Cerberus varmebølge i Europa i 2023

Skrevet av Mahima Chhaparia

19. juli 2023

Helse | Sikkerhet | Reise

Hvis du planlegger å besøke Europa i juli-august 2023, er det viktig at du kjenner til den pågående Cerberus Heatwave. 

Cerberus Heatwave er et naturfenomen som kjennetegnes av en ekstrem og langvarig periode med unormalt høye temperaturer. Navnet kommer fra den trehodede hunden i gresk mytologi, Kerberos, som var underverdenens vokter. Navnet er treffende, for i likhet med hunden er hetebølgen ekstremt voldsom og ubarmhjertig. Tidligere har ulike regioner over hele verden vært vitne til dette fenomenet. 

Klimaendringer er den viktigste årsaken til hetebølger over hele verden. Dette er igjen en konsekvens av ulike menneskelige aktiviteter som utslipp av klimagasser og avskoging. Naturlige klimatiske mønstre som El Niño og endringer i havstrømmene kan også påvirke intensiteten og varigheten av hetebølger.

Hetebølgen i Europa er den siste forekomsten av det destruktive fenomenet Cerberus Heatwave. Varmebølgen Cerberus Heatwave har rammet flere land i Europa, med temperaturer langt over gjennomsnittet. Den 13. juli sendte Den europeiske romfartsorganisasjonen ut et varsel om ekstrem hetebølge i Hellas, Italia, Spania, Frankrike, Tyskland og Polen. Hetebølgen sammenfaller også med en tid da det forventes rekordmange turister til Europa, ifølge CNN. 

Cerberus Heatwave, varmekart over Europa

Myndighetene i Italia har allerede sendt ut varsel om ekstrem helserisiko i 16 byer. På Sicilia og Sardinia er det ventet temperaturer opp mot 48 grader celsius. I begynnelsen av juli døde en bygningsarbeider etter å ha kollapset i veikanten i Milano. Greske myndigheter stengte Akropolis i Athen to lørdager på rad på grunn av høye temperaturer. Det er også sannsynlig at andre turistattraksjoner i de berørte landene må stenge, særlig i de timene på døgnet da temperaturen er høyest. De skyhøye temperaturene har også ført til en rekke skogbranner i Hellas, Spania og Sveits. Det ble også meldt om strømbrudd i deler av Roma på grunn av stor etterspørsel etter klimaanlegg. 

Tørke er også en faktor som har rammet de fleste europeiske land. Det europeiske tørkeobservatoriet (European Drought Observatory) har plassert 42 prosent av landområdene i EU under gult varsel. Fire prosent av EUs landområder er under rødt varsel. På grunn av lite nedbør og høye temperaturer har bakken tørket helt ut. Tørke fører også til økt risiko for skogbranner og skader på landbruket.

En Cerberus-varmebølge har generelt ødeleggende konsekvenser, og den mest umiddelbare virkningen er trusselen mot menneskers helse. Det kan føre til varmeutmattelse, heteslag og andre varmerelaterte sykdommer, særlig blant sårbare grupper som eldre, barn og personer med eksisterende helseproblemer. Effekten på matvaresikkerheten og landbruket er også svært skadelig. Tørke kan føre til at avlingene slår feil, noe som igjen kan føre til problemer med matforsyningen og matproduksjonen. 

Å avbøte og tilpasse seg hetebølgen er sannsynligvis det mest presserende problemet for myndighetene i de berørte landene. Den vil også vekke bekymring i land som ikke er rammet, som et slags faresignal. Det finnes ulike langsiktige strategier som kan bidra til å dempe krisen, blant annet reduksjon av klimagassutslipp, bærekraftig vannforvaltning og teknikker for bevaring av økosystemer. 

Cerberus Heatwave er en formidabel utfordring for hele verden i kampen mot klimaendringene. Europeiske land samarbeider og utveksler beste praksis for å håndtere utfordringene som Cerberus Heatwave medfører. Internasjonale organisasjoner, som EU og Verdens helseorganisasjon, gir veiledning, støtte og ressurser til de berørte landene for å styrke deres beredskap.

For mer informasjon om den aktuelle hendelsen, abonner på bloggen vår. Følg med for flere oppdateringer på Sitata.

Vennligst følg og lik oss:

Relaterte artikler

Israel, Palestina og forsikringsdekningen din

Israel, Palestina og forsikringsdekningen din

På dette tidspunktet har Sitata identifisert og kommunisert med alle reisende som er berørt av hendelsene. Hvis du planlegger å reise til Israel eller de palestinske områdene i nær fremtid, gjør vi deg oppmerksom på følgende. Vår forsikringsgiver, United...

Redusert seismisk aktivitet, men fortsatt varsler om vulkanutbrudd - Island

Redusert seismisk aktivitet, men fortsatt varsler om vulkanutbrudd - Island

En sverm av jordskjelv Siden midnatt 25. oktober har det vært en intens jordskjelvsverm i nærheten av Svartsengi, nord for Grindavík, med over 1000 registrerte jordskjelv, hvorav det største hadde en styrke på 4,5. I løpet av de neste dagene fortsatte den seismiske aktiviteten...

Ikke vær en kalkun denne julen!

Ikke vær en kalkun denne julen!

I julen er det tid for å spre glede, kose seg med godsaker og skape minner for livet. Men midt i feststemningen og de glitrende lysene kommer også det uunngåelige stresset med å navigere på overfylte flyplasser, håndtere...