Hund smittet med fugleinfluensa - trenger vi å bekymre oss?

Skrevet av Ronald St. John

14. april 2023

Helse | Sikkerhet

Den 4. april 2023 ble kanadiske mediene rapporterte at en hund i Oshawa, Ontario, døde på grunn av en infeksjon forårsaket av en stamme av fugleinfluensavirus (fugleinfluensa) kjent som H5N1. Hunden fikk viruset etter å ha tygget på en infisert død villgås. Det er ingen rapporter om smitte til mennesker på dette tidspunktet, og risikoen for spredning er ekstremt lav.

Ville fugler og fjørfe (ender, gjess, kalkuner og andre) i mange deler av verden er bærere av mange forskjellige stammer av fugleinfluensavirus. De rundt 16 ulike stammene er nummerert ut fra de to proteinene som finnes på overflaten av stammen. Noen er dødelige for infiserte fugler, mens andre ikke er det. I 2023 vil minst 24 land, deriblant USA, Frankrike, Belgia, Nederland og Italia, har rapportert utbrudd av fugleinfluensa hos tamfugler.

Potensielle farer ved fugleinfluensa

Det er to store problemer knyttet til fugleinfluensa. Ville fugler kan smitte kommersielle flokker av kyllinger og andre tamme fugler. De økonomiske konsekvensene er alvorlige siden hele den infiserte flokken må destrueres for å begrense og stoppe viruset. Det kan innebære avliving av tusenvis av fugler når et utbrudd oppdages. 

Det andre problemet er overføring av viruset fra infiserte kommersielle flokker til mennesker som arbeider i det infiserte miljøet rundt flokken. Selv noen bønder med små bakgårdsflokker av kyllinger, ender eller gjess kan bli smittet gjennom nærkontakt med en av de smittede fuglene. Det er en sjelden hendelse. I løpet av de siste 25 årene er det rapportert om lag 800 tilfeller av fugleinfluensa A(H5N1) hos mennesker på verdensbasis, hovedsakelig i Afrika og Asia. Nylig ble det registrert ett dødsfall som følge av fugleinfluensa. rapportert i Kambodsja.

Selv om det er rapportert om enkelte dødsfall hos mennesker på grunn av uvanlige stammer, er dette sjelden, og det er hittil ikke rapportert om vedvarende smitte fra menneske til menneske. Når det rapporteres om et tilfelle hos mennesker, gjennomfører folkehelse- og dyrehelsemyndighetene intensiv overvåking for å påvise eventuell smitte fra menneske til menneske.

Det er alltid et potensielt problem med fugleinfluensa. Hvis vertsdyret er samtidig infisert med to forskjellige virusstammer, kan det genetiske materialet fra de to virusene kombineres for å skape en stamme som smitter mellom mennesker (gjennom formering av virus).

En slik hypotetisk stamme kan da utløse en global pandemi. Av denne grunn er det ulike globale dyr og systemer for overvåking av fugler for å oppdage eventuelle uvanlige hendelser så tidlig som mulig.  

Konklusjon

Oppsummert er risikoen for tamfjørfe betydelig. Så langt har de ulike stammene som av og til har smittet mennesker, ikke tilpasset seg smitte til mennesker. I mangel av dokumentert spredning fra menneske til menneske er risikoen for folkehelsen fortsatt svært lav.

Hva er den endelige konklusjonen her? Trenger vi å bekymre oss? Hvorfor eller hvorfor ikke?

Vennligst følg og lik oss:

Relaterte artikler

Israel, Palestina og forsikringsdekningen din

Israel, Palestina og forsikringsdekningen din

På dette tidspunktet har Sitata identifisert og kommunisert med alle reisende som er berørt av hendelsene. Hvis du planlegger å reise til Israel eller de palestinske områdene i nær fremtid, gjør vi deg oppmerksom på følgende. Vår forsikringsgiver, United...

Redusert seismisk aktivitet, men fortsatt varsler om vulkanutbrudd - Island

Redusert seismisk aktivitet, men fortsatt varsler om vulkanutbrudd - Island

En sverm av jordskjelv Siden midnatt 25. oktober har det vært en intens jordskjelvsverm i nærheten av Svartsengi, nord for Grindavík, med over 1000 registrerte jordskjelv, hvorav det største hadde en styrke på 4,5. I løpet av de neste dagene fortsatte den seismiske aktiviteten...

Ikke vær en kalkun denne julen!

Ikke vær en kalkun denne julen!

I julen er det tid for å spre glede, kose seg med godsaker og skape minner for livet. Men midt i feststemningen og de glitrende lysene kommer også det uunngåelige stresset med å navigere på overfylte flyplasser, håndtere...