Voldsomme skogbranner i flere kanadiske provinser

Skrevet av Harshitha Paderu

1. juni 2023

Sikkerhet | Situasjonsrom | Reise

I april forårsaket en isstorm store ødeleggelser i Ontario og Quebec, med dødsfall og omfattende strømbrudd som resultat. I mai ble det varmere, og flere kanadiske provinser ble rammet av skogbranner, blant annet British Columbia, Alberta, Saskatchewan, Manitoba og Nova Scotia.

Den 9. mai var det varslet temperaturer på over 30 grader Celsius i de nordlige og sentrale delene av British Columbia, noe som økte risikoen for nye skogbranner. De høye temperaturene førte også til raskere snøsmelting og høyere vannstand i elvene. Det ble sendt ut flomvarsler og -råd i flere deler av provinsen. Det ble rapportert om stengte veier og evakueringer som følge av oversvømmelser i de sentrale og sørlige regionene. Senere kom det kraftig regn som forverret den flomlignende situasjonen, men som samtidig ga et pusterom fra brannene.

Situasjonen i Alberta var mye mer alvorlig. Den 6. mai ble det erklært unntakstilstand i hele provinsen etter at minst 110 skogbranner hadde drevet over 24 000 mennesker på flukt. Brannmannskaper fra hele Canada og i tillegg fra USA ble satt inn i slukningsarbeidet. Røyken påvirket deler av det vestlige Canada og det nordlige USA. Mange fikk pusteproblemer og andre lungesykdommer. Den 24. mai ble det registrert kjøligere temperaturer, minst 7000 mennesker var fortsatt evakuert fra hjemmene sine, og rundt 65 branner fortsatte å brenne. Per 30. mai hadde Environment Canada sendt ut advarsler om dårlig luftkvalitet og lav sikt.

Den 24. mai innførte myndighetene i Manitoba kjøreforbud i de sørøstlige delene av provinsen. Minst 7 500 mennesker ble evakuert fra Cross Lake-området. Skogbrannfaren i de sentrale og østlige delene av Manitoba var høy til ekstrem, mens den var lav til moderat i de nordlige delene av provinsen.

Den 15. mai ble det rapportert om minst 35 aktive skogbranner i flere nordlige områder av Saskatchewan. Røyk fra brannene påvirket også de sentrale og sørlige delene av provinsen. Luftkvalitetsindeksen nådde 10, noe som innebærer en svært høy risiko, noe som er uvanlig for Saskatchewan. Sikten var så lav som 400-500 meter. Environment Canada rådet innbyggerne til å begrense utendørsaktiviteter.

Den 28. mai ble det innført lokal unntakstilstand i Halifax, Nova Scotia. Ordren skulle gjelde i minst sju dager. Det ble rapportert om aktive branner i nærheten av Tantallon og Barrington Lake. Minst 16 000 mennesker ble evakuert fra nærliggende lokalsamfunn, og det ble rapportert om store materielle ødeleggelser. Motorveier i området ble stengt. Strømforsynings- og teleselskapene kunngjorde at de stengte tjenestene i de berørte områdene. Environment Canada sendte ut varsler om dårlig luftkvalitet og dårlig sikt over hele byen på grunn av røyken. Den 30. mai fortsatte evakueringene etter hvert som det ble rapportert om nye skogbranner.

Den 30. mai utstedte Environment Canada varmevarsler for deler av Ontario og Quebec. De høye temperaturene kan vedvare til minst 2. juni. Økte temperaturer og tørre forhold kan utgjøre en risiko for skogbranner i disse områdene.

På grunn av de uforutsigbare værforholdene er ekspertene ikke i stand til å forutsi når Canada vil oppleve lettelse fra de voldsomme skogbrannene.

SITATA overvåker situasjonen kontinuerlig og gir jevnlige oppdateringer. Last ned appen for å holde deg informert om potensielle risikoer som kan forstyrre reisen din.

Vennligst følg og lik oss:

Relaterte artikler

Måtte du få en meningsfull jom kippur 

Måtte du få en meningsfull jom kippur 

Yom Kippur, den helligste dagen i den jødiske kalenderen, er en dyp og reflekterende opplevelse, kjent som forsoningsdagen. Den symboliserer en dyp forbindelse mellom den enkelte og det guddommelige. I henhold til jødisk tradisjon skal man i løpet av Rosh Hashanah, også kjent som...

SPENNINGER VED GRENSEN MELLOM DOMINIKANSKE REPUBLIKK OG HAITI

SPENNINGER VED GRENSEN MELLOM DOMINIKANSKE REPUBLIKK OG HAITI

SPENNINGER PÅ GRENSEN MELLOM DEN DOMINIKANSKE REPUBLIKKEN OG HAITI På grunn av en pågående konflikt om bygging av en vannkanal fra en felles elv er situasjonen fortsatt spent på grensen mellom Den dominikanske republikk og Haiti. Myndighetene i Den dominikanske republikk har sluttet å utstede visum til...

Hvordan kan jeg redusere karbonavtrykket mitt på reise?

Hvordan kan jeg redusere karbonavtrykket mitt på reise?

Vi er blitt fortalt at det er et hull i ozonlaget Se hva som skyller på stranden Og Herre, jeg tror, fra himmelen til havet Vi tvinger Moder Natur i kne Så la oss etterlate litt blått over oss La oss etterlate litt grønt på bakken Det er bare vårt å låne,...