Tips for å reise med ulike funksjonsnedsettelser

Skrevet av Harshitha Paderu

26. mai 2023

Reise

Den FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne slår fast at myndigheter, turistbyråer og andre aktører i reiselivsnæringen må iverksette tiltak for å gjøre turisme og fritidsaktiviteter enklere for personer med nedsatt funksjonsevne. Dette omfatter blant annet å gjøre turiststedene tilgjengelige, ha rullestolvennlige ramper og toaletter, knapper med blindeskrift, transportmuligheter, personale som er opplært til å hjelpe slike turister, og mye mer.

I takt med at tidene forandrer seg, blir reiser for funksjonshemmede mer og mer tilgjengelige over hele verden. Selv om det kan være utfordrende å reise med fysisk (eller psykisk) funksjonshemmede, kan enhver reise bli bekymringsfri, hyggelig og minneverdig med nøye planlegging, omtanke, undersøkelser og forberedelser. Her er noen tips som kan hjelpe deg med dine spesielle behov på reisen. 

Rådfør deg med helsepersonell

Før du planlegger reisen, bør du rådføre deg med legen din for å forsikre deg om at du har god helse og er skikket til å reise. Diskuter eventuelle bekymringer eller forholdsregler du må ta basert på din medisinske historie.

hvordan du kan reise hvis du har begrensede evner

Velg riktig sted til riktig tid

Mens tilgjengelig turisme praktiseres effektivt i enkelte land, som for eksempel i De forente staterCanada, Europa, Australia, Sør-Korea og Japan, er det i ferd med å slå an i andre deler av verden, om enn langsomt.

Før du reiser, bør du skaffe deg informasjon om reisemålets tilgjengelighet. Se etter rullestolvennlige overnattingssteder, tilgjengelige turistattraksjoner og transportmuligheter. Reisefora på nettet og nettsteder om tilgjengelighet kan være verdifulle ressurser. 

Unngå å reise i høysesongene. Hvis du vet at stedet du ønsker å besøke kan bli overfylt, bør du planlegge turen når det er mindre folk. Mange attraksjoner, for eksempel museer, har spesielle turer for funksjonshemmede. Du kan forhøre deg med dem og bestille plass når du planlegger turen. Disse turene er som regel gratis.

Planlegg reiseruten din

Lag en detaljert reiserute som inkluderer tilgjengelige attraksjoner, transportruter og aktiviteter. 

Ta hensyn til energinivået ditt og planlegg regelmessige hvilepauser. Tenk på hvor langt det er mellom turiststedene, og tilpass tempoet deretter for å unngå utmattelse eller overanstrengelse. Lytt til kroppens behov. Vær imidlertid ikke redd for å ta noen tilgjengelige opplevelser på reiseruten din. Noen av disse inkluderer padling, kanopadling, kajakkpadling, paragliding, camping og til og med dykking. 

Reise i rullestol

Varsle flyselskapet eller transportleverandøren

Informer flyselskapet eller transportleverandøren om dine spesifikke behov på forhånd. De kan hjelpe deg og legge til rette for det som trengs, for eksempel rullestolassistanse, prioritert ombordstigning eller seteplassering. Det er også best å unngå mellomlandinger og mellomlandinger for å få en problemfri reise.

Sørge for tilgjengelig transport

Undersøk transportmulighetene på reisemålet, og sjekk om det finnes tilgjengelighetsfunksjoner som ramper eller heiser. Finn ut om det finnes tilgjengelige drosjer, offentlig transport eller spesialiserte transporttjenester. Ved behov kan du vurdere å leie et tilgjengelig kjøretøy eller ordne transport på forhånd.

Pakk de viktigste forsyningene

Ta med deg alle nødvendige medisiner, hjelpemidler og annet du måtte trenge. Det er også lurt å ta med ekstra forsyninger i tilfelle uventede forsinkelser eller nødsituasjoner. Det anbefales å ha med en resept fra legen for å minimere sikkerhetsproblemene ved immigrasjonskontrollen. 

Reise med begrensede evner
Reise med begrensede evner

Skaff deg en reiseforsikring

Vurder å kjøpe en reiseforsikring som dekker medisinske nødsituasjoner, avbestilling av reisen og andre uforutsette omstendigheter. Les forsikringen nøye for å sikre at den dekker dine spesifikke behov og gir tilstrekkelig dekning. Besøk www.sitata.com for å utforske forsikringsalternativene dine og få ro i sjelen mens du skaper uforglemmelige minner. 

Det anbefales også at du rådfører deg med legene dine om hvilken type helsepersonell du bør oppsøke i nødstilfeller - skaff deg informasjon om relevante leger på reisemålet på forhånd og send dem en kopi av journalen din. Sitatas reiseforsikring tilbyr også "Doctor on Demand Telemedicine". Du kan også last ned Sitata Travel Safe app og be om øyeblikkelig medisinsk hjelp i nødstilfeller. 

Be om tilrettelegging på forhånd

Kontakt hotellet eller overnattingsleverandøren før du reiser for å be om tilgjengelige rom eller fasiliteter, og bekreft tilgjengeligheten før du bestiller. Forsikre deg om at de forstår behovene dine, f.eks. støttehåndtak, innrullbare dusjer eller senkesenger.

Kommuniser behovene dine

Kommuniser dine behov til hotellpersonalet, turoperatører/guider og andre tjenesteleverandører. Fortell dem om dine spesifikke behov, slik at de kan hjelpe deg på best mulig måte. 

reise med nedsatt funksjonsevne

Kjenn dine rettigheter

Gjør deg kjent med lokale lover og regler. Denne kunnskapen kan hjelpe deg med å forsvare deg selv om nødvendig og sikre at du får den hjelpen du trenger.

Organiser viktige dokumenter

Ha med deg kopier av journaler, resepter og annen dokumentasjon knyttet til problemene dine som du kan få bruk for på reisen. Det er også lurt å ha kontaktinformasjon i nødstilfeller lett tilgjengelig. Bruk en reisemappe eller en digital app for å samle alle viktige dokumenter, kontaktnumre og reservasjonsdetaljer på ett sted. På den måten kan du holde deg organisert og lett tilgjengelig under hele reisen.

Søk lokal hjelp

Undersøk lokale organisasjoner eller støttegrupper på reisemålet ditt. Basert på deres kunnskap om lokal tilgjengelighet kan de gi verdifull informasjon, ressurser eller til og med hjelp under oppholdet.

Husk å være tålmodig, fleksibel og åpen for nye opplevelser på reisen, for det kan oppstå uventede utfordringer. Ved å forberede deg på forhånd, ta hensyn til dine behov og søke passende assistanse, kan du få mer tid til å utforske nye steder og samtidig nyte en tilfredsstillende og tilgjengelig reiseopplevelse.

Vennligst følg og lik oss:

Relaterte artikler

Måtte du få en meningsfull jom kippur 

Måtte du få en meningsfull jom kippur 

Yom Kippur, den helligste dagen i den jødiske kalenderen, er en dyp og reflekterende opplevelse, kjent som forsoningsdagen. Den symboliserer en dyp forbindelse mellom den enkelte og det guddommelige. I henhold til jødisk tradisjon skal man i løpet av Rosh Hashanah, også kjent som...

SPENNINGER VED GRENSEN MELLOM DOMINIKANSKE REPUBLIKK OG HAITI

SPENNINGER VED GRENSEN MELLOM DOMINIKANSKE REPUBLIKK OG HAITI

SPENNINGER PÅ GRENSEN MELLOM DEN DOMINIKANSKE REPUBLIKKEN OG HAITI På grunn av en pågående konflikt om bygging av en vannkanal fra en felles elv er situasjonen fortsatt spent på grensen mellom Den dominikanske republikk og Haiti. Myndighetene i Den dominikanske republikk har sluttet å utstede visum til...

Hvordan kan jeg redusere karbonavtrykket mitt på reise?

Hvordan kan jeg redusere karbonavtrykket mitt på reise?

Vi er blitt fortalt at det er et hull i ozonlaget Se hva som skyller på stranden Og Herre, jeg tror, fra himmelen til havet Vi tvinger Moder Natur i kne Så la oss etterlate litt blått over oss La oss etterlate litt grønt på bakken Det er bare vårt å låne,...