Eerste geval van ebola buiten West-Afrika vastgesteld - quarantaine ingesteld

Geschreven door Ronald St. John

6 oktober 2014

Gezondheid | Reizen

Eerste geval van ebola buiten West-Afrika vastgesteld - quarantaine ingesteld

Iemand uit Liberia vloog naar Texas om familie te bezoeken en werd na aankomst ziek. Hij ging naar het ziekenhuis maar werd naar huis gestuurd. Twee dagen later verergerde zijn ziekte en toen hij naar het ziekenhuis terugkeerde, werd besmetting met ebola vermoed. De patiënt werd onmiddellijk in volledige isolatie geplaatst om verspreiding van de ziekte te voorkomen. binnen de ziekenhuisomgeving. Dit is de eerste persoon bij wie ebola is vastgesteld buiten de door ebola getroffen landen in West-Afrika.

Tijdens zijn reis had hij geen symptomen en kon hij de ziekte dus niet overdragen aan medepassagiers of aan andere mensen met wie hij onderweg in contact kwam. Het ebolavirus wordt pas overgedragen wanneer zich symptomen ontwikkelen na de incubatietijd die tot 21 dagen kan duren. Zelfs dan, wanneer de symptomen beginnen, wordt het niet via de lucht overgedragen. Nauw contact met iemands zweet, bloed, tranen, braaksel of diarree is nodig om besmet te raken.

Voorafgaand aan zijn ziekenhuisopname en terwijl hij de symptomen had, kwam hij in nauw contact met ongeveer 12 tot 18 mensen. Directe familiecontacten zijn in quarantaine geplaatst in hun huis. Voorzichtigheidshalve zijn ongeveer 100 mensen gecontacteerd en een handvol wordt gecontroleerd. Tot nu toe vertoont geen van de personen die vermoedelijk contact hebben gehad met de patiënt, symptomen van ebola.

Met de aanhoudende epidemie van ebola in Guinee, Liberia en Sierra Leone was het onvermijdelijk dat iemand die het virus in zich droeg, naar een ander land zou reizen en ziek zou worden.

In feite zijn tientallen mensen bij aankomst op luchthavens in veel verschillende landen op het virus gecontroleerd. Met uitzondering van het geval in Texas waren alle tests tot dusver negatief. Sommige reizigers bleken malaria te hebben, een veel voorkomende infectie in deze landen.

In hoogontwikkelde landen met gesofisticeerde infectiebestrijdingsprocedures in hun ziekenhuizen is het risico van verspreiding buiten misschien een paar nauwe contacten van het eerste geval zeer klein. Er is dus weinig gevaar voor de lokale bevolking in Dallas of elders.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft alle landen gewaarschuwd waakzaam te zijn en zo nodig isolatie- en quarantaineprocedures in te leiden.

Volg en like ons:

Verwante artikelen

Tips voor reizen met verschillende vaardigheden

Tips voor reizen met verschillende vaardigheden

Het Verdrag van de Verenigde Naties inzake de rechten van personen met een handicap stelt dat regeringen, toerismebureaus en andere belanghebbenden in de horeca en het toerisme maatregelen moeten nemen om toerisme en vrijetijdsbesteding gemakkelijker te maken voor...

Plan een zomerreis naar Italië met onze gids

Plan een zomerreis naar Italië met onze gids

Heeft u ook een wervelwind van zwervers naar Italië opgemerkt? Is uw nieuwsgierigheid niet gewekt? Het zal wel het hoogseizoen zijn, maar is er meer aan de hand? Dit is uw teken om uw koffers te pakken en te duiken in de wereld van stranden,...