Første tilfelle av ebola diagnostisert utenfor Vest-Afrika - karantene på plass

Skrevet av Ronald St. John

6. oktober 2014

Helse | Reise

Første tilfelle av ebola diagnostisert utenfor Vest-Afrika - karantene på plass

En person fra Liberia fløy til Texas for å besøke familie og ble syk etter ankomst. Han dro til sykehuset, men ble sendt hjem. To dager senere forverret sykdommen seg, og da han kom tilbake til sykehuset, var det mistanke om ebolasmitte. Pasienten ble umiddelbart satt i fullstendig isolasjon for å hindre spredning av sykdommen. innenfor sykehusmiljøet. Dette er den første personen som er diagnostisert med ebola utenfor de ebolarammede landene i Vest-Afrika.

Under reisen hadde han ingen symptomer og kunne derfor ikke overføre sykdommen til medpassasjerer eller andre personer han kom i kontakt med underveis. Ebolavirus smitter ikke før symptomene utvikler seg etter inkubasjonstiden, som kan vare i opptil 21 dager. Selv da, når symptomene starter, smitter det ikke gjennom luften. Det kreves nærkontakt med en persons svette, blod, tårer, oppkast eller diaré for å bli smittet.

Før sykehusinnleggelsen, og mens han var symptomatisk, kom han i nær kontakt med rundt 12 til 18 personer. Umiddelbare familiekontakter er satt i karantene i sine hjem. Av forsiktighetshensyn har opptil 100 personer blitt kontaktet, og en håndfull overvåkes. Så langt har ingen av dem som antas å ha vært i kontakt med pasienten, vist symptomer på ebola.

Med den pågående ebolaepidemien i Guinea, Liberia og Sierra Leone var det uunngåelig at en person som inkuberte viruset ville reise til et annet land og bli syk.

Faktisk har dusinvis av mennesker blitt sjekket for viruset ved ankomst til flyplasser i mange forskjellige land. Med unntak av tilfellet i Texas har alle testene så langt vært negative. Noen av de reisende viste seg å ha malaria, en vanlig infeksjon i disse landene.

I høyt utviklede land med sofistikerte smittevernprosedyrer på sykehusene er det svært liten risiko for spredning utover kanskje et par nærkontakter til det første tilfellet. Så det er liten trussel mot lokalbefolkningen i Dallas eller andre steder.

Den Verdens helseorganisasjon har advart alle land om å være årvåkne og iverksette isolasjons- og karanteneprosedyrer etter behov.

Vennligst følg og lik oss:

Relaterte artikler

Voldsomme skogbranner i flere kanadiske provinser

Voldsomme skogbranner i flere kanadiske provinser

I april forårsaket en isstorm store ødeleggelser i Ontario og Quebec, noe som resulterte i dødsfall og omfattende avbrudd i strømforsyningen. I mai måned ble det varmere og varmere, og flere kanadiske provinser ble rammet av skogbranner som ikke lot seg temme, blant annet...

Tips for å reise med ulike funksjonsnedsettelser

Tips for å reise med ulike funksjonsnedsettelser

FN-konvensjonen om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne slår fast at regjeringer, turistråd og andre interessenter i hotell- og reiselivsnæringen må iverksette tiltak for å gjøre turisme og fritidsaktiviteter enklere for...