Ebola in West-Afrika - Wat gebeurt er aan het begin van 2015?

Geschreven door Ronald St. John

27 januari 2015

Gezondheid | Reizen

Ebola in West-Afrika - Wat gebeurt er aan het begin van 2015?

De ebola-epidemie duurt voort in de drie getroffen landen in West-Afrika (Guinee, Liberia en Sierra Leone). Sierra Leone blijft worstelen met de voortdurende verspreiding van deze ernstige infectie. Vorige week zijn er 337 nieuwe gevallen gemeld. Ook al is dit waarschijnlijk een onderschatting van het werkelijke aantal gevallen, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt dat dit meer dan het dubbele was van het aantal gemelde gevallen in Guinee en Liberia samen.

De ziekte verspreidt zich niet willekeurig door de bevolking. Omdat voor overdracht zeer nauw, onbeschermd persoonlijk contact met de lichaamsvloeistoffen van een zieke persoon nodig is (bv. tijdens de verzorging of de voorbereiding van de begrafenis), verspreidt de ziekte zich vooral binnen familieclusters en goede vrienden. Bijgevolg zijn er "hot spots" waar de ziekte opflakkert.

Waar zijn de "hot spots"?

De meest intense verspreiding van deze ziekte vindt plaats in de westelijke districten van Sierra Leone, hoewel er nog steeds tekenen zijn dat de transmissie afneemt. Andere "hot spots" zijn de hoofdstad Freetown, het naburige Port Loko en het Kono-district in het oosten.

De situatie is wisselend in heel Guinee, met aanhoudende overdracht van het virus in gebieden in en rond de hoofdstad Conakry. Kindia, dat grenst aan Sierra Leone, en het gebied rond Dubreka melden een sterke stijging van het aantal gevallen in de afgelopen week. In sommige zuidoostelijke gebieden, waaronder Macenta en Kerouane, is de transmissie afgenomen.

Hoewel het algemene niveau van de ziekte in Liberia eindelijk afneemt, is de belangrijkste "hot spot" nog steeds Montserrado County, waartoe ook de hoofdstad Monrovia behoort.

Wereldwijd is het aantal gevallen van ebola opgelopen tot 20 206, met 7 905 doden.

Take Away Boodschappen

Hoe ziet de toekomst eruit? Hier zijn enkele van de kwesties die moeten worden overwogen:

  • De epidemie in deze 3 landen zal niet snel verdwijnen. Er zullen nog maandenlange intensieve inspanningen nodig zijn om deze ziekte uit te roeien.
  • Er blijft een zeer klein risico bestaan dat iemand die besmet is, in een ander land opduikt waar hij na afloop van de incubatieperiode klinisch ziek wordt.
  • De weerstand van de Gemeenschap en de volksverhuizingen blijven de beheersing van de ziekte in de weg staan.
  • Hoewel er nu voldoende behandelingsplaatsen in de landen zijn om besmette personen te isoleren en eventuele verspreiding te beperken, zijn de behandelingsbedden ongelijk verdeeld. Bijgevolg moeten sommige personen lange afstanden afleggen om zich te laten behandelen. Tijdens hun reis kunnen zij de ziekte verspreiden onder hun reisgenoten en andere reizigers.
  • Het identificeren en opsporen van nauwe persoonlijke contacten is een uitdaging wanneer er sprake is van aanzienlijke bevolkingsbewegingen, en het is niet gemakkelijk om alle contacten elke dag te bezoeken om na te gaan of zij ziek worden.
  • Toch is het risico voor de algemene reiziger naar deze landen laag, zolang men nauw contact met zieke personen vermijdt. Het risico voor gezondheidswerkers is echter groot (tot dusver zijn 660 artsen, verpleegkundigen en andere gezondheidswerkers besmet geraakt en 375 van hen zijn gestorven).

Moet u reizen naar deze landen vermijden?

Hoewel het risico laag is, is het waarschijnlijk het beste om op dit moment reizen naar een van de drie getroffen landen (Sierra Leone, Guinee en Liberia) te vermijden. Het is moeilijk om vliegtickets te krijgen door de weerstand van luchtvaartmaatschappijen om naar deze landen te vliegen en het is dus ook moeilijk om passage te krijgen als u snel wilt vertrekken. Bovendien, als u reeds bestaande medische aandoeningen heeft, zoals hartkwalen, diabetes of longproblemen, of als u gewond raakt tijdens uw bezoek aan deze landen en medische zorg nodig hebt, kunt u enige moeilijkheden ondervinden bij het verkrijgen van spoedeisende hulp vanwege de prioriteit die wordt gegeven aan de behandeling van ebolapatiënten.

Dankzij de Europese Commissie DG ECHO voor het gebruik van hun foto in de uitgelichte afbeelding.

Volg en like ons:

Verwante artikelen

Tragedie met de trein in Odisha

Tragedie met de trein in Odisha

Op 2 juni werd een drievoudig treinongeluk gemeld op het Bahanaga Bazar treinstation in Balasore, Odisha. Bij het ongeluk waren een goederentrein en 2 passagierstreinen betrokken, de Shalimar-Chennai Coromandel Express en de Bengaluru-Howrah Express. Het dodelijkste ongeluk in twee decennia...

AI en reizen: Een revolutie in de manier waarop we reizen

AI en reizen: Een revolutie in de manier waarop we reizen

De reisindustrie omarmt revoluties om uitzonderlijke ervaringen en diensten te kunnen bieden. Terwijl FinTech floreert, ondergaan reizen en toerisme belangrijke transformaties. Personalisatie is nu een economische "behoefte". Erkennend dat geen twee reizen hetzelfde zijn,...

Razende bosbranden in verschillende Canadese provincies

Razende bosbranden in verschillende Canadese provincies

In april richtte een ijsstorm in Ontario en Quebec zware verwoestingen aan, met dodelijke slachtoffers en een grootschalige verstoring van de stroomvoorziening tot gevolg. Toen de maand mei begon, werden de temperaturen warmer, en ontembare bosbranden troffen verschillende Canadese provincies, waaronder...