Zero COVID -strategia - kannattiko se?

Kirjoittanut Ronald St. John

tammikuu 23, 2023

Terveys | Turvallisuus | Matkailu

COVID-19-pandemian aikana Kiina toteutti massiivisen kokeilun selvittääkseen, olisiko mahdollista rajoittaa viruksen leviämistä maan sisällä ja estää ulkomailta tulevien matkustajien pääsy maahan. Tapahtumien edetessä lähestymistapa tuli tunnetuksi nimellä "nolla-COVID-strategia". Toimiiko se? Vastaus on, että tavallaan, mutta siitä oli luovuttava sellaisten seurausten vuoksi, joita ei voitu ennustaa strategiaa aloitettaessa.

Tarkastellaan kuitenkin ensin niitä erityistoimenpiteitä, jotka muodostavat "nolla COVID-strategian". Tätä varten on palattava tammikuuhun 2020, jolloin Kiina tajusi, että sen oli ilmoitettava 40 epätavallisesta vakavan keuhkokuumeen tapauksesta Wuhanin kaupungissa. Ne olivat ensimmäiset virallisesti ilmoitetut COVID-19-pandemian tapaukset, ja hyvin pian tauti levisi matkustajien mukana muihin maihin. Syylliseksi todettiin melko nopeasti uusi ja uudenlainen koronavirus, mutta siitä, miten virus vaikuttaisi väestöön, ei tiedetty juuri mitään. Oli selvää, että se tarttui ihmisestä toiseen, mutta mihin toimenpiteisiin voitaisiin ryhtyä sen leviämisen estämiseksi?

Koska yksittäiset maat ymmärsivät, että kansainväliset matkustajat levittivät tautia maakunnasta toiseen, ne ryhtyivät toimenpiteisiin estääkseen tai rajoittaakseen ihmisten pääsyä maahansa. Lähes kaikissa maissa otettiin käyttöön toimenpiteitä, kuten maahantulokielto, COVID-testaus ennen lentokoneeseen nousemista tai pakollinen karanteeni maahantuleville matkustajille.

Kun virustesti oli saatavilla, maat ryhtyivät toimenpiteisiin sisäisen tartunnan pysäyttämiseksi, esimerkiksi määräämällä sosiaalista etäisyyttä, sulkemalla julkisia tiloja, määräämällä naamion käytön, eristämällä itsensä sairastuneilta ja kehottamalla ihmisiä hakeutumaan testeihin.

Tehokkaiden rokotteiden ja uusien hoitomuotojen käyttöönotto, jotka vähensivät merkittävästi komplikaatioita, kuten sairaalahoitoa, tehohoitoa ja kuolemaa, muutti asioita. Pandemiasta tuli helpommin hallittavissa oleva, ja tarve ryhtyä dramaattisiin toimenpiteisiin matkustajien maahantulon rajoittamiseksi ja paikallisen tartunnan pysäyttämiseksi väheni.

Vuoden 2022 puoliväliin mennessä, kun suuri osa väestöstä oli immunisoitunut rokotusten avulla, viruksen vähäisen leviämisen, sairaalahoidon ja kuolemantapausten sietokyky salli lähes kaikkien varhaisten torjuntatoimenpiteiden lopettamisen.

Miten Kiina pärjäsi tässä kaikessa?

Jo varhaisessa vaiheessa ryhdyttiin toimenpiteisiin, joilla pyrittiin lähes kokonaan poistamaan kansainväliset lentomatkat ja kotimaanmatkat kaikilla liikennevälineillä. Kansanterveydellisiä toimenpiteitä, kuten sosiaalista etäisyyttä, väestön liikkumisen rajoittamista, karanteenia ja laajoja COVID-testejä, toteutettiin sellaisella intensiteetillä, jollaista ei ole nähty muissa maissa. Tavoitteena oli lopettaa kaikki viruksen leviäminen kaikkialle. Usein kokonaisia yhteisöjä tai jopa kaupunkeja suljettiin, jolloin kaikki liikkuminen ja vuorovaikutus lopetettiin. Kun testit tulivat saataville, kokonaisia kaupunkeja altistettiin COVID-testaukselle ja sen jälkeiselle karanteenille.

Positiivisen testituloksen saaneet ihmiset saattoivat joutua viikoiksi karanteeniin sairaalahuoneeseen. Jos menit kauppaan tai ravintolaan, jossa COVID-positiivinen henkilö oli käynyt, sinua saatettiin vaatia oleskelemaan karanteenikeskuksessa, jossa oli niukat majoitustilat, pitkään. Tai sinut saatetaan lukita omaan kotiisi ilman lupaa poistua sieltä edes ruokaa hakemaan. Samoin voi käydä, jos vain ohitat tartunnan saaneen henkilön kadulla.

Jos sinut oli suljettu karanteeniin, jouduit usein syrjinnän kohteeksi vapautumisen jälkeen.

Testauksesta tuli jokapaikanhöylä. Suurissa kaupungeissa, kuten Pekingissä, Shanghaissa ja Shenzhenissä, joissa asuu kymmeniä miljoonia ihmisiä, ihmisiä vaadittiin testattavaksi kahden tai kolmen päivän välein jalkakäytäväkopeissa. Vaatimusten noudattamista seurattiin kännykän terveyskoodien avulla.

Kiinassa tuotetut COVID-rokotteet otettiin käyttöön, ja niitä annettiin yli 3 miljardia annosta. Tutkimukset kuitenkin osoittivat, että yleisimmin käytetyt rokotteet olivat teholtaan 51% (CoronaVac) ja 79% (Sinopharm), mikä on huomattavasti vähemmän kuin monissa muissa maissa yleisesti käytetyt Moderna- ja Pfizer-rokotteet.

Takaisin alkuperäiseen kysymykseen: toimivatko kaikki nämä ankarat toimenpiteet?

Vastaus on, että merkittäviä tartuntatautien puhkeamisia tai "aaltoja" ei ollut koko vuosien 2020 ja 2021 aikana. Tutustu tähän taulukkoon:

Maa Tapausten määrä 100 000 asukasta kohti Kuolleiden määrä 100 000 asukasta kohti
Kiina 75 2
YHDYSVALLAT 30,400 331

Kaiken kaikkiaan Kiina ilmoitti noin 10,5 miljoonasta tapauksesta ja 32 700 kuolemantapauksesta 5. tammikuuta 2023 mennessä. Samana ajanjaksona Yhdysvallat kirjasi 101 miljoonaa tapausta ja 1,1 miljoonaa kuolemantapausta.

Vaikka Kiinan tietojen luotettavuus ja tarkkuus kyseenalaistetaankin usein, näiden kahden maan väliset erot ja niiden erilaisten strategioiden tulokset eroavat huomattavasti toisistaan.

Mutta onko Kiinan nollastrategia kestävä? Se meni juuri rikki. Muutama viikko sitten Xinjiangin kaupungissa tulipalo lukitussa karanteenissa olevassa kerrostalossa tappoi 10 ihmistä. Väestöön kertynyt turhautuminen rajoittaviin valvontatoimenpiteisiin kiehui yli. Monissa kaupungeissa järjestettiin julkisia mielenosoituksia, joissa kyseenalaistettiin jatkuvien lukitusten sekä laajojen testien ja karanteenin tarve. Väestö vaati, että hallituksen nollatason COVID-strategia lopetetaan. Myös ankarien rajoitusten aiheuttamat taloudelliset kustannukset (esim. suljetut yritykset, työttömyys jne.) ovat käyneet sietämättömiksi.

Joulukuun alussa 2021 Kiina peruutti COVID-nollastrategiansa dramaattisin seurauksin. Lähes kaikki nollastrategian toimenpiteet keskeytettiin lähes yhdessä yössä. Tämän seurauksena tapaukset lisääntyivät Kiinassa ennennäkemättömästi. Vaikka tiedot ovat kyseenalaisia, on raportoitu lähes 50%:n lisäyksestä: Manner-Kiinan 15 161 uudesta sairaalahoidosta 25. joulukuuta päättyneellä viikolla 22 416:een 1. tammikuuta päättyneellä viikolla. Virallinen kuolleiden määrä on aliraportoitu, mutta krematoriot raportoivat, että ne ovat tulvillaan ruumiita.

Miksi näin tapahtui? Voimme arvailla, että COVIDin räjähdysmäiseen kasvuun on vaikuttanut useiden tekijöiden yhdistelmä. Yhtäältä hyvin rajoittavien toimenpiteiden äkillinen poistaminen johti siihen, että tartunnan saaneet ja tartunnasta vapaat ihmiset sekoittuivat välittömästi, esimerkiksi perheiden yhdistämisessä, matkustamisessa muihin kaupunkeihin, julkisissa kokoontumisissa jne. - jotka kaikki lisäsivät viruksen leviämisriskiä. Lisäksi suuri osa väestöstä ei ollut suojassa, koska rokotteiden teho oli heikko.

Lopuksi, mitä Kiinan nykyinen tilanne merkitsee kaikille muille maille? Toisaalta uusien COVID-19-tapausten valtava aalto levittää uusia virusvariantteja, kun kiinalaiset matkustavat kansainvälisesti. Lisäksi suuri määrä viruksen leviämistä antaa virukselle mahdollisuuden kehittää uusia variantteja. Juuri nyt Maailman terveysjärjestö sekä terveys- ja hallintoviranomaiset ympäri maailmaa yrittävät kuitenkin arvioida Kiinan COVID-19-ongelman aiheuttamia riskejä.

[/et_pb_text] [/et_pb_column] [/et_pb_row] [/et_pb_section] [/et_pb_section]
Seuraa ja tykkää meistä:

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Olkoon sinulla merkityksellinen Jom Kippur 

Olkoon sinulla merkityksellinen Jom Kippur 

Jom Kippur, juutalaisen kalenterin pyhin päivä, on syvällinen ja pohdiskeleva kokemus, joka tunnetaan sovituspäivänä. Se symboloi syvää yhteyttä yksilöiden ja jumaluuden välillä. Juutalaisen perinteen mukaan Rosh Hashanahin aikana, joka tunnetaan myös nimellä...

JÄNNITTEET DOMINIKAANISEN TASAVALLAN JA HAITIN RAJALLA

JÄNNITTEET DOMINIKAANISEN TASAVALLAN JA HAITIN RAJALLA

JÄNNITTEET DOMINIKKAN TASAVALLAN JA HAITIN RAJALLA Tilanne Dominikaanisen tasavallan ja Haitin rajalla on edelleen jännittynyt, koska käynnissä on kiista yhteisestä joesta rakennettavasta vesikanavasta. Dominikaanisen tasavallan viranomaiset lopettivat viisumien myöntämisen...

Miten voin pienentää hiilijalanjälkeäni matkustaessani?

Miten voin pienentää hiilijalanjälkeäni matkustaessani?

Meille kerrotaan, että otsonissa on aukko Katso, mitä rannalle huuhtoutuu Ja Herra, uskon, taivaasta meriin Me saatamme luontoäidin polvilleen Joten jätetään sinistä yläpuolellemme Jätetään vihreää maahan Se on vain meidän lainattavissa,...