Der blev rapporteret om aktive brande nær områderne Tantallon og Barrington Lake. Mindst 16.000 mennesker blev evakueret fra nærliggende samfund, og der blev rapporteret om alvorlige ødelæggelser af ejendom. Motorveje i området blev lukket. El- og teleselskaber meddelte, at de ville indstille driften i de berørte områder. Environment Canada udsendte advarsler om dårlig luftkvalitet og lav sigtbarhed i hele byen på grund af røgen. Fra den 30. maj fortsatte evakueringerne, da der blev rapporteret om nye skovbrande.

Den 30. maj udsendte Environment Canada varmeadvarsler for dele af Ontario og Quebec. De høje temperaturer kan vare ved indtil i hvert fald den 2. juni. Øgede temperaturer og tørre forhold kan udgøre en risiko for naturbrande i disse regioner.

På grund af de uforudsigelige vejrforhold er eksperter ikke i stand til at forudsige, hvornår Canada vil opleve lindring fra de voldsomme skovbrande.

SITATA overvåger konstant situationen og giver regelmæssige opdateringer. Download appen for at holde dig informeret om eventuelle risici fra brandene, der kan forstyrre din rejse.

Følg og synes godt om os:

Relaterede artikler

Må du få en meningsfuld Yom Kippur 

Må du få en meningsfuld Yom Kippur 

Yom Kippur, den helligste dag i den jødiske kalender, er en dybsindig og reflekterende oplevelse, kendt som forsoningsdagen. Den symboliserer en dyb forbindelse mellem den enkelte og det guddommelige. Ifølge jødisk tradition skal man under Rosh Hashanah, også kendt som...

SPÆNDINGER VED GRÆNSEN MELLEM DEN DOMINIKANSKE REPUBLIK OG HAITI

SPÆNDINGER VED GRÆNSEN MELLEM DEN DOMINIKANSKE REPUBLIK OG HAITI

SPÆNDINGER VED GRÆNSEN MELLEM DEN DOMINIKANSKE REPUBLIK OG HAITI På grund af en igangværende konflikt om opførelsen af en vandkanal fra en fælles flod er situationen fortsat spændt ved grænsen mellem Den Dominikanske Republik og Haiti. Myndighederne i Den Dominikanske Republik er stoppet med at udstede visa...

Hvordan kan jeg reducere mit CO2-fodaftryk, når jeg rejser?

Hvordan kan jeg reducere mit CO2-fodaftryk, når jeg rejser?

Vi får at vide, at der er et hul i ozonlaget Se, hvad der skyller op på stranden Og Herre, jeg tror, fra himlen til havet Vi tvinger Moder Natur i knæ Så lad os efterlade noget blåt oppe over os Lad os efterlade noget grønt på jorden Det er kun vores at låne,...