Haiti - På kanten

Skrevet av Zaid Mughal

17. mai 2023

Sikkerhet | Situasjonsrom | Reise

Den 15. mai 2023 ba FNs generalsekretær António Guterres det internasjonale samfunnet om å gripe inn, og advarte om at Haitis tragiske situasjon setter sikkerheten i og utenfor Karibia i fare.

Guterres oppfordret det internasjonale samfunnet til å forstå at effektiv solidaritet med Haiti ikke bare er et spørsmål om sjenerøsitet. Han understreket at det i hovedsak var et spørsmål om opplyst egeninteresse, ettersom den nåværende situasjonen i Haiti gjenspeiler en trussel mot sikkerheten i hele regionen.

Med sine vakre strender, underjordiske grotter, korallrev og uberørte fjell var Haiti på 1970-tallet et av de mest populære turistmålene blant de karibiske øyene. Historien om overgangen fra et førsteklasses reisemål til et oppsprukket vevdeppe av fortvilelse er resultatet av en polykrise.

Tilbakegang for Haiti

Politisk ustabilitet og sosioøkonomisk krise i landet har blitt formet av mange faktorer, inkludert gjengrelatert vold, mangel på drivstoff, akutt sult, sykdomsutbrudd, jordskjelv, sivil uro og inflasjon. Haiti er for tiden det minst fredelige og fattigste landet i Karibia.

Jordskjelv i Haiti
Jordskjelv i Haiti


Situasjonen i landet forverret seg etter den Mordet på president Jovenel Moïse. den 7. juli 2021. Han ble drept i sin private bolig i Port-au-Prince av en gruppe utenlandske leiesoldater.

(Sjekk også ut Skogbranner i Sibir)

Gangland

I henhold til medieoppslagFra januar til april 2023 har mer enn 1400 mennesker blitt drept og rundt 400 mennesker har blitt kidnappet i landet. FN anslår at væpnede bander nå kontrollerer opptil 80% av Port-au-Prince.

Disse gjengene er først og fremst knyttet til G-Pep og G9, to grupper som er engasjert i en maktkamp om landets hovedstad. I et forsøk på å få kontroll har de invadert nabolag og drept enkeltpersoner og etterlatt Haitis hovedstad og omkringliggende områder i fiendtlighet.

Nylig, FN-eksperter uttrykte alvorlig bekymring over økende vold i Haiti, inkludert seksuell vold og utnyttelse begått av gjenger mot kvinner og barn.

Som svar på økende gjengrelatert vold har sivile etablert selvforsvarsorganisasjoner under en bevegelse som heter "Bwa Kale". Dens fremvekst, som metaforisk betyr rask rettferdighet, har gitt opphav til mobbedrap eller lynsjing av ethvert mistenkt gjengmedlem.

Ran forekommer ofte. Væpnede tyver på motorsykler angriper ofte ofrene sine i dagslys. Det har også vært tilfeller av kidnapping mot løsepenger av utenlandske statsborgere, hjelpearbeidere og barn.

For øyeblikket står landet overfor en farlig sikkerhetssituasjon. Mange land råder sine borgere til å unngå alle reiser til Haiti på grunn av dette. Hvis du gjør det, anbefaler vi at du laster ned følgende informasjon Sitata app for ekstra hjelp og beskyttelse.

For mer informasjon om den aktuelle hendelsen, følg vår Instagram

Vennligst følg og lik oss:

Relaterte artikler

Måtte du få en meningsfull jom kippur 

Måtte du få en meningsfull jom kippur 

Yom Kippur, den helligste dagen i den jødiske kalenderen, er en dyp og reflekterende opplevelse, kjent som forsoningsdagen. Den symboliserer en dyp forbindelse mellom den enkelte og det guddommelige. I henhold til jødisk tradisjon skal man i løpet av Rosh Hashanah, også kjent som...

SPENNINGER VED GRENSEN MELLOM DOMINIKANSKE REPUBLIKK OG HAITI

SPENNINGER VED GRENSEN MELLOM DOMINIKANSKE REPUBLIKK OG HAITI

SPENNINGER PÅ GRENSEN MELLOM DEN DOMINIKANSKE REPUBLIKKEN OG HAITI På grunn av en pågående konflikt om bygging av en vannkanal fra en felles elv er situasjonen fortsatt spent på grensen mellom Den dominikanske republikk og Haiti. Myndighetene i Den dominikanske republikk har sluttet å utstede visum til...

Hvordan kan jeg redusere karbonavtrykket mitt på reise?

Hvordan kan jeg redusere karbonavtrykket mitt på reise?

Vi er blitt fortalt at det er et hull i ozonlaget Se hva som skyller på stranden Og Herre, jeg tror, fra himmelen til havet Vi tvinger Moder Natur i kne Så la oss etterlate litt blått over oss La oss etterlate litt grønt på bakken Det er bare vårt å låne,...