Hvordan holde seg frisk på reise: Viktige tips for globetrottere

Skrevet av Harshitha Paderu

23. juni 2023

Helse | Reise

"Det er en plikt å holde kroppen ved god helse ... ellers vil vi ikke være i stand til å holde sinnet sterkt og klart." -

Buddha

God helse gir deg høyere livskvalitet. Når du er frisk, har du mer energi, vitalitet og entusiasme til å delta i ulike aktiviteter og dyrke dine lidenskaper. Det gjør at du kan nyte livet til det fulle. Derfor sier det seg selv at det er viktig å holde seg frisk på reisen for å sikre en behagelig og stressfri tur. 

Her er noen tips som kan hjelpe deg med å opprettholde en god helse på reisen: 

 • Bli vaksinert: Før du legger ut på reisen, bør du ta kontakt med helsepersonell eller en reiseklinikk for å forsikre deg om at du har fått alle nødvendige vaksiner for reisemålet. Dette vil beskytte deg mot ulike sykdommer som er utbredt i ulike deler av verden.
 • Hold deg hydrert: Drikk rikelig med vann, spesielt på flyreiser og i varmt klima. Dehydrering kan føre til tretthet, hodepine og andre helseproblemer. Ha med deg en gjenbrukbar vannflaske og fyll den opp regelmessig.
 • Vask hendene ofte: Sørg for god håndhygiene ved å vaske hendene med såpe og vann i minst 20 sekunder, spesielt før du spiser eller etter toalettbesøk. Hvis du ikke har tilgang til såpe og vann, kan du bruke et hånddesinfeksjonsmiddel med minst 60% alkohol.
 • Pakk et grunnleggende førstehjelpsskrin: Ha med deg et lite førstehjelpsskrin med viktige ting som plaster, antiseptiske våtservietter, smertestillende og eventuelle personlige medisiner. Dette vil hjelpe deg med å håndtere mindre skader eller sykdommer mens du er på farten. Det anbefales at du har med deg en resept fra legen for å minimere sikkerhetsproblemene ved immigrasjonskontrollen.
 • Spis og drikk på en trygg måte: Vær forsiktig med maten og vannet du spiser, særlig i områder med tvilsom hygiene. Hold deg til vann på flaske eller renset vann, og unngå å spise rå eller utilstrekkelig tilberedt mat. Velg anerkjente restauranter og spisesteder for å redusere risikoen for matbårne sykdommer.
 • Beskytt deg mot insektstikk: Insektbårne sykdommer som malaria, denguefeber og zikavirus kan forekomme i visse områder. Bruk insektmiddel som inneholder DEET eller andre anbefalte ingredienser, bruk lange ermer og bukser, og vurder om nødvendig å bruke sengenett eller myggnett.
 • Sørg for tilstrekkelig hvile: Å reise kan være slitsomt, og søvnmangel kan svekke immunforsvaret. Sørg for at du får tilstrekkelig hvile ved å sette av nok tid til søvn og unngå for sene kvelder eller tidlige morgener. Ta hensyn til energinivået ditt og planlegg regelmessige hvilepauser. Tenk på hvor langt det er mellom turiststedene, og tilpass tempoet deretter for å unngå utmattelse eller overanstrengelse. Lytt til kroppens behov. 
 • Hold deg i aktivitet: Oppretthold en treningsrutine selv om du er på reise. Delta i fysiske aktiviteter som gåturer, fotturer eller svømming, avhengig av reisemålet. Dette hjelper deg med å holde energien oppe, redusere stress og øke det generelle velværet.
 • Øv deg på å innta en god holdning og tøye ut: Lange flyreiser eller lange perioder med stillesitting kan føre til muskelstivhet og ubehag. Tøy ut regelmessig, ha en god holdning og ta korte pauser for å bevege deg og strekke på beina.
 • Håndter stress: Det kan være stressende å reise, så finn måter å håndtere stress og slappe av på. Du kan for eksempel lese, lytte til musikk, meditere, gjøre dype pusteøvelser eller utforske den lokale kulturen.
 • Prioriter søvn: Sørg for god søvnkvalitet ved å skape et godt søvnmiljø, og bruk ørepropper, øyemasker eller hvite støymaskiner etter behov. Hold deg til en regelmessig søvnrytme, selv om du bytter tidssone, slik at kroppen får hjelp til å tilpasse seg.
 • Vær forsiktig med bruk av alkohol og andre rusmidler: Begrens alkoholforbruket, da det kan dehydrere deg og svekke dømmekraften. Hvis du velger å drikke, bør du gjøre det med ansvar og måte. Unngå ulovlige stoffer, og følg lokale lover og regler.
 • Beskytt deg mot solen: Når du oppholder deg utendørs, spesielt på solrike steder, bør du bruke solkrem med høy solfaktor, ha på deg beskyttende klær og bruke hatt og solbriller for å beskytte deg mot skadelige UV-stråler.
 • Kjøp en reiseforsikring: Vurder å tegne en reiseforsikring for å dekke eventuelle uventede medisinske utgifter eller nødsituasjoner som kan oppstå under reisen. Les forsikringen nøye for å forstå hva den dekker og hvilke unntak som gjelder. Besøk www.sitata.com for å utforske forsikringsalternativene dine og få ro i sjelen mens du skaper uforglemmelige minner. 

Husk at det er viktig å undersøke og forstå de spesifikke helserisikoene som er forbundet med reisemålet ditt før du reiser. Rådfør deg med helsepersonell eller en spesialist i reisemedisin for å få personlige råd basert på dine individuelle helsebehov og reiseplaner.

Sitatas reiseforsikring tilbyr også "Doctor on Demand Telemedicine" på farten. Du kan også nedlasting Sitata Travel Safe-appen og be om øyeblikkelig medisinsk hjelp i nødstilfeller. Sitatas aktuelle helsevarsler kan også hjelpe deg med å få informasjon om pågående epidemier eller sykdommer som sprer seg i et land. 

Vennligst følg og lik oss:

Relaterte artikler

Israel, Palestina og forsikringsdekningen din

Israel, Palestina og forsikringsdekningen din

På dette tidspunktet har Sitata identifisert og kommunisert med alle reisende som er berørt av hendelsene. Hvis du planlegger å reise til Israel eller de palestinske områdene i nær fremtid, gjør vi deg oppmerksom på følgende. Vår forsikringsgiver, United...

Redusert seismisk aktivitet, men fortsatt varsler om vulkanutbrudd - Island

Redusert seismisk aktivitet, men fortsatt varsler om vulkanutbrudd - Island

En sverm av jordskjelv Siden midnatt 25. oktober har det vært en intens jordskjelvsverm i nærheten av Svartsengi, nord for Grindavík, med over 1000 registrerte jordskjelv, hvorav det største hadde en styrke på 4,5. I løpet av de neste dagene fortsatte den seismiske aktiviteten...