Kun je knokkelkoorts krijgen op je volgende reis?

Geschreven door Madeline Sharpe

30 december 2014

Gezondheid | Reizen

Kun je knokkelkoorts krijgen op je volgende reis?

Volgens schattingen van de Wereldgezondheidsorganisatielopen ongeveer 2,5 miljard mensen in meer dan 100 landen het risico knokkelkoorts te krijgen. Er zijn naar schatting 50 miljoen dengue-infecties per jaar in de meeste tropische en semitropische landen in de wereld, waaronder de meeste toeristische bestemmingen. Het toenemende aantal gevallen en de ernst en frequentie ervan worden geacht verband te houden met factoren zoals de veranderende menselijke ecologie, demografie, globalisering, snelle verstedelijking en klimaatverandering.

Moet je je zorgen maken? Ja, als u geen eenvoudige voorzorgsmaatregelen neemt om de ziekte te voorkomen. Volgens de Canadese Gezondheidsdienst, zijn ongeveer 200 tot 300 Canadese toeristen krijgen elk jaar dengue. Dengue koorts is geen leuke ziekte om te hebben. Het wordt ook wel "bottenkoorts" genoemd vanwege de hevige gewrichtspijn die deze infectie meestal met zich meebrengt. De symptomen zijn koorts, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn en een karakteristieke huiduitslag die lijkt op mazelen. Een paar mensen ontwikkelen een ernstige levensbedreigende vorm van de ziekte, genaamd dengue hemorragische koorts. Deze mensen krijgen bloedingen, lage bloedplaatjeswaarden en lekkage van bloedplasma die kunnen leiden tot gevaarlijk lage bloeddruk, shock en overlijden. Er bestaat geen vaccin of behandeling voor deze ziekte die ongeveer een week tot 10 dagen duurt.

Dat is al het slechte nieuws. Het goede nieuws is dat u met eenvoudige voorzorgsmaatregelen uw risico om deze infectie op te lopen sterk kunt verminderen, omdat deze alleen wordt overgedragen door besmette muggen en niet door andere mensen. Dus als u maatregelen neemt om muggenbeten te vermijden terwijl u op het strand zit, in het bos wandelt of gewoon buiten rondloopt, kunt u veilig blijven.

Muggenpreventiemaatregelen en het volgende:

 • Bedek blootgestelde huid door shirts met lange mouwen, lange broeken en hoeden te dragen, vooral 's avonds wanneer de bijtactiviteit toeneemt.
 • Gebruik een geschikt insectenwerend middel zoals voorgeschreven. Hogere percentages actieve ingrediënten bieden een langere bescherming. Gebruik producten met de volgende actieve ingrediënten:
 • DEET (producten die DEET bevatten zijn onder andere Off!, Cutter, Sawyer en Ultrathon)
 • Picaridin (ook bekend als KBR 3023, Bayrepel, en Picaridin Producten die picaridin bevatten zijn onder andere Cutter Advanced, Skin So Soft Bug Guard Plus, en Autan [buiten de VS]).
 • Olie van citroeneucalyptus (OLE) of PMD (producten die OLE bevatten zijn onder andere Repel en Off! Botanicals).
 • IR3535 (Producten die IR3535 bevatten zijn onder andere Skin So Soft Bug Guard Plus Expedition en SkinSmart)
 • Volg altijd de aanwijzingen van het product en breng het opnieuw aan zoals voorgeschreven.
 • Als u ook zonnebrandcrème gebruikt, breng dan eerst zonnebrandcrème aan en daarna insectenspray.
 • Volg de aanwijzingen op de verpakking wanneer u het middel op kinderen aanbrengt. Vermijd het aanbrengen van het middel op hun handen, ogen en mond.
 • Gebruik met permethrine behandelde kleding en uitrusting (zoals laarzen, broeken, sokken en tenten). U kunt voorbehandelde kleding en uitrusting kopen of ze zelf behandelen. Behandelde kleding blijft ook na meerdere keren wassen bescherming bieden. Raadpleeg de productinformatie om te weten te komen hoe lang de bescherming aanhoudt. Als u kleding zelf behandelt, volg dan zorgvuldig de instructies van het product. Gebruik permethrine niet rechtstreeks op de huid.
 • Verblijf en slaap in afgeschermde kamers of kamers met airconditioning. Gebruik een bednet als het gebied waar u slaapt blootgesteld is aan de buitenlucht.

Dus, om veilig te reizen en gezond te zijn, gebruik Sitata voor de laatste reisinformatie over dengue-activiteit in de hele wereld.

Volg en like ons:

Verwante artikelen

SPANNINGEN AAN DE GRENS TUSSEN DOMINICAANSE REPUBLIEK EN HAITI

SPANNINGEN AAN DE GRENS TUSSEN DOMINICAANSE REPUBLIEK EN HAITI

SPANNINGEN OP DE GRENS DOMINICAANSE REPUBLIEK - HAITI Door een aanhoudend conflict over de aanleg van een waterkanaal van een gedeelde rivier blijft de situatie gespannen aan de grens tussen de Dominicaanse Republiek en Haïti. De autoriteiten van de Dominicaanse Republiek zijn gestopt met het uitgeven van visa...

Hoe kan ik mijn CO2-voetafdruk verminderen tijdens het reizen?

Hoe kan ik mijn CO2-voetafdruk verminderen tijdens het reizen?

Er wordt ons verteld dat er een gat in de ozonlaag zit Kijk eens wat er op het strand aanspoelt En Heer, ik geloof, van de hemel tot de zeeën We brengen Moeder Natuur op haar knieën Dus laten we wat blauw boven ons achterlaten Laten we wat groen op de grond achterlaten Het is alleen van ons om te lenen,...

Storm Daniel richt ravage aan in Libië, geteisterd door conflict

Storm Daniel richt ravage aan in Libië, geteisterd door conflict

Storm Daniël: Oorsprong en aard Storm Daniël ontwikkelde zich in Griekenland en kreeg zijn naam van de Griekse Nationale Meteorologische Dienst. Het bleek de dodelijkste en duurste mediterrane tropische cycloon te zijn die in 2023 werd geregistreerd. Rond 4 en 5 september werd de storm...