Null COVID-strategi - var det verdt det?

Skrevet av Ronald St. John

23. januar 2023

Helse | Sikkerhet | Reise

Under covid-19-pandemien gjennomførte Kina et omfattende eksperiment for å se om det var mulig å begrense spredningen av viruset i landet og hindre at det kom inn i landet via reisende fra utlandet. Etter hvert som hendelsene utviklet seg, ble tilnærmingen kjent som "null COVID-strategien". Fungerte den? Svaret er på en måte, men den måtte oppgis på grunn av konsekvenser som ikke kunne forutses da strategien ble iverksatt.

Men la oss først se på de spesifikke tiltakene som utgjorde "null COVID-strategien". For det må vi gå helt tilbake til januar 2020 da Kina innså at de måtte rapportere forekomsten av 40 uvanlige tilfeller av alvorlig lungebetennelse i byen Wuhan. Dette var de første offisielt rapporterte tilfellene av covid-19-pandemien, og i løpet av kort tid ble sykdommen overført av reisende til andre land. Et nytt og ukjent koronavirus ble ganske raskt identifisert som årsaken, men man visste lite om hvordan dette viruset ville påvirke befolkningen. Det var klart at det ble overført fra person til person, men hvilke tiltak kunne iverksettes for å hindre at det spredte seg?

Da de innså at internasjonale reisende spredte sykdommen fra land til land, innførte enkelte land tiltak for å hindre eller begrense innreise. Tiltak som innreiseforbud, krav om covid-19-testing før ombordstigning på fly eller obligatorisk karantene for innreisende ble innført i nesten alle land.

I mellomtiden, så snart en test for viruset var tilgjengelig, iverksatte landene tiltak for å stoppe intern smitte, f.eks. påbud om sosial distansering, stenging av offentlige institusjoner, påbud om bruk av munnbind, selvisolasjon ved sykdom og oppfordring til å teste seg.

Innføringen av effektive vaksiner og nye behandlinger som dramatisk reduserte komplikasjoner som sykehusinnleggelse, intensivbehandling og dødsfall, endret situasjonen. Pandemien ble mer håndterbar, og behovet for dramatiske tiltak for å hindre reisende i å komme inn og for å stanse lokal smitte ble redusert.

I midten av 2022, med store deler av befolkningen immunisert gjennom vaksinasjon, ble det oppnådd en viss toleranse for lave nivåer av virusoverføring, sykehusinnleggelse og dødsfall som gjorde det mulig å avvikle nesten alle de tidlige kontrolltiltakene.

Så hvordan klarte Kina seg i alt dette?

Tidlig ble det iverksatt tiltak for nesten å eliminere internasjonale flyreiser så vel som innenlandsreiser med alle transportmidler. Folkehelsetiltak som sosial distansering, begrensninger i befolkningens bevegelsesfrihet, karantene og omfattende COVID-testing ble iverksatt med en intensitet som ikke er sett i andre land. Det uttalte målet var å stanse all overføring av viruset overalt. Et "lockdown"-konsept ble ofte brukt på hele lokalsamfunn eller til og med byer, slik at all bevegelse og samhandling ble stanset. Da testing ble tilgjengelig, ble hele byer testet for covid-19 og deretter satt i karantene.

Hvis folk testet positivt, var det en risiko for at de ville bli satt i karantene i flere uker på et sykehusrom. Hvis du gikk til en butikk eller restaurant som hadde hatt besøk av en covid-positiv person, kunne du bli pålagt å oppholde deg på et karantenesenter med sparsom innkvartering i lang tid. Eller du kan bli innelåst i ditt eget hjem uten tillatelse til å forlate det, selv for å skaffe deg mat. Det samme kan skje hvis du bare passerer en smittet person på gaten.

Hvis du hadde vært innelåst i karantene, ble du ofte utsatt for diskriminering etter løslatelsen.

Testing ble allestedsnærværende. I store byer som Beijing, Shanghai og Shenzhen, med titalls millioner innbyggere, ble folk pålagt å teste seg hver andre eller tredje dag i boder på fortauet. Overholdelse ble sporet gjennom helsekoder på mobiltelefonen.

Kinesiskproduserte COVID-vaksiner ble introdusert, og mer enn 3 milliarder doser ble administrert. Studier viste imidlertid at de mest brukte vaksinene var 51% effektive (CoronaVac) og 79% effektive (Sinopharm), noe som er betydelig lavere enn de vanligste Moderna- og Pfizer-vaksinene i mange andre land.

Tilbake til det opprinnelige spørsmålet: virket alle disse strenge tiltakene?

Svaret er at det ikke var noen betydelige utbrudd eller "bølger" av smitte i 2020 og 2021. Se denne tabellen:

Land Antall tilfeller per 100 000 personer Antall dødsfall per 100 000 personer
Kina 75 2
USA 30,400 331

Samlet sett rapporterte Kina om ca. 10,5 millioner tilfeller og 32 700 dødsfall fram til 5. januar 2023. I samme periode registrerte USA 101 millioner tilfeller og 1,1 millioner dødsfall.

Selv om det ofte stilles spørsmål ved påliteligheten og nøyaktigheten til kinesiske data, er forskjellene mellom de to landene og resultatene av deres ulike strategier svært forskjellige.

Men er Kinas nullstrategi bærekraftig? Den har nettopp brutt sammen. For noen uker siden omkom 10 mennesker i en brann i en avstengt boligblokk i byen Xinjiang. Akkumulert frustrasjon i befolkningen over de restriktive kontrolltiltakene kokte over. Det var offentlige demonstrasjoner i mange byer der det ble stilt spørsmål ved behovet for pågående nedstengninger og omfattende testing og karantene. Befolkningen krevde en slutt på regjeringens null COVID-strategi. De økonomiske kostnadene ved strenge restriksjoner (f.eks. stengte virksomheter, arbeidsledighet osv.) har også blitt uutholdelige.

I begynnelsen av desember 2021 reverserte Kina sin nullstrategi mot covid-19 med dramatiske konsekvenser. Nesten alle tiltakene i nullstrategien ble suspendert nesten over natten. Som et resultat opplever Kina en enestående økning i tilfeller. Selv om dataene er tvilsomme, rapporteres det om en økning på nesten 50%, fra 15 161 nye sykehusinnleggelser for fastlands-Kina i løpet av uken som endte 25. desember til 22 416 for uken som endte 1. januar. Det offisielle dødstallet er underrapportert, men krematoriene rapporterer at de oversvømmes av lik.

Hvorfor skjedde dette? Vi kan spekulere i at en kombinasjon av faktorer bidro til denne eksplosjonen av covid-19. På den ene siden førte den plutselige opphevelsen av svært restriktive tiltak til en umiddelbar blanding av smittede og usmittede mennesker, f.eks. gjenforening av familier, reiser til andre byer, offentlige sammenkomster osv. - som alle økte risikoen for overføring av viruset. I tillegg var store deler av befolkningen ikke beskyttet på grunn av vaksiner med lav effektivitet.

Til slutt, hva betyr den nåværende situasjonen i Kina for alle andre land? På den ene siden vil en enorm bølge av nye covid-19-tilfeller spre eventuelle nye virusvarianter når den kinesiske befolkningen reiser internasjonalt. I tillegg gir et stort antall virusoverføringer viruset muligheter til å utvikle nye varianter. Men akkurat nå prøver Verdens helseorganisasjon og helse- og myndighetspersoner over hele verden å vurdere risikoen(e) som følge av Kinas covid-19-problem.

[/et_pb_text][/et_pb_column] [/et_pb_row] [/et_pb_section] [/et_pb_section]
Vennligst følg og lik oss:

Relaterte artikler

Israel, Palestina og forsikringsdekningen din

Israel, Palestina og forsikringsdekningen din

På dette tidspunktet har Sitata identifisert og kommunisert med alle reisende som er berørt av hendelsene. Hvis du planlegger å reise til Israel eller de palestinske områdene i nær fremtid, gjør vi deg oppmerksom på følgende. Vår forsikringsgiver, United...

Redusert seismisk aktivitet, men fortsatt varsler om vulkanutbrudd - Island

Redusert seismisk aktivitet, men fortsatt varsler om vulkanutbrudd - Island

En sverm av jordskjelv Siden midnatt 25. oktober har det vært en intens jordskjelvsverm i nærheten av Svartsengi, nord for Grindavík, med over 1000 registrerte jordskjelv, hvorav det største hadde en styrke på 4,5. I løpet av de neste dagene fortsatte den seismiske aktiviteten...