Overstromingen door GABRIELLE in Nieuw-Zeeland

Geschreven door Nikhitha Kumar

22 februari 2023

Veiligheid

Nieuw-Zeeland kreeg geen uitstel van overstromingen toen de cycloon GABRIELLE het land trof, net na weken van non-stop regen. Op 27 januari werden grote delen van het Noordereiland getroffen door zware regenval en overstromingen, waardoor Auckland zwaar werd getroffen. Op 29 januari werden binnenlandse en internationale vluchten op de luchthaven van Auckland opgeschort wegens overstroming van het gebouw.

Het onstabiele weer hield aan tot begin februari. Mensen in overstromingsgevoelige gebieden werden gedwongen hun huizen te evacueren. De aardverschuivingen en overstromingen eisten het leven van vier mensen. In Auckland, het Waitomo District, Northland en het Thames-Coromandel District werd de noodtoestand uitgeroepen. De bevelen werden later echter opgeheven in Waitomo en Northland. De noodtoestand werd uitgeroepen om risico's zoals aardverschuivingen en overstromingen als gevolg van de hevige regenval te beheersen.

Meerdere wegen en snelwegen, waaronder de SH25A in Thames-Coromandel, werden afgesloten vanwege overstromingen en verkeersopstoppingen. Dagen nadat deze ongekende overstromingen het land teisterden, richtte de cycloon GABRIELLE nog meer verwoestingen aan, waardoor de herstelinspanningen werden belemmerd!  

GABRIELLE wordt beschouwd als de ergste ramp die Nieuw-Zeeland deze eeuw heeft getroffen en heeft in het hele land ernstige schade aangericht. Op 12 februari trof de cycloon het bovenste Noordereiland en bracht zware regen en schadelijke winden tot 14 februari in Northland, Auckland, Coromandel Peninsula, Bay of Plenty, Gisborne, Hawke's Bay, Wairarapa, Taranaki, Whanganui, Wellington en Marlborough. Windstoten van minstens 130 tot 140 kilometer per uur en regenval van 300 tot 400 millimeter of meer troffen de regio. Bewoners in laaggelegen gebieden aan de kust werden geëvacueerd. 

In veel gebieden werd de noodtoestand lokaal uitgeroepen. Op 9 februari verlengden Auckland en Coromandel hun bestaande afkondiging van de noodtoestand, terwijl in Northland op 12 februari een preventieve noodtoestand werd afgekondigd. Op 13 februari werd de noodtoestand ook afgekondigd in de districten Gisborne, Bay of Plenty, Waikato, Ōpōtiki, Whakatāne en Hauraki. Op 14 februari kondigde Hawke's Bay de regionale noodtoestand af, en de districten Napier, Hastings en Tararua kondigden lokale noodtoestanden aan. Later die dag werd in Nieuw-Zeeland voor de derde keer in de geschiedenis de nationale noodtoestand uitgeroepen. 

De binnenlandse en internationale vluchten op de luchthaven van Auckland werden opgeschort en meer dan 821 vluchten werden door Air New Zealand geannuleerd wegens de harde wind. Op 15 februari werden de vliegoperaties in het land geleidelijk hervat. 

De cycloon GABRIELLE heeft grote schade aangericht op het Noordereiland en de reddingswerkzaamheden zijn aan de gang. Het leger en de hulpdiensten hebben helikopters ingezet om vitale voorraden af te leveren in gebieden die zijn afgesneden. Er is sprake van stroomuitval en schade aan wegen en communicatiesystemen. Op 18 februari zaten in het hele land ongeveer 62.000 huizen zonder elektriciteit. Naar verluidt kan het enkele weken duren om de stroom in deze gebieden te herstellen. Op 19 februari waren er al 11 dodelijke slachtoffers en werden nog duizenden mensen vermist.

Gevreesd wordt dat er meer doden zullen vallen. Ook worden tekorten aan voedsel en water verwacht als gevolg van de cycloon. Premier Hipkins zei dat Nieuw-Zeeland nu hulpaanbiedingen van de VS en andere landen overweegt, nadat hij deze eerst had afgewezen. 

Volg en like ons:

Verwante artikelen

Israël, Palestina en uw verzekeringsdekking

Israël, Palestina en uw verzekeringsdekking

Op dit moment heeft Sitata alle reizigers geïdentificeerd en geïnformeerd over de gebeurtenissen. Als u van plan bent om in de nabije toekomst naar Israël of de Palestijnse gebieden te reizen, let dan op het volgende. Onze verzekeraar, United...

Wees geen kalkoen deze feestdagen!

Wees geen kalkoen deze feestdagen!

De feestdagen zijn een tijd om vreugde te verspreiden, te genieten van heerlijke lekkernijen en herinneringen te creëren die een leven lang meegaan. Maar te midden van de feestvreugde en twinkelende lichtjes is er ook de onvermijdelijke stress van het navigeren door overvolle luchthavens, omgaan met reis...