Fra nedlukning til afgang: Et kritisk tilfælde af rejse-rebound

Skrevet af Bidragsyder

3. august 2023

Assistance | Rejser

af Muazzam Khursheed

Den seneste pas-rangliste offentliggjort af Henley Passport Index rangeret Singapore som verdens stærkeste pas og fortrængte dermed Japan fra førstepladsen, som landet havde haft i fem år. Med visumfri adgang til 190 steder er Tyskland, Italien og Spanien rykket op på andenpladsen. I mellemtiden er Indiens pas nu blandt de 80 bedste i verden.th og er dermed rykket fem pladser frem i forhold til sidste år.

Pas, et uundværligt rejsedokument, der verificerer en persons identitet og statsborgerskab, og som udstedes af regeringer over hele verden til deres indbyggere. Det fremmer bevægelse mellem nationer og fungerer som en metode til international identifikation. Derudover er dets primære funktion at gøre det muligt for rejsende at rejse lovligt ind i fremmede nationer og vende tilbage til deres egen nation. 

Typer af pas

I betragtning af omfanget af rejser i 21st århundrede har pas også deres egen variation og er ikke begrænset til kun én type; i stedet er de forskellige typer af pas:

  • Almindeligt pas: Det udstedes af det pågældende land til almindelige borgere og har ikke nogen særlig magt. 
  • Diplomatisk pas: Denne type pas udstedes af landene til højtstående embedsmænd, hvilket gør det lettere for dem at rejse til udlandet. Desuden bruges det ofte af ambassader i udlandet. Interessant nok kan indehaveren rejse internationalt uden at overholde flere af de standardkrav, som normale pasindehavere er underlagt, og de får normalt særlig præference, når det gælder forskellige aspekter af rejsen og opholdet. Teknisk set betyder det at rejse med et diplomatpas normalt, at man gør det på vegne af regeringen.
  • Rejsedokument for flygtninge: Et rejsedokument, også kendt som et rejsedokument fra 1951-konventionen eller et Genève-pas, tildeles flygtninge af de lande, de opholder sig i, og giver dem mulighed for at forlade landet og vende tilbage. Flygtninge har brug for rejsedokumenter for at kunne rejse til udlandet, da det er tvivlsomt, om de vil kunne få pas fra det land, de er statsborgere i (og som de har søgt tilflugt fra).
    På denne baggrund er det vigtigt at fremhæve de FN's konvention fra 1951, hvis grundlæggende læresætning siger, at En flygtning må ikke sendes tilbage til et land, hvor han eller hun er i alvorlig fare for sit liv eller sin frihed. Erklæringen opstiller de grundlæggende minimumskrav til, hvordan flygtninge skal behandles, herunder retten til husly, arbejde og uddannelse, mens de er fordrevet, så de kan leve et respektabelt og uafhængigt liv. Den identificerer også nogle grupper af mennesker, såsom krigsforbrydere, der ikke kvalificerer sig til flygtningestatus, samt det ansvar, flygtninge har over for deres værtslande.
  • Sømandspas: Et sømandspas, ofte kaldet SID (Seafarer's Identity Document), er en type pas, der udstedes til alle, der arbejder i den maritime sektor, og som skal operere ombord på skibe eller andre både i henhold til deres jobprofil. Passet fungerer både som en identifikation af personens nautiske arbejde og som et rejsedokument.
  • De Forenede Nationers laissez-passer (UNLP): Det er et diplomatisk rejsedokument, der udstedes til ansatte i FN og ILO samt ansatte i internationale organisationer som Verdenssundhedsorganisationen, IAEA og andre af FN's særlige kontorer og programmer. Derfor kan UNLP-indehavere nogle gange blive bedt om at vise et nationalt pas ud over deres UNLP. UNLP er skrevet på engelsk og fransk, som er FN's arbejdssprog. UNLP udstedes i henhold til bestemmelserne i artikel VII i konventionen om De Forenede Nationers privilegier og immuniteter fra 1946. Indehavere af UNLP er berettiget til visse privilegier og immuniteter, såsom retten til hurtig rejse og retten til at være fritaget for visumkrav.
Pas

Visumfri ankomst

En af de mest afgørende fordele ved et stærkt pas er utvivlsomt visumfri ankomst, som gør det muligt for borgere i det respektive land at rejse ind i en nation uden først at få et visum.

Men den visumfrie periode, som strækker sig fra 14 til 30 dage, eller i nogle tilfælde endnu mere, afhænger primært af de bilaterale relationer mellem de to lande. Overraskende nok kræver nogle lande ikke visum til korte rejser, f.eks. forretnings- eller fritidsrejser, mens andre lande kan give længere ophold, f.eks. i forbindelse med arbejde eller skole. Det er dog vigtigt at bemærke her, at visumfri ankomst under ingen omstændigheder giver besøgende ret til et ubegrænset ophold. Som tidligere nævnt er opholdets varighed ofte begrænset og kan variere fra et par dage til måneder, men det kan være nødvendigt at ansøge om et visum eller en anden relevant tilladelse, hvis man ønsker at blive længere end det, der er tilladt.

Post-pandemisk scenarie

Efter den gradvise nedgangen i COVID-19-pandemien har der været en stigning i rejser over hele kloden.. Ifølge data fra ACI Europe steg antallet af passagerer i de europæiske lufthavne med over 250%, da flere lande åbnede deres grænser for turister i første halvdel af 2022. Overraskende nok svarede 77% af de adspurgte personer fra det skotske metasøgemaskine- og rejsebureau Skyscanner, at de havde tænkt sig at bruge det samme beløb eller mere på internationale rejser som i 2022, og næsten 41% havde endda tænkt sig at bruge mere.

Det, der er kommet som en større overraskelse, er, at der også er opstået nye forretningsmodeller som følge af pandemien. Vi er vidner til, at kontaktløse betalinger, som først blev anset for at være en midlertidig løsning på problemet, nu har vist sig at være en game-changer, sammen med hjemmeovernatninger og Air BNBs, som er også steget voldsomt.

Med data fra Lloyd's Bank som viser, at 90% af transaktionerne nu er kontaktløse, bliver forbrugerne mere og mere komfortable med at betale for rejseudgifter online, og denne tendens viser ingen tegn på at vende tilbage til niveauet før pandemien.

Japan, Ifølge officielle data, som blev offentliggjort i april, strømmede udenlandske besøgende til ønationen i marts på rekordniveau og så landets berømte kirsebærblomster for første gang i fire år, efter at rejserestriktionerne blev lempet. Ifølge Japans nationale turistorganisation, Der var 1,82 millioner internationale turister i Japan. for både forretning og fornøjelse i marts, en stigning fra 1,48 millioner i februar.

Et andet barometer for stigningen kan måles ud fra det amerikanske udenrigsministeriums nylige meddelelse om, at processen med at forny eller få et nyt pas kan tage mellem 10 og 13 uger, en tidsperiode, der er dobbelt så lang som i tiden før COVID.

Endnu et overraskende tal, EmiraterneDet multinationale flyselskab, der opererer omkring 3080 afgange om ugen eller mere end 440 flyvninger om dagen for passagerer inden for sit globale netværk, meddelte for to måneder siden, at det vil være tilføjer fem nye Airbus A380-fly til sommerprogrammet for at betjene flere ruter midt i det fortsatte momentum i kundeefterspørgslen efter COVID-19-pandemien.

Indvandring

En anden stærkt påvirket praksis, indvandringen af statsborgere fra et land til et andet efter pandemien, har også oplevet en monumental vækst. Indiens udenrigsminister S. Jaishankar informerede landets parlament i sidste uge om, at 2.25.620 indere gav afkald på deres statsborgerskab i 2022.

Stigningen i antallet af indvandrere efter COVID-19 kan tilskrives træthed på grund af restriktioner på bevægelse under pandemien, et udueligt sundhedssystem, der forårsagede mange dødsfald, og afskedigelser fra mange virksomheder. Derfor kan man sige, at rejselyst, effektive sundhedssystemer og bedre beskæftigelsesmuligheder er de vigtigste årsager til den udbredte indvandring.

Overraskende nok, ifølge officielle statistikker fra 2021, på trods af aktuelle udfordringer som manglen på H-1B-visa og frygten for jobnedskæringer hos førende tech-virksomheder, er den USA fortsætter med at være den største destination for indere. Ud af de 163.370 mennesker, der gav afkald på deres indiske statsborgerskab i 2021, Næsten 78.284 af dem valgte at immigrere til USA, hvilket bekræfter det faktum, at amerikansk statsborgerskab fortsat ligger i toppen for indere.

Mens spørgsmål som folkesundhed og sikkerhed kræver vores største opmærksomhed, vil det at skabe et tilgængeligt miljø for rejsende fremme global sammenhængskraft og fred. Derfor er det vigtigt at erkende, at rejsevenlige politikker har en enorm indflydelse på økonomisk succes, internationalt samarbejde og kulturel forståelse, hvilket gør det vigtigt for regeringer at praktisere det samme i det 21. århundrede.

Forfatteren er i gang med en kandidatgrad i offentlig administration og har en bachelorgrad i handel og virksomhedsstudier fra Jamia Millia Islamia, Delhi. De udtrykte synspunkter er personlige.

Kan du lide vores indhold? Hold kontakten via vores forskellige platforme. (FacebookInstagramLinkedin)

Følg og synes godt om os:

Relaterede artikler

Israel, Palæstina og din forsikringsdækning

Israel, Palæstina og din forsikringsdækning

På nuværende tidspunkt har Sitata identificeret og kommunikeret med alle rejsende, der er berørt af de begivenheder, der finder sted. Hvis du planlægger at rejse til Israel eller de palæstinensiske områder i den nærmeste fremtid, bedes du være opmærksom på følgende. Vores underwriter, United...

Nedsat seismisk aktivitet, men stadig advarsler om vulkanudbrud - Island

Nedsat seismisk aktivitet, men stadig advarsler om vulkanudbrud - Island

En sværm af jordskælv Siden midnat den 25. oktober har der været en intens sværm af jordskælv nær Svartsengi, nord for Grindavík, med over 1000 registrerede jordskælv med den største registrerede styrke på 4,5. I løbet af de følgende dage fortsatte den seismiske aktivitet...