Togtragedie i Odisha

Skrevet af Nikhitha Kumar

7. juni 2023

Sikkerhed | Rejser

Den 2. juni blev der rapporteret om en tredobbelt togulykke på Bahanaga Bazar Railway Station i Balasore, Odisha. Ulykken involverede et godstog og to passagertog, Shalimar-Chennai Coromandel Express og Bengaluru-Howrah Express. Den dødeligste ulykke i to årtier kostede 288 mennesker livet og sårede omkring 1100. 

Den foreløbige undersøgelse afslørede, at den mulige årsag til ulykken var et signalproblem. Jernbaneminister Ashwini Vaishnaw sagde, at en "ændring i det elektroniske sikringsanlæg" førte til ulykken. Ifølge nogle jernbanemyndigheder var det elektroniske sikringsanlæg fejlsikkert, hvilket betyder, at selv hvis systemet svigtede, ville alle signaler blive røde og sætte alle tog i stå. De påstod, at menneskelig indgriben var årsagen til systemfejlen. Den 6. juni blev efterforskningen overtaget af Indiens føderale agentur - Central Bureau of Investigation fra politiet i Odisha. Ifølge regeringsembedsmænd vil alle muligheder blive undersøgt, herunder sabotage, menneskelig uagtsomhed og mekaniske fejl. 

ELEKTRONISK LÅSESYSTEM

Før man analyserer de mulige scenarier, der kunne være sket, er det vigtigt at forstå "Electronic Interlocking System". Det er en sikkerhedsmekanisme, der bruger softwarekomponenter som computere, programmerbare logiske controllere og kommunikationsnetværk til at sikre en sikker og effektiv overvågning af togbevægelser ved jernbaneknudepunkter.

Derudover sikrer den, at signaler om at køre fremad kun godkendes, når sporet foran er frit. For at identificere tilstedeværelsen og placeringen af tog på sporene bruger den sensorer og feedback-enheder. Den regulerer jernbanetrafikken, så togene kan skifte spor på en sikker måde. 

SPORSKIFTER, SIGNALER OG SPORKREDSLØB

Sporskifter, signaler, og Banekredsløb er primært integreret i systemet for at muliggøre en jævn togbevægelse. Koordineringen af disse komponenter er nødvendig for at køre tog uden uheld. 

  • Togene skifter fra et spor til et andet ved hjælp af Kontaktpunktersom er bevægelige dele af et spor. 
  • Banekredsløb er installeret for at registrere et togs tilstedeværelse på sporene. Den afgør, om et spor er besat eller ledigt, og arbejder synkront med Kontaktpunkter
  • Hovedformålet med systemet er således at forsinke signal Det er den eneste måde, hvorpå et tog kan bevæge sig fremad, indtil ruten er sikker. I bund og grund bestemmer det, hvilket spor et tog skal bruge. Denne metode sikrer, at intet tog nogensinde forsøger at passere et spor, der allerede er optaget af et andet tog. 

2. JUNI 2023

Den 2. juni, da ulykken skete, holdt godstoget på loop-linjen, mens Coromandel-ekspressen på vej til Chennai kørte på "up main line". Howrah-ekspressen fra Bangalore kørte i den modsatte retning mod Howrah på den tilstødende "down main line". Begge tog kørte med deres fulde tilladte hastighed på 128 km/t (80 mph).

Oprindeligt modtog Coromandel Express et "grønt signal" til at fortsætte på den hovedlinje, den ankom på. Men af uklare årsager blev signalet fjernet fra hovedlinjen, og ruten blev overført til den nærliggende sløjfelinje. Dette var det punkt, hvor der enten var en ukorrekt ruteføring eller en signalfejl - begge under kontrol af det elektroniske sikringsanlæg. Igen er det værd at huske på, at systemets primære funktion er at sikre, at et tog på intet tidspunkt forsøger at komme ind på et spor, som allerede er optaget af et andet tog.

Togtragedie i Odisha
Togtragedie i Odisha

Omkring kl. 19.20 (lokal tid) kolliderede det ulyksalige Coromandel Express med et godstog. På grund af den høje kollisionshastighed blev 22 af togets vogne afsporet fra hovedlinjen nær Bahanaga Bazar-stationen.

 Bengaluru-Howrah-ekspressen

Den modkørende Bengaluru-Howrah Express havde næsten passeret Coromandel Express i den modsatte retning, da tre af sidstnævntes afsporede vogne smuttede over det tilstødende spor og kolliderede med Bengaluru-Howrah Express' bagende og afsporede dens sidste to ikke-reserverede vogne. 

Togkollision i Odisha

Der blev straks sat gang i restaureringsarbejdet, og togdriften blev genoptaget efter 51 timer. Den 7. juni var mere end 100 lig stadig uidentificerede på grund af deres uigenkendelige tilstand. Desuden vil det tage tid at identificere passagererne i de ikke-reserverede kupeer, hvilket gør udfordringen endnu sværere. Det forlyder, at der vil blive taget DNA-prøver for at identificere de uafhentede lig.

For flere opdateringer om rejsesikkerhed, hold dig opdateret på Sitata gennem sine forskellige platforme. (Facebook, Instagram, Linkedin)

Referencer

https://indianexpress.com/article/explained/how-did-the-odisha-train-crash-happen-8644109/

https://fithindi.thequint.com/amp/story/explainers/odisha-train-accident-electronic-interlocking#read-more

Følg og synes godt om os:

Relaterede artikler

Må du få en meningsfuld Yom Kippur 

Må du få en meningsfuld Yom Kippur 

Yom Kippur, den helligste dag i den jødiske kalender, er en dybsindig og reflekterende oplevelse, kendt som forsoningsdagen. Den symboliserer en dyb forbindelse mellem den enkelte og det guddommelige. Ifølge jødisk tradition skal man under Rosh Hashanah, også kendt som...

SPÆNDINGER VED GRÆNSEN MELLEM DEN DOMINIKANSKE REPUBLIK OG HAITI

SPÆNDINGER VED GRÆNSEN MELLEM DEN DOMINIKANSKE REPUBLIK OG HAITI

SPÆNDINGER VED GRÆNSEN MELLEM DEN DOMINIKANSKE REPUBLIK OG HAITI På grund af en igangværende konflikt om opførelsen af en vandkanal fra en fælles flod er situationen fortsat spændt ved grænsen mellem Den Dominikanske Republik og Haiti. Myndighederne i Den Dominikanske Republik er stoppet med at udstede visa...

Hvordan kan jeg reducere mit CO2-fodaftryk, når jeg rejser?

Hvordan kan jeg reducere mit CO2-fodaftryk, når jeg rejser?

Vi får at vide, at der er et hul i ozonlaget Se, hvad der skyller op på stranden Og Herre, jeg tror, fra himlen til havet Vi tvinger Moder Natur i knæ Så lad os efterlade noget blåt oppe over os Lad os efterlade noget grønt på jorden Det er kun vores at låne,...