Dette må du vite før du drar: krav til testing før flyging

Skrevet av Kelsey Drummond

10. september 2020

Helse | Reise

På grunn av covid-19-pandemien kommer reiser til å se litt annerledes ut i overskuelig fremtid. Dette betyr ikke at du ikke kan reise i det hele tatt - det kan bare kreve litt ekstra planlegging før du reiser. Covid-19-tester har raskt blitt et standardkrav for å krysse internasjonale grenser. Her er det du trenger å vite om disse testene og kravene for reisen din.

Hva du trenger å vite om covid-19-tester

Det finnes to forskjellige covid-19-tester, og det er viktig å vite forskjellen. De fleste reisende trenger å vite om den diagnostiske testen, som forteller deg om du har et aktivt tilfelle av covid-19. Disse testene kan deles inn i en molekylær test (RT-PCR) eller en antigentest, som vanligvis er hurtigdiagnostiske tester. Den andre typen test er en antistofftest, som viser om kroppen din har dannet antistoffer for å reagere på tilstedeværelsen av covid-19 i systemet ditt. Den avgjør ikke om du har viruset på det tidspunktet.

Aktive saker

         For å avgjøre om du har et aktivt tilfelle av covid-19, må du ta en nese- eller halsprøve. Det er utviklet en spyttprøve, men den er ikke like utbredt som nese- eller halsprøven. Det kan ta opptil en uke å motta resultatene, men mange steder kan tilby resultater samme dag eller innen 48 timer. Den molekylære testen er svært nøyaktig og trenger sjelden å gjentas. Antigen-testen kan være svært nøyaktig, men negative testresultater kan testes på nytt ved hjelp av en molekylær test for å være sikker. Dette er vanlig hvis du har symptomer på covid-19, men testresultatet er negativt.

Tidligere saker

         Antistofftesten som avgjør om du har hatt covid-19 tidligere, gjøres gjennom en blodprøve. Resultatene er ofte klare samme dag, men det kan ta opptil tre dager å få dem. Denne testen er nøyaktig, men en ny test kan utføres for å sikre nøyaktigheten. Selv om den ikke vil fortelle deg om du for øyeblikket er smittet med covid-19, kan disse testene gi innsikt i hvordan viruset sprer seg og om enkeltpersoner kan utvikle immunitet mot viruset. Mange reisemål godtar ikke en antistofftest som bevis på at du er covid-19-negativ.

Hvorfor er dette viktig?

         Mange land og flyselskaper krever bevis på en covid-19-negativ test før avreise for å bremse spredningen av viruset. Avhengig av flyselskap eller reisemål kan de kreve at du tar denne testen innen et visst tidsvindu før avreise til reisemålet ditt. For å finne et covid-19-testsenter i nærheten av deg, kontakt din lokale helsemyndighet. Enkelte reisemål godtar kanskje bare RT-PCR-tester, mens andre godtar hurtigdiagnostiske tester. Reisemålet ditt kan kreve at du tar en test ved ankomst, går i karantene eller har innkvartering klar ved ankomst. 

Alternativer

I stedet for å prøve å finne all denne informasjonen selv (samtidig som du planlegger reisen), kan du bare laste ned Sitata-appen. Appen vil sende deg varsler med informasjon om innreisekrav, for eksempel når du må ta en bestemt test og hvilke karantenetiltak du kan forvente når du ankommer. Disse sanntidsvarslene opprettes med den mest oppdaterte informasjonen som er tilgjengelig, noe som gjør dem nøyaktige og pålitelige.

Vennligst følg og lik oss:

Relaterte artikler

Israel, Palestina og forsikringsdekningen din

Israel, Palestina og forsikringsdekningen din

På dette tidspunktet har Sitata identifisert og kommunisert med alle reisende som er berørt av hendelsene. Hvis du planlegger å reise til Israel eller de palestinske områdene i nær fremtid, gjør vi deg oppmerksom på følgende. Vår forsikringsgiver, United...

Redusert seismisk aktivitet, men fortsatt varsler om vulkanutbrudd - Island

Redusert seismisk aktivitet, men fortsatt varsler om vulkanutbrudd - Island

En sverm av jordskjelv Siden midnatt 25. oktober har det vært en intens jordskjelvsverm i nærheten av Svartsengi, nord for Grindavík, med over 1000 registrerte jordskjelv, hvorav det største hadde en styrke på 4,5. I løpet av de neste dagene fortsatte den seismiske aktiviteten...