MERS-koronavirus Etelä-Koreassa - mistä on kyse?

Kirjoittanut Madeline Sharpe

kesäkuu 8, 2015

Terveys | Matkailu

MERS-koronavirus Etelä-Koreassa - mistä on kyse?

Over 20 000 turistia on perunut matkansa matkat Etelä-Koreaan. Miten niin? Ja hallitus on suljettiin yli 1 850 koulua koko maassa vanhempien huolen vuoksi? Minkä vuoksi?

Lehdistössä on juuri nyt paljon puhetta ja Etelä-Koreassa aiheetonta huolta herättävä hengitystievirus, jota kutsutaan Lähi-idän hengitystieoireyhtymän koronavirukseksi, lyhyesti MERS-CoV:ksi. Tämä virus ilmaantui Saudi-Arabiassa pari vuotta sitten ja aiheutti vakavan keuhkokuumeen ja usein kuolemantapauksia erityisesti kroonisista sairauksista kärsiville vanhuksille ja joillekin sairaaloiden terveydenhuollon työntekijöille. Vaikka tutkimusta on vielä paljon meneillään, pari asiaa on selvää:

  1. Kamelit kantavat tätä virusta, sairastuvat siihen lievästi ja voivat tartuttaa sen ihmisiin;
  2. Terveydenhuollon työntekijät voivat saada tartunnan potilaista, jos he eivät käytä riittäviä henkilökohtaisia suojavarusteita;
  3. Henkilöt, jotka ovat läheisessä henkilökohtaisessa yhteydessä tartunnan saaneeseen henkilöön, esim. hoitavat häntä, voivat saada tartunnan; ja
  4. Tämä virus ei tartu helposti ihmisestä toiseen, paitsi edellä kuvatuissa olosuhteissa.

Lähes kaikki maailman tapaukset ovat esiintyneet Saudi-Arabiassa, mutta muutamia satunnaisia tapauksia on esiintynyt myös muissa maissa Lähi-idästä tulleiden matkustajien välityksellä.

Okei, nyt Etelä-Korea. Miten MERS-CoV pääsi sinne? Toukokuun puolivälissä useissa Lähi-idän maissa, muun muassa Saudi-Arabiassa, vieraillut liikematkailija sai tartunnan ja palasi Etelä-Koreaan itämisaikana. Kun hän sairastui MERS-virukseen, hän kävi useissa sairaaloissa ja joutui lopulta sairaalahoitoon. Tänä aikana tartunnan saivat monet tietyissä sairaaloissa työskentelevät, vierailevat tai oleskelevat ihmiset, mukaan lukien terveydenhuollon työntekijät, jotka eivät tienneet, että matkustajalla oli MERS-virus. Tämän seurauksena tapausten määrä on noussut 87:ään, ja kuusi ihmistä on kuollut.

Kuinka suuri uhka on? Ei kovin hyvin. Ensinnäkin kaikki tähänastiset tapaukset ovat liittyneet sairaaloihin, joissa on hoidettu sairaita potilaita; mikään ei viittaa siihen, että laajamittainen ihmisten välinen tartunta tapahtuisi yleisessä yhteisössä. Terveydenhuoltoviranomaiset toteuttavat asianmukaisia toimenpiteitä leviämisen hillitsemiseksi, esimerkiksi asettamalla sairaalat ja klinikat korkeaan hälytystilaan, varmistamalla, että asianmukaiset tartuntojen ehkäisytoimenpiteet ovat käytössä, ja tunnistamalla kaikki tartunnan saaneissa sairaaloissa käyneet henkilöt (tähän mennessä 2 300) ja asettamalla heidät karanteeniin terveydenhuoltolaitoksiin tai kotiin. Kaikki uudet tapaukset eristetään välittömästi.

Jos et ole läheisessä henkilökohtaisessa yhteydessä tartunnan saaneeseen henkilöön, eli jos et tarjoa hoitoa tai hakeudu hoitoon johonkin tartunnan saaneeseen sairaalaan, riskisi on lähes olematon. Eikä sinun tarvitse perua matkaasi Etelä-Koreaan. Maailman terveysjärjestö WHO ei ole ilmoittanut Etelä-Koreaa koskevista matkustusrajoituksista.

Jos olet vielä huolissasi, millainen MERS-tartunta on. MERS-CoV-infektion oireet vaihtelevat lähes oireettomista tai lievistä hengitystieoireista vakavaan akuuttiin hengitystiesairauteen ja kuolemaan. Se alkaa kuumeella, yskällä ja hengenahdistuksella. Keuhkokuume on yleinen löydös, mutta sitä ei aina esiinny. Myös ruoansulatuskanavan oireita, kuten ripulia, on raportoitu. Vakava sairastuminen voi aiheuttaa hengitysvajauksen, joka vaatii vaativaa lääketieteellistä hoitoa. Se voi olla vakava sairaus, ja maailmanlaajuisesti noin 36% ilmoitetuista MERS-CoV-potilaista on kuollut. Rokotetta tai erityistä hoitoa ei ole tällä hetkellä saatavilla.

Mutta lopputulos - jos suunnittelet matkaa Etelä-Koreaan, ei hätää. Nauti.

Kuva MERS-koronaviruksen lähteestä: http://nvonews.com/

Seuraa ja tykkää meistä:

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Odishan junaturma

Odishan junaturma

Kesäkuun 2. päivänä Bahanaga Bazarin rautatieasemalla Balasoressa Odishan osavaltiossa tapahtui kolmoisjunan onnettomuus. Onnettomuudessa oli osallisena tavarajuna ja kaksi matkustajajunaa, Shalimar-Chennai Coromandel Express ja Bengaluru-Howrah Express. Kuolettavin onnettomuus kahteen vuosikymmeneen...

Tekoäly ja matkustaminen: Matkustaminen: Vallankumouksellinen tapa tutkia

Tekoäly ja matkustaminen: Matkustaminen: Vallankumouksellinen tapa tutkia

Matkailuala on ottamassa käyttöön vallankumouksia tarjotakseen poikkeuksellisia kokemuksia ja palveluja. FinTechin kukoistuksen myötä matkailu ja matkailu kokevat merkittäviä muutoksia. Henkilökohtaistaminen on nyt taloudellinen "halu". Tunnustetaan, että mikään matka ei ole samanlainen,...

Raivoavat maastopalot useissa Kanadan maakunnissa

Raivoavat maastopalot useissa Kanadan maakunnissa

Huhtikuussa jäämyrsky aiheutti vakavaa tuhoa Ontariossa ja Quebecissä, mikä johti kuolemantapauksiin ja laajamittaisiin sähkökatkoksiin. Toukokuun koittaessa lämpötilat lämpenivät, ja kesyttämättömät metsäpalot iskeytyivät useisiin Kanadan provinsseihin, mukaan lukien...