Stormen Daniel skaper kaos i konfliktrammede Libya

Skrevet av Harshitha Paderu

13. september 2023

Reise

Stormen Daniel: Opprinnelse og natur

Stormen Daniel utviklet seg i Hellas og ble navngitt av Hellenic National Meteorological Service. Den viste seg å bli den dødeligste og dyreste tropisk-lignende syklonen i Middelhavet som er registrert i 2023. Rundt 4. og 5. september påvirket stormen Hellas, Bulgaria og Tyrkia og beveget seg mot kysten av Libya, der den forårsaket katastrofale oversvømmelser. På grunn av uværets kortvarige og plutselige karakter var forberedelsene til uværet så godt som fraværende, noe som fikk tragiske konsekvenser i disse Middelhavslandene, særlig i Libya. 

stormen daniel i grekenland og tyrkia

Påvirkning i Hellas, Tyrkia og Bulgaria

Mellom 5. og 7. september ble det rapportert om kraftig nedbør og uvær i Hellas, Tyrkia og Bulgaria, noe som førte til oversvømmelser, jordskred og en rekke alvorlige værrelaterte hendelser. Fram til 10. september ble det rapportert om femten omkomne i Volos by og Pelion-fjellområdene i Thessalia-regionen. Noen mennesker ble også meldt savnet i landsbyen Agia Triada i Thermaikos kommune i regionen Sentral-Makedonia. Til sammen 5 260 mennesker ble evakuert i regionene Thessalia, Sentral-Hellas, Sentral-Makedonia, Peloponnes og Attika, der Thessalia var den hardest rammede regionen med over 3 500 evakuerte.

I det nordvestlige Tyrkia omkom sju personer i Istanbuls Başakşehir- og Küçükçekmece-distrikter og i Kirklareli-provinsen. Også i Kirklareli-provinsen er mennesker savnet på grunn av flom, og i Istanbul er mer enn 1750 bygninger rammet. 

I Bulgaria ble det bekreftet fire dødsfall i Tsarevo kommune i Burgas-provinsen, der flere broer også ble ødelagt. Mer enn 130 mennesker ble evakuert fra de berørte områdene. Landsbyer på og nær Svartehavskysten i Burgas-provinsen i det sørøstlige Bulgaria ble oversvømt, blant annet Kosti og Arapya. 

Omfattende konsekvenser i Libya

Den 10. september gikk stormen Daniel i land i Libya - et land som er splittet og i oppløsning etter mer enn ti år med konflikt, og forårsaket alvorlige værforhold som sterk vind, kraftig regn og oversvømmelser. Flere områder nordøst i Libya ble rammet, blant annet Benghazi, Tobruk, Toukra, Talmeitha, Almarj, Taknes (Al Jabal Al Akhdar), Al Owailia, Bayada, Albayda, Shahhat, Sousa og Derna. 

Den verst rammede byen var Derna (Cyrenaica-regionen, nordøst i Libya), der tusenvis av mennesker ble rammet av jordskred. Benghazi og de fleste byene i den østlige delen av landet hadde innført portforbud og innstilt skolegangen. Uværet skal ha ført til betydelige skader på infrastrukturen, inkludert veinettet, forstyrret telekommunikasjonsnettet og forårsaket at tusenvis av mennesker ble drevet på flukt og hundrevis av omkomne. Per 13. september opplyste Libyas innenriksdepartement at dødstallene oversteg 5 300 bare i byen Derna, mens over 10 000 fortsatt er savnet. Dødstallene forventes å stige ytterligere. 

Byene Derna, Shahhat og Bayda ble erklært som katastrofeområder av det libyske presidentrådet i Tripoli. Den kraftige nedbøren i Derna utsatte demningene for et enormt trykk, noe som førte til at de kollapset. Denne ødeleggende hendelsen førte til at boliger, veier og til og med broer ble ødelagt. Hele nabolag ble feid bort av vannmassene og endte til slutt opp i havet. 

Internasjonal bistand

Utenlandske land, deriblant Tyrkia, Frankrike, Iran og USA, har tilbudt hjelp til Libya som svar på den pågående katastrofesituasjonen. Rednings- og nødhjelpsarbeidet fortsetter i de rammede områdene, men alle veier til de mest berørte områdene er enten avskåret eller nesten avskåret, noe som gjør det vanskelig å organisere rednings- og hjelpeoperasjoner. 

Reise til Libya

Eksperter understreker hvordan klimaendringer, kombinert med politiske konflikter og økonomisk svikt, kan forsterke omfanget av katastrofer. De siste ti årene har det ikke blitt investert mye i landets infrastruktur, noe som har gjort det sårbart og dårlig forberedt på å håndtere effektene av klimaendringer og ekstremvær. Mange land, deriblant USA, Storbritannia, Australia og Canada, fraråder alle reiser til Libya på grunn av den ustabile sikkerhetssituasjonen. Tilbudet av konsulære tjenester er også svært begrenset.

Sitata overvåker situasjonen og gir nødvendige oppdateringer gjennom våre sikkerhetsvarsler. Last ned appen for å holde deg informert om hendelser som kan forstyrre reisen din. 

Vennligst følg og lik oss:

Relaterte artikler

Israel, Palestina og forsikringsdekningen din

Israel, Palestina og forsikringsdekningen din

På dette tidspunktet har Sitata identifisert og kommunisert med alle reisende som er berørt av hendelsene. Hvis du planlegger å reise til Israel eller de palestinske områdene i nær fremtid, gjør vi deg oppmerksom på følgende. Vår forsikringsgiver, United...

Redusert seismisk aktivitet, men fortsatt varsler om vulkanutbrudd - Island

Redusert seismisk aktivitet, men fortsatt varsler om vulkanutbrudd - Island

En sverm av jordskjelv Siden midnatt 25. oktober har det vært en intens jordskjelvsverm i nærheten av Svartsengi, nord for Grindavík, med over 1000 registrerte jordskjelv, hvorav det største hadde en styrke på 4,5. I løpet av de neste dagene fortsatte den seismiske aktiviteten...