Situatierapport: Burgerlijke onrust in Iran

Geschreven door Akshat Sharma

6 oktober 2022

Veiligheid | Situation Room | Reizen

Reisrisico: HOOG

Gelicentieerd onder Creative Commons 4.0

Korte inleiding tot de situatie

 • Er zijn grootschalige protesten geweest in meerdere provincies in Iran naar Mahsa Amini, een Koerdisch-Iraanse vrouw die op reis was naar Teheranoverleed in hechtenis nadat zij door de Iraanse zedenpolitie was aangehouden wegens het niet dragen van de hijab. De details over de oorzaak van haar dood zijn onduidelijk. Er wordt echter beweerd dat Amini in hechtenis is geslagen en gemarteld, wat uiteindelijk tot haar dood heeft geleid.

Wat heeft tot de huidige situatie geleid?

 • Op 13 septemberwerd Mahsa Amini gearresteerd door de zedenpolitie wegens haar "ongepaste kledij". 
 • Drie dagen na haar detentie stortte Mahsa Amini in en werd naar verluidt overgebracht naar het Kasra ziekenhuiswaar ze in coma werd verklaard. Kort daarna overleed Amini.
 • Volgens de politie kreeg ze een hartaanval nadat ze naar het politiebureau was gebracht. Mahsa Amini's familie ontkent dat ze ooit hartproblemen heeft gehad. Volgens haar vaderZe had blauwe plekken op haar benen. De familie heeft de zedenpolitie de schuld gegeven van haar dood. 
 • Dit incident verspreidde zich sterk op de sociale media en leidde tot wijdverspreide protesten. Veel mensen overspoelden de Universiteit van Teheran terwijl hij schreeuwt "Vrouw, leven, vrijheid". Er waren gewelddadige confrontaties tussen veiligheidspersoneel en demonstranten toen de demonstraties in Teheran heviger werden, Rasht, Mashhaden Isfahan.
 • Op 23 september beperkte de Iraanse regering de toegang tot WhatsApp en Instagram. In de daaropvolgende rellen, acht doden werden bevestigd door officiële bronnen, waaronder een politieagent en een vrijwilliger van de extreme paramilitaire groep genaamd de Basij.
 • De protesten hebben zich sindsdien voortgezet op universiteiten, middelbare scholen en in lokale districten in verschillende provincies in Iran. Volgens de Iran Human Rights is het gecumuleerde dodental (per 5 oktober 2022) opgelopen tot ten minste 154 mensen.

Is het veilig om naar Iran te reizen?

 • Het is momenteel NIET veilig om naar Iran te reizen vanwege de politieke onrust en de kwetsbare veiligheidssituatie. Protesten en demonstraties zijn zeer vatbaar voor geweld met wetshandhavers.

 Beoordeling

 • Vermijd alle politieke demonstraties en protesten, want zelfs vreedzame kunnen snel gewelddadig worden. Gewelddadige confrontaties tussen rechtshandhavers en demonstranten kunnen leiden tot dodelijke verwondingen. Het gebruik van traangas, oproeruitrusting en wapenstokken om de menigte af te schrikken en uiteen te drijven komt vaak voor.
 • Internetafsluitingen en beperkingen op sociale media-apps zoals Instagram, Twitter, Whatsapp en Facebook kunnen door de regering worden uitgevoerd om mobilisaties de kop in te drukken en dissidenten te onderdrukken. Plan en bereid back-ups voor om verlies van gegevens of informatie te voorkomen. 
 • Vermijd reizen in de buurt van protestbijeenkomsten en universiteiten/scholen om verstoringen en veiligheidsrisico's tot een minimum te beperken. Respecteer te allen tijde de rechtshandhavingsinstanties.
 • Het is zeer waarschijnlijk dat de protesten de hele maand oktober zullen aanhouden en mogelijk ook zullen verhevigen als gevolg van de provocerende dood van demonstranten. Het ziet er niet naar uit dat de burgerlijke onrust de status quo zal vermoeien.
 • Bedrijven kunnen geconfronteerd worden met bedreigingen voor hun infrastructuur en personeel. Leg activiteiten voorlopig stil tot de spanningen afnemen om logistieke verstoringen en extra schadekosten te beperken. Houd voortdurend contact met uw personeel om hun veiligheid te garanderen.
 • Denk aan een Sitata lidmaatschap die u verstorings- en dreigingswaarschuwingen geeft terwijl u op de grond bent, samen met noodhulp als u zich in een problematische situatie bevindt.

Conclusie 

 • Het reisrisico naar Irak is momenteel HOOG. Veel landen raden reizen naar Iran af vanwege het gebrek aan persoonlijke veiligheid.
 • Voor bedrijven die een meer gedetailleerd verslag over de situatie wensen, verwijzen wij naar onze diepgaande landenanalyseverslag die verkrijgbaar is bij onze ondersteunende vertegenwoordigers.

Referenties

Volg en like ons:

Verwante artikelen

Israël, Palestina en uw verzekeringsdekking

Israël, Palestina en uw verzekeringsdekking

Op dit moment heeft Sitata alle reizigers geïdentificeerd en geïnformeerd over de gebeurtenissen. Als u van plan bent om in de nabije toekomst naar Israël of de Palestijnse gebieden te reizen, let dan op het volgende. Onze verzekeraar, United...

Wees geen kalkoen deze feestdagen!

Wees geen kalkoen deze feestdagen!

De feestdagen zijn een tijd om vreugde te verspreiden, te genieten van heerlijke lekkernijen en herinneringen te creëren die een leven lang meegaan. Maar te midden van de feestvreugde en twinkelende lichtjes is er ook de onvermijdelijke stress van het navigeren door overvolle luchthavens, omgaan met reis...