7 manieren om terrorisme te vermijden en veilig te reizen

Geschreven door Madeline Sharpe

24 november 2015

Veiligheid

7 manieren om terrorisme te vermijden en veilig te reizen

Iedereen weet dat terroristen blijven oproepen tot aanslagen tegen westerse belangen burgers, politie en regeringen in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en Duitsland. Maar hoe ernstig is de dreiging voor de gemiddelde reiziger?

De aanslagen in Parijs in november 2015 hebben duidelijk gemaakt dat terroristen in staat zijn om met weinig of geen waarschuwing willekeurige aanslagen te plegen op doelen in westerse landen. Recente gebeurtenissen in Frankrijk, Verenigde Staten, Denemarken, Canada, Tunesië en Australië illustreren de risico's van terroristen die gemotiveerd zijn door de huidige situatie in Syrië en Irak en die inwoners of burgers van andere landen kunnen zijn, waaronder houders van valse westerse paspoorten.

Er bestaat ongetwijfeld een voortdurende en langdurige dreiging van terroristische aanslagen in de hele wereld, maar deze blijven relatief zeldzaam en gelokaliseerd. Sinds de aanslagen van 2001 in de VS hebben terroristen grote aanslagen gepleegd in Bali, Jakarta, Madrid, Londen, New Delhi, Kampala, Nairobi, Abuja, Volgograd, Moskou, Egypte, de VSen nu Parijs waarbij een aantal buitenlanders werd gedood en gewond. In delen van Afrika, het Arabisch schiereiland en het Midden-Oosten zijn nieuwe militante groeperingen opgedoken die in sommige gebieden van deze regio's voor een aanzienlijke verslechtering van het veiligheidsklimaat hebben gezorgd.

Terroristische aanslagen kunnen leiden tot ontvoeringen voor losgeld, schietpartijen op ongewapende burgers of veiligheidstroepen (Londen, België, Ottawa, Dhaka en Parijs), het gebruik van voertuigen tegen burgers op drukke plaatsen, bomaanslagen (Boston in 2013 en Bangkok in 2015), zelfmoordacties en aanslagen op vliegtuigen, treinen en ander vervoer.

Veel voorkomende doelwitten voor terroristische aanslagen zijn plaatselijke kantoren en gebouwen van nationale of plaatselijke overheden, openbaar vervoer, militaire bases en bases van veiligheidstroepen; westerse belangen zoals ambassades, luchtvaartmaatschappijen, buitenlandse olie- en gasinstallaties, multinationale ondernemingen (inclusief wooncomplexen voor werknemers) en internationale scholen; plaatsen van massabijeenkomst, zoals openbare gebouwen, winkelcentra, hotels, markten, terminals van het openbaar vervoer, luchthavens, toeristische locaties en openbare ruimten; plaatsen waar westerse toeristen samenkomen, zoals hotels, restaurants, nachtclubs en andere uitgaansgelegenheden; en gebedshuizen, waaronder moskeeën, kerken, tempels en synagogen van alle godsdiensten, alsmede religieuze ceremonies en processies.

Gezien dit alles, moet u uw deur barricaderen en nooit meer ergens heen reizen?

Natuurlijk niet! Maar om veilig te blijven, zijn er een paar dingen die u in gedachten moet houden voor en tijdens uw reis.

1. Wees je bewust van belangrijke data

Belangrijke data zoals verjaardagen, religieuze feesten en politieke gebeurtenissen (zoals verkiezingen) op uw bestemming kunnen door terroristen als symbolisch worden beschouwd en een reden zijn voor een aanslag.

2. Lees wat

Zorg ervoor dat u uw bestemming onderzoekt voordat u boekt. Controleer het reisadvies van uw ministerie van Buitenlandse Zaken of andere websites zoals Sitata. Sitata kan u voorzien van een snel overzicht voor al uw bestemmingen en u op de hoogte houden met real-time info over gezondheids- en veiligheidsgebeurtenissen terwijl u weg bent.

3. Vermijd probleemgebieden

Zorg ervoor dat uw reisroute geen gebieden omvat waar reizen wordt afgeraden. Dit kunnen grensgebieden zijn of andere locaties in een land met een laag risico. Als uw bestemming is aangemerkt als een probleemgebied, ga dan alleen als uw reis absoluut noodzakelijk is (bijv. een begrafenis van een familielid). Als het reisadviesniveau is gewijzigd nadat u hebt geboekt, maar voordat u bent vertrokken, kunt u mogelijk een claim indienen bij uw reisverzekering.

4. Volg het nieuws

Als u zich in een gevaarlijk of risicovol gebied bevindt, zorg er dan voor dat u het nieuws in het land en de regio in de gaten houdt om na te gaan welke zaken uw veiligheid kunnen beïnvloeden, zoals informatie over symbolische dagen of welke politieke gebeurtenissen u moet vermijden.

5. Houd een laag profiel

Overweeg een laag profiel te handhaven door extravagante kleding en dure juwelen of horloges te vermijden. Kleed u zoals de plaatselijke bevolking zich kleedt en probeer u zo goed mogelijk aan te passen. Op deze manier bent u geen gemakkelijk doelwit voor diefstal of expresontvoeringen.

6. Blijf bewust in het openbaar

Wees waakzaam in openbare ruimten en plaatsen die buitenlanders en westerlingen aantrekken, zoals ambassades, hotels, restaurants, bars en uitgaansgelegenheden. Identificeer nooduitgangen en beschik over een actieplan in geval van een veiligheidsdreiging.

7. Heb een noodplan

Zorg dat je weet wat je moet doen als er iets vreselijks gebeurt. Weet u waar uw ambassade zich bevindt? U moet altijd weten waar uw ambassade of consulaat zich bevindt en hoe u er kunt komen als u noodhulp nodig hebt. Houd telefoon- en noodcontactinformatie altijd bij u. Als u met anderen reist, zorg er dan voor dat uw groep een vooraf afgesproken ontmoetingsplaats heeft voor het geval de communicatielijnen uitvallen.

Zoals u ziet, kunt u met een paar eenvoudige maatregelen veilig op reis gaan. Heb jij nog meer tips toe te voegen? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Veilig reizen.

Volg en like ons:

Verwante artikelen

SPANNINGEN AAN DE GRENS TUSSEN DOMINICAANSE REPUBLIEK EN HAITI

SPANNINGEN AAN DE GRENS TUSSEN DOMINICAANSE REPUBLIEK EN HAITI

SPANNINGEN OP DE GRENS DOMINICAANSE REPUBLIEK - HAITI Door een aanhoudend conflict over de aanleg van een waterkanaal van een gedeelde rivier blijft de situatie gespannen aan de grens tussen de Dominicaanse Republiek en Haïti. De autoriteiten van de Dominicaanse Republiek zijn gestopt met het uitgeven van visa...

Hoe kan ik mijn CO2-voetafdruk verminderen tijdens het reizen?

Hoe kan ik mijn CO2-voetafdruk verminderen tijdens het reizen?

Er wordt ons verteld dat er een gat in de ozonlaag zit Kijk eens wat er op het strand aanspoelt En Heer, ik geloof, van de hemel tot de zeeën We brengen Moeder Natuur op haar knieën Dus laten we wat blauw boven ons achterlaten Laten we wat groen op de grond achterlaten Het is alleen van ons om te lenen,...

Storm Daniel richt ravage aan in Libië, geteisterd door conflict

Storm Daniel richt ravage aan in Libië, geteisterd door conflict

Storm Daniël: Oorsprong en aard Storm Daniël ontwikkelde zich in Griekenland en kreeg zijn naam van de Griekse Nationale Meteorologische Dienst. Het bleek de dodelijkste en duurste mediterrane tropische cycloon te zijn die in 2023 werd geregistreerd. Rond 4 en 5 september werd de storm...