Stormen Daniel skaber kaos i det konfliktramte Libyen

Skrevet af Harshitha Paderu

13. september 2023

Rejser

Stormen Daniel: Oprindelse og natur

Stormen Daniel udviklede sig i Grækenland og blev navngivet af Hellenic National Meteorological Service. Det viste sig at være den dødeligste og dyreste tropisk-lignende cyklon i Middelhavet, der blev registreret i 2023. Omkring den 4. og 5. september ramte stormen Grækenland, Bulgarien og Tyrkiet og bevægede sig mod Libyens kyst, hvor den forårsagede katastrofale oversvømmelser. På grund af stormens kortvarige og pludselige karakter var forberedelserne til stormen meget små, hvilket fik tragiske konsekvenser i disse Middelhavslande, især Libyen. 

stormen daniel i grækenland og tyrkiet

Påvirkning i Grækenland, Tyrkiet og Bulgarien

Mellem den 5. og 7. september blev der rapporteret om kraftig regn og voldsomme vejrforhold i Grækenland, Tyrkiet og Bulgarien, hvilket forårsagede oversvømmelser, jordskred og en række voldsomme vejrrelaterede hændelser. Den 10. september blev der rapporteret om femten dødsfald i Volos by og Pelion-bjergområderne i Thessalien. Nogle mennesker blev også meldt savnet i landsbyen Agia Triada i Thermaikos Kommune i regionen Centralmakedonien. I alt 5.260 mennesker blev evakueret i regionerne Thessalien, Centralgrækenland, Centralmakedonien, Peloponnes og Attika, hvor Thessalien var den værst ramte region med mere end 3.500 evakuerede mennesker.

I det nordvestlige Tyrkiet døde syv mennesker i Istanbuls Başakşehir- og Küçükçekmece-distrikter og i Kirklareli-provinsen. Folk savnes også i Kirklareli-provinsen på grund af pludselige oversvømmelser, mens mere end 1.750 bygninger i Istanbul er blevet ramt. 

I Bulgarien blev fire dødsfald bekræftet i Tsarevo Kommune, Burgas-provinsen, hvor flere broer også var blevet ødelagt. Mere end 130 mennesker blev evakueret fra de berørte områder. Landsbyer på og nær Sortehavskysten i Burgas-provinsen i det sydøstlige Bulgarien blev oversvømmet, bl.a. Kosti og Arapya. 

Udbredt påvirkning i Libyen

Den 10. september gik stormen Daniel i land i Libyen - et land, der er splittet og i opløsning efter mere end et årtis konflikt, og den forårsagede voldsomme vejrforhold som stærk vind, kraftig regn og oversvømmelser. Flere nordøstlige områder i Libyen blev ramt, herunder Benghazi, Tobruk, Toukra, Talmeitha, Almarj, Taknes (Al Jabal Al Akhdar), Al Owailia, Bayada, Albayda, Shahhat, Sousa og Derna. 

Den værst ramte by var Derna (Cyrenaica-regionen, det nordøstlige Libyen), hvor mudderskred ramte tusindvis af mennesker. Benghazi og de fleste byer i den østlige del af landet havde beordret udgangsforbud og suspenderet skoler. Stormen førte angiveligt til betydelige skader på infrastrukturen, herunder vejnettet, forstyrrede telekommunikationsnetværket og forårsagede fordrivelse af tusindvis af personer og hundredvis af tilskadekomne. Den 13. september sagde Libyens indenrigsministerium, at dødstallet oversteg 5.300 mennesker alene i byen Derna, mens over 10.000 fortsat savnes. Dødstallet forventes at stige yderligere. 

Byerne Derna, Shahhat og Bayda blev erklæret for katastrofeområder af det libyske præsidentråd med base i Tripoli. Den kraftige regn i Derna udsatte dæmningerne for et enormt pres, hvilket førte til deres kollaps. Denne ødelæggende begivenhed resulterede i ødelæggelse af huse, veje og endda broer. Hele kvarterer blev skyllet væk af vandmasserne og endte til sidst i havet. 

International bistand

Udenlandske lande, herunder Tyrkiet, Frankrig, Iran og USA, har tilbudt hjælp til Libyen som reaktion på den igangværende katastrofale situation. Rednings- og nødhjælpsoperationer fortsætter i de ramte områder, men alle veje til de mest ramte områder er enten afskåret eller næsten afskåret, hvilket gør det vanskeligt at organisere rednings- og nødhjælpsoperationer. 

Rejser til Libyen

Eksperter understreger, hvordan klimaforandringer kombineret med politiske konflikter og økonomisk fiasko kan forstørre omfanget af katastrofer. I de sidste 10 år er der ikke blevet investeret ret meget i landets infrastruktur, hvilket gør det sårbart og dårligt forberedt på at håndtere effekterne af klimaforandringer og ekstreme vejrbegivenheder. Mange lande, herunder USA, Storbritannien, Australien og Canada, fraråder alle rejser til Libyen på grund af den ustabile sikkerhedssituation. De konsulære tjenester er også stærkt begrænsede.

Sitata overvåger situationen og giver de nødvendige opdateringer gennem vores sikkerhedsadvarsler. Download appen for at holde dig informeret om eventuelle begivenheder, der kan forstyrre din rejse. 

Følg og synes godt om os:

Relaterede artikler

Israel, Palæstina og din forsikringsdækning

Israel, Palæstina og din forsikringsdækning

På nuværende tidspunkt har Sitata identificeret og kommunikeret med alle rejsende, der er berørt af de begivenheder, der finder sted. Hvis du planlægger at rejse til Israel eller de palæstinensiske områder i den nærmeste fremtid, bedes du være opmærksom på følgende. Vores underwriter, United...

Nedsat seismisk aktivitet, men stadig advarsler om vulkanudbrud - Island

Nedsat seismisk aktivitet, men stadig advarsler om vulkanudbrud - Island

En sværm af jordskælv Siden midnat den 25. oktober har der været en intens sværm af jordskælv nær Svartsengi, nord for Grindavík, med over 1000 registrerede jordskælv med den største registrerede styrke på 4,5. I løbet af de følgende dage fortsatte den seismiske aktivitet...