Fra nedstengning til avgang: Et kritisk tilfelle av rebound i reiselivet

Skrevet av Bidragsyter

3. august 2023

Bistand | Reise

av Muazzam Khursheed

Den ferske passrangeringen som nylig ble publisert av Henley passregister rangert Singapore til å ha verdens sterkeste pass, og forviste dermed Japan fra førsteplassen, en posisjon landet har hatt i fem år. Med visumfri adgang til 190 steder har Tyskland, Italia og Spania rykket opp til andreplassen. Samtidig er Indias pass nå blant de 80 beste i verden.th og rykket opp fem plasser fra i fjor.

Pass, en nødvendighet Reisedokument som bekrefter en persons identitet og statsborgerskap, og som utstedes av myndigheter over hele verden til sine innbyggere. Det gjør det lettere å bevege seg mellom nasjoner og fungerer som en internasjonal identifikasjonsmetode. I tillegg er dokumentets primære funksjon å gjøre det mulig for reisende å reise inn i andre land på lovlig vis og returnere til sitt eget land. 

Typer av pass

Med tanke på omfanget av reiser i 21st århundret har også passene sine egne varianter og er ikke begrenset til én type, men til ulike typer pass:

  • Vanlig pass: Det utstedes av det respektive landet til vanlige borgere, og har ingen spesiell makt. 
  • Diplomatpass: Denne typen pass utstedes av landene til høytstående embetsmenn, noe som gjør det enklere for dem å reise utenlands. I tillegg brukes det ofte av ambassader i utlandet. Det er interessant å merke seg at innehaveren av diplomatpasset kan reise utenlands uten å måtte oppfylle flere av de vanlige reisekravene som stilles til vanlige passinnehavere, og at de som regel får spesielle fortrinn når det gjelder ulike aspekter ved reisen og oppholdet. Rent teknisk betyr det å reise med diplomatpass vanligvis at man gjør det på vegne av myndighetene.
  • Reisedokument for flyktninger: Et reisedokument, også kjent som et reisedokument i henhold til 1951-konvensjonen eller et Genève-pass, tildeles flyktninger av landene de oppholder seg i, og gjør det mulig for dem å forlate landet og returnere. Flyktninger trenger reisedokumenter for å kunne reise utenlands, ettersom det er tvilsomt om de kan få pass fra det landet de er statsborgere i (som de har søkt tilflukt fra).
    Mot denne bakgrunnen er det viktig å fremheve de FN-konvensjonen av 1951, hvis grunnleggende prinsipp er at En flyktning skal ikke sendes tilbake til et land der han eller hun står i alvorlig fare for å miste livet eller friheten. Erklæringen fastsetter de grunnleggende minstekravene til hvordan flyktninger skal behandles, inkludert retten til husly, arbeid og utdanning mens de er på flukt, slik at de kan leve et respektabelt og uavhengig liv. Den identifiserer også noen grupper av mennesker, for eksempel krigsforbrytere, som ikke kvalifiserer til flyktningstatus, samt hvilket ansvar flyktninger har overfor vertsnasjonen.
  • Sjømannspass: Et sjømannspass, ofte kalt SID (Seafarer's Identity Document), er en type pass som tildeles alle som arbeider i maritim sektor og som er pålagt å operere om bord på skip eller andre båter i henhold til sin jobbprofil. Passet fungerer både som en identifikasjon av personens nautiske arbeid og som et reisedokument.
  • FNs laissez-passer (UNLP): Det er et diplomatisk reisedokument som utstedes til FN- og ILO-ansatte, samt ansatte i internasjonale organisasjoner som Verdens helseorganisasjon, IAEA og andre spesialkontorer og -programmer i FN. UNLP er et gyldig reisedokument, men det er ikke like anerkjent som et nasjonalt pass. Derfor kan UNLP-innehavere noen ganger bli bedt om å vise frem et nasjonalt pass i tillegg til UNLP. UNLP er skrevet på engelsk og fransk, som er FNs arbeidsspråk. UNLP utstedes i henhold til bestemmelsene i artikkel VII i Konvensjonen om De forente nasjoners privilegier og immuniteter av 1946. Innehavere av UNLP har rett til visse privilegier og immuniteter, som for eksempel retten til å reise raskt og retten til å være fritatt for visumplikt.
Pass

Visumfri innreise

En av de viktigste fordelene med et sterkt pass er utvilsomt visumfri innreise, som gjør det mulig for innbyggerne i det aktuelle landet å reise inn i et land uten først å skaffe seg visum.

Men den visumfrie perioden, som strekker seg fra 14 til 30 dager, eller i noen tilfeller enda mer, avhenger først og fremst av de bilaterale relasjonene mellom landene. Det er overraskende at noen land ikke krever visum for korte reiser, for eksempel forretnings- eller fritidsreiser, mens andre land kan innvilge lengre opphold, for eksempel i forbindelse med jobb eller skole. Det er imidlertid viktig å merke seg at visumfri innreise uansett ikke gir rett til et ubegrenset opphold. Som tidligere nevnt er oppholdets varighet ofte begrenset og kan variere fra noen dager til måneder, men det kan være nødvendig å søke om visum eller annen relevant tillatelse hvis man ønsker å bli lenger enn det som er tillatt.

Scenario etter pandemien

Etter den gradvise nedgangen i covid-19-pandemien har det vært en økning i antall reiser over hele verden.. Ifølge data fra ACI Europe økte antall passasjerer på europeiske flyplasser med over 250% etter hvert som flere land åpnet grensene sine for turister i første halvdel av 2022. Overraskende nok svarte 77% av de spurte i en undersøkelse utført av det skotske metasøkemotoren og reisebyrået Skyscanner at de hadde tenkt å bruke like mye eller mer penger på utenlandsreiser i 2022, og nesten 41% hadde til og med tenkt å bruke mer penger.

Det som er mer overraskende, er at nye forretningsmodeller også har oppstått som følge av pandemien. Det vi er vitne til, er at kontaktløse betalinger, som man først trodde var en midlertidig løsning på problemet, nå har vist seg å være en "game-changer", sammen med hjemmeovernattinger og Air BNBs, som er en har også skutt i været.

Med data fra Lloyd's Bank som viser at 90% av transaksjonene nå er kontaktløse, blir forbrukerne stadig mer komfortable med å betale reiseutgifter på nettet, og det er ingenting som tyder på at denne trenden er på vei tilbake til nivået før pandemien.

Japan, Ifølge offisielle tall som ble offentliggjort i april, var det rekordmange utenlandske besøkende til øystaten i mars, og for første gang på fire år etter at reiserestriksjonene ble lempet på, fikk de se landets berømte kirsebærblomstring. Ifølge Japans nasjonale turistorganisasjon, Det var 1,82 millioner internasjonale turister i Japan. for både forretninger og fornøyelser i mars, opp fra 1,48 millioner i februar.

Et annet barometer på den kraftige økningen er det amerikanske utenriksdepartementets nylige kunngjøring om at prosessen med å fornye eller skaffe nytt pass kan ta mellom 10 og 13 uker, en tidsperiode som er dobbelt så lang som før COVID.

Nok et overraskende tall, EmirateneDet multinasjonale flyselskapet, som opererer rundt 3080 avganger per uke eller mer enn 440 flyvninger per dag for passasjerer i sitt globale nettverk, kunngjorde for to måneder siden at det vil være legger til fem nye Airbus A380-fly på sommerprogrammet for å betjene flere ruter i kjølvannet av den økende etterspørselen etter covid-19-pandemien.

Innvandring

En annen praksis som er sterkt påvirket av pandemien, nemlig innvandring av statsborgere fra ett land til et annet, har også hatt en enorm vekst. Indias utenriksminister S. Jaishankar informerte landets parlament i forrige uke om at 2 25 620 indere ga avkall på statsborgerskapet sitt i 2022.

Økningen i antall innvandringstilfeller etter covid-19 kan tilskrives tretthet på grunn av restriksjoner på bevegelsesfrihet under pandemien, et udugelig helsevesen som forårsaket mange dødsfall, og oppsigelser i mange bedrifter. Derfor kan man si at økt reiselyst, effektive helsesystemer og bedre arbeidsmuligheter er de viktigste årsakene til den omfattende innvandringen.

Overraskende nok viser offisiell statistikk fra 2021 at til tross for aktuelle utfordringer som mangel på H-1B-visum og frykten for nedbemanninger i ledende teknologiselskaper, har USA er fortsatt det viktigste reisemålet for indere.. Av de 163 370 personene som ga avkall på sitt indiske statsborgerskap i 2021, nesten 78 284 av dem valgte å immigrere til USA, noe som bekrefter at amerikansk statsborgerskap fortsatt er det viktigste for indere.

Selv om spørsmål som folkehelse og sikkerhet krever vår største oppmerksomhet, vil det å skape et tilgjengelig miljø for reisende fremme global kontakt og fred. Derfor er det viktig å erkjenne at reisevennlige retningslinjer har en enorm innflytelse på økonomisk suksess, internasjonalt samarbeid og kulturell forståelse, noe som gjør det viktig for myndighetene å praktisere dem i det 21. århundret.

Forfatteren tar for tiden en mastergrad i offentlig administrasjon og har en bachelorgrad i handel og forretningsstudier fra Jamia Millia Islamia, Delhi. Synspunktene er personlige.

Liker du innholdet vårt? Hold kontakten via våre ulike plattformer. (FacebookInstagramLinkedin)

Vennligst følg og lik oss:

Relaterte artikler

Israel, Palestina og forsikringsdekningen din

Israel, Palestina og forsikringsdekningen din

På dette tidspunktet har Sitata identifisert og kommunisert med alle reisende som er berørt av hendelsene. Hvis du planlegger å reise til Israel eller de palestinske områdene i nær fremtid, gjør vi deg oppmerksom på følgende. Vår forsikringsgiver, United...

Redusert seismisk aktivitet, men fortsatt varsler om vulkanutbrudd - Island

Redusert seismisk aktivitet, men fortsatt varsler om vulkanutbrudd - Island

En sverm av jordskjelv Siden midnatt 25. oktober har det vært en intens jordskjelvsverm i nærheten av Svartsengi, nord for Grindavík, med over 1000 registrerte jordskjelv, hvorav det største hadde en styrke på 4,5. I løpet av de neste dagene fortsatte den seismiske aktiviteten...