SPENNINGER VED GRENSEN MELLOM DOMINIKANSKE REPUBLIKK OG HAITI

Skrevet av Nikhitha Kumar

20. september 2023

Affaires | Sikkerhet | Reise

SPENNINGER VED GRENSEN MELLOM DOMINIKANSKE REPUBLIKK OG HAITI

På grunn av en pågående konflikt om bygging av en vannkanal fra en felles elv er situasjonen fortsatt spent ved grensen mellom Den dominikanske republikk og Haiti. Myndighetene i Den dominikanske republikk sluttet å utstede visum til haitiere 11. september. Den 15. september kl. 06.00 (lokal tid) stengte Den dominikanske republikk alle land-, sjø- og luftgrenser til Haiti. Det er uklart hvor lenge stengningen vil vare.

BAKGRUNN:

Haiti og Den dominikanske republikk deler øya Hispaniola i Karibia. De østlige to tredjedelene av øya er okkupert av Den dominikanske republikk, mens den vestlige tredjedelen tilhører Haiti. 

I århundrer har grensen mellom Haiti og Den dominikanske republikk vært en kilde til spenning.

Det er to svært forskjellige land som ligger på samme øy, og som har hatt et anstrengt forhold til hverandre i mange år. Konfliktene mellom Den dominikanske republikk og Haiti går tilbake til tiden som kolonier. Haiti, som før uavhengigheten het Saint-Domingue, var en fransk koloni, mens Den dominikanske republikk var en spansk koloni. Ulike språk, kulturer og politiske strukturer som ble skapt av de to koloniimperiene, har bidratt til konstant fiendtlighet. Noen av de vedvarende problemene mellom landene er migrasjon og statsborgerskap, diskriminering og menneskerettighetsbrudd mot haitiske migranter, økonomiske ulikheter, kulturelle forskjeller og grensetvister. 

GRENSEKONFLIKTER:

I århundrer har grensen mellom de to landene vært en kilde til spenning. Territorielle tvister og sammenstøt på grunn av uenighet om grensedragningen har blant annet ført til persillemassakren i 1937, der 14 000-40 000 haitiere ble drept av den dominikanske hæren. 

Den pågående krisen begynte tidligere denne måneden da byggingen av en kanal i Haiti ble gjenopptatt nær elven Dajabón, som går langs grensen. Elven, som også er kjent som Massakre-elven, skiller de to nasjonene på øya. Elven er stedet der tusenvis ble drept da de forsøkte å flykte til Haiti under persillemassakren i 1937.

Grensene ble stengt, og tusenvis ble deportert til Haiti av Den dominikanske republikk.

Haitis regjering vil bruke vann fra elven Dajabón til å avhjelpe tørken på Maribaroux-sletten. DR hevder at utbyggingen er i strid med en avtale mellom landene fra 1929. Traktaten om fred, evigvarende vennskap og voldgift.

1929-TRAKTATEN:

I henhold til avtalen er det forbudt å endre løpet av elver som renner mellom de to landene. Selv om det er tillatt med rettferdig bruk av vann innenfor landenes territorier, skal ingen av dem avlede elveløpet.  

SPENNINGER OG DIALOG:

Presidenten i DR, Luis Rodolfo Abinader, sier at prosjektet vil kunne påvirke de dominikanske bøndene og det nærliggende miljøet ettersom vann vil bli avledet av kanalen. Haiti mener derimot at byggingen av kanalen er innenfor landets suverene rett til å utnytte sine naturressurser. 

Som en reaksjon på prosjektet stengte Den dominikanske republikk grensene og deporterte tusenvis av mennesker til Haiti. Det pågår nå bilaterale samtaler for å finne en løsning. Det forventes at stengningen vil vedvare til byggingen av kanalen er stanset. Den dominikanske republikken har utplassert en militærleir med pansrede kjøretøyer ved grensen. 

Les også, Haiti - På kanten av stupet.

Følg Sitata på LinkedIn og Instagram for flere slike reiseoppdateringer.

Vennligst følg og lik oss:

Relaterte artikler

Israel, Palestina og forsikringsdekningen din

Israel, Palestina og forsikringsdekningen din

På dette tidspunktet har Sitata identifisert og kommunisert med alle reisende som er berørt av hendelsene. Hvis du planlegger å reise til Israel eller de palestinske områdene i nær fremtid, gjør vi deg oppmerksom på følgende. Vår forsikringsgiver, United...

Redusert seismisk aktivitet, men fortsatt varsler om vulkanutbrudd - Island

Redusert seismisk aktivitet, men fortsatt varsler om vulkanutbrudd - Island

En sverm av jordskjelv Siden midnatt 25. oktober har det vært en intens jordskjelvsverm i nærheten av Svartsengi, nord for Grindavík, med over 1000 registrerte jordskjelv, hvorav det største hadde en styrke på 4,5. I løpet av de neste dagene fortsatte den seismiske aktiviteten...