SPÆNDINGER VED GRÆNSEN MELLEM DEN DOMINIKANSKE REPUBLIK OG HAITI

Skrevet af Nikhitha Kumar

20. september 2023

Affaires | Sikkerhed | Rejser

SPÆNDINGER VED GRÆNSEN MELLEM DEN DOMINIKANSKE REPUBLIK OG HAITI

På grund af en igangværende konflikt om opførelsen af en vandkanal fra en fælles flod er situationen fortsat anspændt ved grænsen mellem Den Dominikanske Republik og Haiti. Myndighederne i Den Dominikanske Republik stoppede med at udstede visa til haitianere den 11. september. Den 15. september kl. 06:00 (lokal tid) lukkede Den Dominikanske Republik alle land-, sø- og luftgrænser til Haiti. Varigheden af lukningen er uklar.

BAGGRUND:

Haiti og Den Dominikanske Republik deler øen Hispaniola i Caribien. De østlige to tredjedele af øen er besat af Den Dominikanske Republik, mens den vestlige tredjedel tilhører Haiti. 

I århundreder har grænsen mellem Haiti og Den Dominikanske Republik været en kilde til spændinger.

Det er to meget forskellige lande, der ligger på samme ø, og som har haft et anstrengt forhold i mange år nu. Konflikterne mellem Den Dominikanske Republik og Haiti går tilbage til deres tid som kolonier. Haiti, kendt som Saint-Domingue før sin uafhængighed, var en fransk koloni, mens Den Dominikanske Republik var en spansk koloni. Forskellige sprog, kulturer og politiske strukturer skabt af de to koloniimperier har bidraget til konstant fjendtlighed. Nogle af de vedvarende problemer mellem disse lande omfatter migration og statsborgerskab, diskrimination og krænkelser af menneskerettigheder mod haitianske migranter, økonomiske forskelle, kulturelle forskelle og grænsestridigheder. 

GRÆNSEKONFLIKTER:

I århundreder har grænsen mellem de to lande været en kilde til spændinger. Territoriale stridigheder og sammenstød på grund af uenighed om grænsedragningen omfatter Persillemassakren i 1937, hvor 14.000 til 40.000 haitianere blev dræbt af den dominikanske hær. 

Den igangværende krise begyndte tidligere på måneden, da byggeriet af en kanal i Haiti blev genoptaget tæt på Dajabón-floden, som løber langs grænsen. Floden er også kendt som Massakre-floden og adskiller de to nationer på øen. Floden er det sted, hvor tusinder blev dræbt, mens de forsøgte at flygte til Haiti under Persillemassakren i 1937.

Grænserne blev lukket, og tusindvis blev deporteret til Haiti af Den Dominikanske Republik.

Haitis regering vil bruge vand fra Dajabón-floden til at afhjælpe tørken på Maribaroux-sletten. DR hævder, at byggeriet er i strid med en traktat fra 1929 mellem landene. Traktaten om fred, evigt venskab og voldgift.

1929-TRAKTATEN:

Ifølge traktaten er det forbudt at ændre forløbet af floder, der løber mellem de to lande. Selvom det er tilladt at bruge vand på lige fod inden for deres territorier, må ingen af dem omdirigere flodens strøm.  

SPÆNDINGER OG DIALOG:

DR's præsident, Luis Rodolfo Abinader, siger, at projektet potentielt vil påvirke de dominikanske landmænd og det nærliggende miljø, da vandet vil blive afledt af kanalen. I modsætning hertil hævder Haiti, at kanalbyggeriet ligger inden for landets suveræne ret til at udnytte sine naturressourcer. 

Som reaktion på projektet blev grænserne lukket, og tusindvis blev deporteret til Haiti af Den Dominikanske Republik. Der er bestræbelser i gang på at gennemføre bilaterale samtaler for at nå frem til en løsning. Lukningen forventes at blive opretholdt, indtil kanalbyggeriet er stoppet. DR har opstillet en militærlejr med pansrede køretøjer ved grænsen. 

Læs også, Haiti - på kanten.

Følg Sitata på LinkedIn og Instagram for flere af den slags rejseopdateringer.

Følg og synes godt om os:

Relaterede artikler

Israel, Palæstina og din forsikringsdækning

Israel, Palæstina og din forsikringsdækning

På nuværende tidspunkt har Sitata identificeret og kommunikeret med alle rejsende, der er berørt af de begivenheder, der finder sted. Hvis du planlægger at rejse til Israel eller de palæstinensiske områder i den nærmeste fremtid, bedes du være opmærksom på følgende. Vores underwriter, United...

Nedsat seismisk aktivitet, men stadig advarsler om vulkanudbrud - Island

Nedsat seismisk aktivitet, men stadig advarsler om vulkanudbrud - Island

En sværm af jordskælv Siden midnat den 25. oktober har der været en intens sværm af jordskælv nær Svartsengi, nord for Grindavík, med over 1000 registrerede jordskælv med den største registrerede styrke på 4,5. I løbet af de følgende dage fortsatte den seismiske aktivitet...