Et kappløp med tiden: Nevado Ruiz-vulkanens økte ustabilitet

Skrevet av Nikhitha Kumar

3. mai 2023

Sikkerhet | Reise

Nevado del Ruiz er en stratovulkan i Colombia, som ligger på grensen mellom departementene Caldas og Tolima i Andesfjellene. En av de mest aktive vulkanene i landet, Nevado Ruiz, har vist økt seismisitet de siste ukene, og det er innført unntakstilstand på grunn av dens ustabilitet. 

Den beryktede vulkanen har en lang historie med utbrudd, og de største utbruddene fant sted i 1985 og 1986. Utbruddet i 1985 produserte lahars (gjørmestrømmer) som drepte over 23 000 mennesker i byen Armero, som lå ved foten av vulkanen. Katastrofen ble senere kjent som den såkalte Armero-tragedien. Utbruddet i 1986 forårsaket betydelige skader på infrastrukturen i de omkringliggende områdene, inkludert veier, broer og bygninger.

Nevado Ruiz, en bredekket vulkan, er spesielt farlig på grunn av sitt potensial for å produsere lahars. Selv et mindre utbrudd vil være nok til å smelte breen. Når vulkansk aske og smeltevann smelter sammen, dannes det gjørmestrømmer, såkalte lahars, som kan forflytte seg milevis i høy hastighet og ramme tett befolkede områder.

For øyeblikket er vulkanen på radaren til den colombianske geologiske tjenesten på grunn av sin ustabile tilstand, og en høy risiko for utbrudd er overhengende i de kommende ukene. Siden 30. mars har det vært oransje beredskap, og evakueringer er i gang. Departementene Tolima, Caldas, Risaralda, Quindio og Cundinamarca er i beredskap. Regjeringen påla bruk av ansiktsmasker da det ble rapportert om askefall i kommunene nær vulkanen 12. april. 

En ordre om frivillig evakuering ble utstedt av president Gustavo, men flere lokalbefolkningen fortsatte å bli i området, uvillige til å forlate sine hjem, jordbruksland og levebrød. Ifølge direktøren for Tolimas sivilbeskyttelsesenhet har bare en liten brøkdel av familiene evakuert så langt. Til tross for Armero-tragedienLokalbefolkningen nekter å evakuere, ettersom den samme vulkanen hadde utbrudd i 2012 uten at noen omkom. Selv om dusinvis av geologer overvåker vulkanen regelmessig, er det vanskelig å forutsi om den vil få et utbrudd, selv om det er noen bekymringsfulle tegn.

Abonner på bloggen vår for å få slike oppdateringer ukentlig. Ikke glem å sjekke vår Instagram.

Les også : Topp kulturelle reisemål for reisende.

Vennligst følg og lik oss:

Relaterte artikler

Måtte du få en meningsfull jom kippur 

Måtte du få en meningsfull jom kippur 

Yom Kippur, den helligste dagen i den jødiske kalenderen, er en dyp og reflekterende opplevelse, kjent som forsoningsdagen. Den symboliserer en dyp forbindelse mellom den enkelte og det guddommelige. I henhold til jødisk tradisjon skal man i løpet av Rosh Hashanah, også kjent som...

SPENNINGER VED GRENSEN MELLOM DOMINIKANSKE REPUBLIKK OG HAITI

SPENNINGER VED GRENSEN MELLOM DOMINIKANSKE REPUBLIKK OG HAITI

SPENNINGER PÅ GRENSEN MELLOM DEN DOMINIKANSKE REPUBLIKKEN OG HAITI På grunn av en pågående konflikt om bygging av en vannkanal fra en felles elv er situasjonen fortsatt spent på grensen mellom Den dominikanske republikk og Haiti. Myndighetene i Den dominikanske republikk har sluttet å utstede visum til...

Hvordan kan jeg redusere karbonavtrykket mitt på reise?

Hvordan kan jeg redusere karbonavtrykket mitt på reise?

Vi er blitt fortalt at det er et hull i ozonlaget Se hva som skyller på stranden Og Herre, jeg tror, fra himmelen til havet Vi tvinger Moder Natur i kne Så la oss etterlate litt blått over oss La oss etterlate litt grønt på bakken Det er bare vårt å låne,...