Moet u antibiotica nemen voor reizigersdiarree?

Geschreven door Madeline Sharpe

2 maart 2015

Gezondheid | Reizen

Moet u antibiotica nemen voor reizigersdiarree?

U bent op reis en krijgt plotseling een lichte tot matige vorm van diarree. Wat moet u doen? Moet u het meegebrachte antibioticum nemen? Moet u naar een plaatselijke apotheek gaan en kijken welk antibioticum u kunt krijgen? Misschien niet.

A recente studie heeft gerapporteerd dat internationale reizigers, vooral zij die naar Zuidoost-Azië reizen, en die een geval van reizigersdiarree krijgen, een aanzienlijk risico lopen om bepaalde "superbug"-bacteriën (beta-lactamase-producerende Enterobacteriaceae - BL-PE) op te lopen die zeer resistent zijn tegen antibiotica. De kans op BL-PE was 11 procent bij mensen zonder reizigersdiarree (TD) of antibioticagebruik, 21 procent bij mensen met TD en zonder antibioticagebruik, en 37 procent bij mensen met zowel TD als antibioticagebruik. Voor Zuidoost-Azië stegen die cijfers echter tot respectievelijk 14, 37 en 69 procent bij reizigers naar Zuidoost-Azië, en tot 23, 47 en 80 procent bij reizigers naar Zuid-Azië.

Conclusie: Het gebruik van antibiotica door mensen met milde tot matige reizigersdiarree verhoogt juist de hoeveelheid antibioticaresistente stammen in uw darmen. Uiteindelijk zullen deze stammen geleidelijk verdwijnen over een periode van ongeveer 6 maanden. Neem bij een lichte tot matige ziekte gewoon vocht in en probeer antibiotica te vermijden, tenzij de diarree aanhoudt of verergert.

Met dank aan Isriya Paireepairit voor zijn foto die gebruikt is als de hoofdafbeelding.

Volg en like ons:

Verwante artikelen

Tips voor reizen met verschillende vaardigheden

Tips voor reizen met verschillende vaardigheden

Het Verdrag van de Verenigde Naties inzake de rechten van personen met een handicap stelt dat regeringen, toerismebureaus en andere belanghebbenden in de horeca en het toerisme maatregelen moeten nemen om toerisme en vrijetijdsbesteding gemakkelijker te maken voor...

Plan een zomerreis naar Italië met onze gids

Plan een zomerreis naar Italië met onze gids

Heeft u ook een wervelwind van zwervers naar Italië opgemerkt? Is uw nieuwsgierigheid niet gewekt? Het zal wel het hoogseizoen zijn, maar is er meer aan de hand? Dit is uw teken om uw koffers te pakken en te duiken in de wereld van stranden,...