Ebola i Vest-Afrika - hva skjer ved inngangen til 2015?

Skrevet av Ronald St. John

27. januar 2015

Helse | Reise

Ebola i Vest-Afrika - hva skjer ved inngangen til 2015?

Ebolaepidemien fortsetter i de tre berørte landene i Vest-Afrika (Guinea, Liberia og Sierra Leone). Sierra Leone fortsetter å slite med den pågående spredningen av denne alvorlige infeksjonen. I forrige uke ble det rapportert om 337 nye tilfeller. Selv om dette sannsynligvis er en underestimering av det reelle antallet tilfeller, er den Verdens helseorganisasjon (WHO) opplyser at dette var mer enn dobbelt så mange tilfeller som i Guinea og Liberia til sammen.

Sykdommen sprer seg ikke tilfeldig i befolkningen. Fordi overføring krever svært nær, ubeskyttet personlig kontakt med en syk persons kroppsvæsker (f.eks. under pleie eller forberedelser til begravelse), sprer sykdommen seg for det meste innenfor familieklynger og nære venner. Som et resultat finnes det "hot spots" der sykdommen blusser opp.

Hvor er "hot spots"?

Den mest intense spredningen av denne sykdommen skjer i de vestlige distriktene i Sierra Leone, selv om det fortsatt er tegn til at smitten kan være i ferd med å avta. Andre "hot spots" er hovedstaden Freetown, nabobyen Port Loko og Kono-distriktet i øst.

Situasjonen varierer over hele Guinea, med vedvarende overføring av viruset i områder i og rundt hovedstaden Conakry. Kindia, som grenser til Sierra Leone, og Dubreka-området rapporterer om en kraftig økning i antall tilfeller i forrige uke. I mellomtiden har overføringen falt i noen sørøstlige områder, inkludert Macenta og Kerouane.

Selv om det generelle sykdomsnivået endelig er på vei ned i Liberia, er det viktigste "hot spot" fortsatt Montserrado County, som omfatter hovedstaden Monrovia.

På verdensbasis har antallet ebolatilfeller nådd 20 206, med 7 905 dødsfall.

Meldinger til å ta med

Så hvordan ser fremtiden ut? Her er noen av spørsmålene du bør vurdere:

  • Epidemien i disse tre landene vil ikke forsvinne med det første. Flere måneder med intens innsats vil være nødvendig for å eliminere denne sykdommen.
  • Det vil fortsatt være svært lav risiko for at noen som er smittet, dukker opp i et annet land og blir klinisk syke etter at inkubasjonstiden er over.
  • Resistens i samfunnet og befolkningsbevegelser er fortsatt hindringer for å begrense sykdommen.
  • Selv om det nå er nok behandlingssteder i landene til å isolere smittede personer og begrense eventuell spredning, er behandlingsplassene ujevnt fordelt. Som følge av dette må noen personer reise lange avstander for å få behandling. Under reisen kan de spre sykdommen til ledsagere og andre reisende.
  • Identifisering og sporing av nære personlige kontakter er en utfordring der det er stor befolkningsbevegelse, og det er ikke lett å besøke alle kontakter hver dag for å sjekke om de blir syke.
  • Risikoen for vanlige reisende til disse landene er likevel lav så lenge man unngår nærkontakt med syke personer. Risikoen for helsepersonell er imidlertid høy (så langt har 660 leger, sykepleiere og annet helsepersonell blitt smittet, og 375 av dem er døde).

Bør du unngå å reise til disse landene?

Selv om risikoen er lav, er det sannsynligvis best å unngå å reise til noen av de tre berørte landene for øyeblikket (Sierra Leone, Guinea og Liberia). Det er vanskelig å få tak i flybilletter på grunn av flyselskapenes motstand mot å fly til disse landene, og det er derfor også vanskelig å få passasje hvis du ønsker å reise raskt. Hvis du i tillegg har eksisterende medisinske tilstander, som hjertesykdom, diabetes eller lungeproblemer, eller hvis du blir skadet mens du besøker disse landene og trenger medisinsk behandling, kan det være vanskelig å få akuttbehandling på grunn av prioriteringen av behandling av ebolapasienter.

Takket være Europakommisjonen DG ECHO for bruk av deres bilde i det utvalgte bildet.

Vennligst følg og lik oss:

Relaterte artikler

Israel, Palestina og forsikringsdekningen din

Israel, Palestina og forsikringsdekningen din

På dette tidspunktet har Sitata identifisert og kommunisert med alle reisende som er berørt av hendelsene. Hvis du planlegger å reise til Israel eller de palestinske områdene i nær fremtid, gjør vi deg oppmerksom på følgende. Vår forsikringsgiver, United...

Redusert seismisk aktivitet, men fortsatt varsler om vulkanutbrudd - Island

Redusert seismisk aktivitet, men fortsatt varsler om vulkanutbrudd - Island

En sverm av jordskjelv Siden midnatt 25. oktober har det vært en intens jordskjelvsverm i nærheten av Svartsengi, nord for Grindavík, med over 1000 registrerte jordskjelv, hvorav det største hadde en styrke på 4,5. I løpet av de neste dagene fortsatte den seismiske aktiviteten...