Daniel-myrsky aiheuttaa tuhoa konfliktin koettelemassa Libyassa

Kirjoittanut Harshitha Paderu

syyskuu 13, 2023

Matkailu

Daniel-myrsky: alkuperä ja luonne

Myrsky Daniel kehittyi Kreikassa, ja Kreikan kansallinen ilmatieteen laitos antoi sille nimen. Se osoittautui tappavimmaksi ja kalleimmaksi Välimeren alueen trooppisen kaltaiseksi sykloniksi, joka mitattiin vuonna 2023. Myrsky vaikutti 4.-5. syyskuuta Kreikkaan, Bulgariaan ja Turkkiin ja liikkui kohti Libyan rannikkoa, jossa se aiheutti katastrofaalisia tulvia. Myrskyn lyhytkestoisuuden ja äkillisen luonteen vuoksi myrskyyn valmistautuminen oli vähäistä tai olematonta, mikä aiheutti traagisia seurauksia näissä Välimeren maissa, erityisesti Libyassa. 

daniel-myrsky kreikassa ja turkissa

Vaikutukset Kreikassa, Turkissa ja Bulgariassa

Syyskuun 5.-7. päivän välisenä aikana Kreikassa, Turkissa ja Bulgariassa raportoitiin rankkasateista ja ankarista sääolosuhteista, jotka aiheuttivat tulvia, maanvyöryjä ja useita säähän liittyviä vakavia vaaratilanteita. Syyskuun 10. päivään mennessä ilmoitettiin viidestätoista kuolonuhrista Voloksen kaupungissa ja Pelionin vuoristoalueella Thessalian alueella. Joitakin ihmisiä ilmoitettiin kadonneeksi myös Agia Triadan kylässä Thermaikosin kunnassa Keski-Makedonian alueella. Kaikkiaan 5 260 ihmistä evakuoitiin Thessalian, Keski-Kreikan, Keski-Makedonian, Peloponnesoksen ja Attikan alueilla, joista Thessalian alue oli pahiten kärsivä alue, jossa evakuoitiin yli 3 500 ihmistä.

Luoteis-Turkissa seitsemän ihmistä kuoli Istanbulin Başakşehirin ja Küçükçekmecen alueilla sekä Kirklarelin maakunnassa. Myös Kirklarelin maakunnassa ihmisiä oli kateissa äkkitulvien vuoksi, ja Istanbulissa yli 1 750 rakennusta oli kärsinyt tulvista. 

Bulgariassa vahvistettiin neljä kuolonuhria Tsarevon kunnassa Burgasin maakunnassa, jossa myös useita siltoja oli tuhoutunut. Yli 130 ihmistä evakuoitiin tuhoalueilta. Kaakkois-Bulgariassa Burgasin maakunnassa Mustanmeren rannikolla ja sen läheisyydessä sijaitsevia kyliä, kuten Kosti ja Arapya, joutui tulvan alle. 

Laaja vaikutus Libyassa

Daniel-myrsky rantautui 10. syyskuuta Libyaan, joka on yli vuosikymmenen kestäneen konfliktin jälkeen jakautunut ja mureneva maa. Myrsky aiheutti ankaria sääolosuhteita, kuten voimakkaita tuulia, rankkasateita ja tulvia. Myrsky vaikutti useisiin Libyan koillisalueisiin, kuten Benghaziin, Tobrukiin, Toukraan, Talmeithaan, Almarjiin, Taknesiin (Al Jabal Al Akhdar), Al Owailiaan, Bayadaan, Albaydaan, Shahhatiin, Sousaan ja Dernaan. 

Pahiten tuhoutui Derna (Cyrenaican alue, Koillis-Libya), jossa tuhannet ihmiset kärsivät mutavyöryistä. Benghazi ja useimmat maan itäosan kaupungit olivat määränneet ulkonaliikkumiskieltoja ja keskeyttäneet koulunkäynnin. Myrskyn kerrottiin aiheuttaneen merkittäviä infrastruktuurivaurioita, mukaan lukien tieverkko, häirinneen televiestintäverkkoa ja aiheuttaneen tuhansien ihmisten siirtymisen ja satoja kuolonuhreja. Libyan sisäministeriö ilmoitti 13. syyskuuta, että pelkästään Dernan kaupungissa oli kuollut yli 5 300 ihmistä ja yli 10 000 on edelleen kateissa. Kuolonuhrien määrän odotetaan nousevan edelleen. 

Tripolissa sijaitseva Libyan presidenttineuvosto julisti Dernan, Shahhatin ja Baydan kaupungit katastrofialueiksi. Rankkasateet aiheuttivat Dernan patoihin valtavan paineen, joka johti niiden sortumiseen. Tämä tuhoisa tapahtuma johti kotien, teiden ja jopa siltojen tuhoutumiseen. Tulvavedet veivät mukanaan kokonaisia asuinalueita ja päätyivät lopulta mereen. 

Kansainvälinen apu

Ulkomaat, kuten Turkki, Ranska, Iran ja Yhdysvallat, ovat tehneet Libyalle avustustarjouksia vastauksena meneillään olevaan katastrofaaliseen tilanteeseen. Pelastus- ja avustusoperaatiot jatkuvat tuhoalueilla, mutta kaikki tiet tuhoalueille ovat joko poikki tai lähes poikki, mikä vaikeuttaa pelastus- ja avustusoperaatioiden järjestämistä. 

Matkustaa Libyaan

Asiantuntijat korostavat, miten ilmastonmuutos yhdistettynä poliittisiin konflikteihin ja taloudelliseen epäonnistumiseen voi suurentaa katastrofien laajuutta. Viimeisten 10 vuoden aikana maan infrastruktuuriin ei ole investoitu paljon, minkä vuoksi se on haavoittuvainen ja huonosti valmistautunut ilmastonmuutoksen ja äärimmäisten sääilmiöiden vaikutuksiin. Monissa maissa, kuten Yhdysvalloissa, Yhdistyneessä kuningaskunnassa, Australiassa ja Kanadassa, kehotetaan olemaan matkustamatta Libyaan epävakaan turvallisuustilanteen vuoksi. Myös konsulipalvelujen tarjonta on erittäin rajallista.

Sitata seuraa tilannetta ja antaa tarvittavat päivitykset turvallisuushälytysten kautta. Lataa sovelluksen avulla pysyt ajan tasalla kaikista tapahtumista, jotka saattavat häiritä matkaasi. 

Seuraa ja tykkää meistä:

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Israel, Palestiina ja vakuutusturvasi

Israel, Palestiina ja vakuutusturvasi

Tällä hetkellä Sitata on tunnistanut kaikki matkustajat, joita tapahtumat ovat koskeneet, ja ollut yhteydessä heihin. Jos aiot matkustaa Israeliin tai palestiinalaisalueille lähitulevaisuudessa, ota huomioon seuraavat asiat. Vakuutusyhtiömme United...