JÄNNITTEET DOMINIKAANISEN TASAVALLAN JA HAITIN RAJALLA

Kirjoittanut Nikhitha Kumar

syyskuu 20, 2023

Affaires | Turvallisuus | Matkustaminen

JÄNNITTEET DOMINIKAANISEN TASAVALLAN JA HAITIN RAJALLA

Tilanne Dominikaanisen tasavallan ja Haitin välisellä rajalla on edelleen jännittynyt, koska käynnissä on kiista yhteisestä joesta rakennettavasta vesikanavasta. Dominikaanisen tasavallan viranomaiset lopettivat viisumien myöntämisen haitilaisille 11. syyskuuta. Dominikaaninen tasavalta sulki 15. syyskuuta kello 06.00 (paikallista aikaa) kaikki maa-, meri- ja ilmarajat Haitin kanssa. Sulkemisen kesto on epäselvä.

TAUSTAA:

Haiti ja Dominikaaninen tasavalta jakavat Karibialla sijaitsevan Hispaniolan saaren. Saaren itäiset kaksi kolmasosaa kuuluu Dominikaaniselle tasavallalle ja läntinen kolmannes Haitille. 

Haitin ja Dominikaanisen tasavallan välinen raja on ollut vuosisatojen ajan jännitteiden lähde.

Ne ovat kaksi hyvin erilaista maata, jotka sijaitsevat samalla saarella, ja niiden välit ovat olleet kireät jo monta vuotta. Dominikaanisen tasavallan ja Haitin väliset konfliktit juontavat juurensa ajalta, jolloin ne olivat siirtomaita. Haiti, joka ennen itsenäistymistään tunnettiin nimellä Saint-Domingue, oli Ranskan siirtomaa, kun taas Dominikaaninen tasavalta oli Espanjan siirtomaa. Erilaiset kielet, kulttuurit ja poliittiset rakenteet, jotka nämä kaksi siirtomaaimperiumia loivat, ovat vaikuttaneet jatkuvaan vihamielisyyteen. Joitakin näiden maiden välisiä pysyviä ongelmia ovat maahanmuutto ja kansalaisuus, haitilaisiin maahanmuuttajiin kohdistuva syrjintä ja ihmisoikeusloukkaukset, taloudelliset erot, kulttuurierot ja rajakiistat. 

RAJAKONFLIKTIT:

Vuosisatojen ajan maiden välinen raja on ollut jännitteiden lähde. Rajankäynnistä johtuviin alueellisiin kiistoihin ja yhteenottoihin kuuluu muun muassa vuonna 1937 tapahtunut Parsleyn verilöyly, jossa Dominikaanisen tasavallan armeija tappoi 14 000-40 000 haitilaista. 

Jatkuva kriisi alkoi aiemmin tässä kuussa, kun Haitissa aloitettiin uudelleen kanavan rakentaminen lähellä rajan varrella kulkevaa Dajabón-jokea. Vesistö tunnetaan myös nimellä Massacre River, ja se erottaa kaksi saarella sijaitsevaa kansakuntaa toisistaan. Joen varrella kuoli tuhansia ihmisiä, jotka yrittivät paeta Haitiin vuonna 1937 tapahtuneen Parsleyn verilöylyn aikana.

Rajat suljettiin ja Dominikaaninen tasavalta karkotti tuhansia Haitiin.

Haitin hallitus aikoo käyttää Dajabón-joen vettä Maribarouxin tasangon kuivuuden lievittämiseksi. Kongon demokraattinen tasavalta väittää, että rakentaminen rikkoo maiden välistä sopimusta vuodelta 1929 - Rauhansopimus, ikuinen ystävyyssopimus ja välimiesmenettelysopimus..

SOPIMUS VUODELTA 1929:

Sopimuksen mukaan maiden välillä virtaavien jokien kulkua ei saa muuttaa. Veden tasapuolinen käyttö niiden alueilla on sallittua, mutta kumpikaan niistä ei saisi ohjata joen virtausta.  

JÄNNITTEET JA VUOROPUHELU:

Kongon demokraattisen tasavallan presidentti Luis Rodolfo Abinader sanoo, että hanke vaikuttaa mahdollisesti Dominikaanisen tasavallan maanviljelijöihin ja lähiympäristöön, koska kanavasta johdetaan vettä. Haiti sen sijaan väittää, että kanavan rakentaminen kuuluu sen suvereeniin oikeuteen hyödyntää luonnonvarojaan. 

Hankkeen vuoksi rajat suljettiin ja Dominikaaninen tasavalta karkotti tuhansia Haitiin. Kahdenvälisiä neuvotteluja käydään parhaillaan ratkaisun löytämiseksi. Sulkemisen odotetaan pysyvän voimassa, kunnes kanavan rakentaminen lopetetaan. Kongon demokraattinen tasavalta on sijoittanut rajalle sotilasleirin, jossa on panssariajoneuvoja. 

Lue myös, Haiti - reunalla.

Seuraa Sitataa osoitteessa LinkedIn ja Instagram lisää tällaisia matkapäivityksiä.

Seuraa ja tykkää meistä:

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Israel, Palestiina ja vakuutusturvasi

Israel, Palestiina ja vakuutusturvasi

Tällä hetkellä Sitata on tunnistanut kaikki matkustajat, joita tapahtumat ovat koskeneet, ja ollut yhteydessä heihin. Jos aiot matkustaa Israeliin tai palestiinalaisalueille lähitulevaisuudessa, ota huomioon seuraavat asiat. Vakuutusyhtiömme United...