Kan du få denguefeber på din neste reise?

Skrevet av Madeline Sharpe

30. desember 2014

Helse | Reise

Kan du få denguefeber på din neste reise?

Ifølge estimater fra Verdens helseorganisasjonOm lag 2,5 milliarder mennesker i over 100 land risikerer å få denguefeber. Det anslås at det forekommer 50 millioner dengueinfeksjoner årlig i de fleste tropiske og semitropiske land i verden, inkludert de fleste turistdestinasjoner. Det økende antallet tilfeller og deres alvorlighetsgrad og hyppighet anses å være knyttet til faktorer som endringer i menneskets økologi, demografi, globalisering, rask urbanisering og klimaendringer.

Bør du bekymre deg? Ja, hvis du ikke tar enkle forholdsregler for å unngå sykdommen. I følge Public Health Agency of Canada, omtrent 200 til 300 Kanadiske turister får denguefeber hvert år. Denguefeber er ikke en hyggelig sykdom å ha. Den kalles noen ganger "break bone fever" på grunn av de intense leddsmertene som vanligvis følger med denne infeksjonen. Symptomene inkluderer feber, hodepine, muskel- og leddsmerter og et karakteristisk hudutslett som ligner på meslinger. Noen få mennesker utvikler en alvorlig livstruende form av sykdommen som kalles dengue hemoragisk feber. Disse personene utvikler blødninger, lave nivåer av blodplater og lekkasje av blodplasma som kan føre til farlig lavt blodtrykk, sjokk og død. Det finnes ingen vaksine eller behandling for denne sykdommen som varer i omtrent en uke til 10 dager.

Nå, det er alle de dårlige nyhetene. Den gode nyheten er at med enkle forholdsregler kan du i stor grad redusere risikoen for å få denne infeksjonen fordi den bare overføres av infiserte mygg og ikke fra andre mennesker. Så hvis du tar forholdsregler for å unngå myggstikk når du sitter på stranden eller går tur i skogen eller bare går rundt utendørs, kan du være trygg.

Tiltak for å forebygge mygg inkluderer litt sunn fornuft pluss følgende:

 • Dekk til eksponert hud ved å bruke langermet skjorte, lange bukser og hatter, spesielt om kvelden når biteaktiviteten øker.
 • Bruk et egnet insektmiddel som anvist. Høyere prosentandel av aktiv ingrediens gir lengre beskyttelse. Bruk produkter med følgende aktive ingredienser:
 • DEET (produkter som inneholder DEET inkluderer Off!, Cutter, Sawyer og Ultrathon)
 • Picaridin (også kjent som KBR 3023, Bayrepel, og Picaridin-produkter som inneholder picaridin inkluderer Cutter Advanced, Skin So Soft Bug Guard Plus og Autan [utenfor USA]).
 • Olje av sitroneukalyptus (OLE) eller PMD (produkter som inneholder OLE inkluderer Repel og Off! Botanicals).
 • IR3535 (Produkter som inneholder IR3535 inkluderer Skin So Soft Bug Guard Plus Expedition og SkinSmart)
 • Følg alltid produktanvisningene og påfør på nytt som anvist.
 • Hvis du også bruker solkrem, bør du bruke solkrem først og insektmiddel etterpå.
 • Følg instruksjonene på pakken når du bruker avstøtende middel på barn. Unngå å bruke avstøtende middel på hender, øyne og munn.
 • Bruk permetrinbehandlede klær og utstyr (som støvler, bukser, sokker og telt). Du kan kjøpe ferdigbehandlede klær og utstyr eller behandle dem selv. Behandlede klær forblir beskyttende etter flere vask. Se produktinformasjonen for å finne ut hvor lenge beskyttelsen varer. Hvis du behandler gjenstander selv, må du følge produktinstruksjonene nøye. Ikke bruk permetrin direkte på huden.
 • Opphold deg og sov i skjermede eller luftkondisjonerte rom. Bruk et sengenett hvis området der du sover er eksponert for utendørs.

Så, for å reise trygt, og være sunn, bruk Sitata for den siste reisevarsler om dengueaktivitet over hele verden.

Vennligst følg og lik oss:

Relaterte artikler

Planlegg en sommertur til Italia med vår guide

Planlegg en sommertur til Italia med vår guide

Har du også lagt merke til en virvelvind av vandrere på vei til Italia? Blir du ikke nysgjerrig? Sikkert, det må være høysesongen, men kan det være mer i historien? Dette er ditt tegn til å pakke kofferten og dykke ned i en verden av strender,...

Haiti - På kanten

Haiti - På kanten

15. mai 2023 ba FNs generalsekretær António Guterres det internasjonale samfunnet om å gripe inn, og advarte om at Haitis tragiske situasjon setter sikkerheten i Karibia og videre i fare.Guterres oppfordret det internasjonale samfunnet til å...