De pensioenprotesten van 2023 in Frankrijk

Geschreven door Mahima Chhaparia

7 april 2023

Affaires | Situation Room

Frankrijk is niet vreemd aan maatschappelijke onrust en stakingen over pensioenhervormingen. Het Franse pensioenstelsel is gebaseerd op een omslagstelsel. In het verleden zijn er in Frankrijk meerdere pensioengerelateerde protesten geweest. In 2010 verhoogde de regering, ondanks allerlei protesten, de pensioenleeftijd van 60 naar 62 jaar. De meest recente protesten vonden plaats in 2019, toen de regering een hervorming voorstelde om een universeel pensioenstelsel in te voeren. De protesten duurden weken en het wetsvoorstel werd opgeschort vanwege de COVID-19 pandemie. 

De eerste nationale staking tegen het wetsvoorstel van president Emannuel Macron om de pensioenleeftijd te verhogen van 62 naar 64 jaar vond plaats op 19 januari 2023. Sindsdien zijn zowel de vakbonden als de regering er niet in geslaagd tot een wederzijds aanvaarde oplossing te komen. Dit heeft de afgelopen maanden geleid tot nog eens 10 dagen van nationale stakingsacties, de laatste op 6 april 2023. Sinds januari hebben deze protesten het reizen belemmerd, zowel per vliegtuig als per spoor. De Franse luchtverkeersleiders hebben meer dan 30 dagen gestaakt, waardoor duizenden vluchten werden geannuleerd. Luchtvaartmaatschappijen, waaronder Ryanair en EasyJet, hebben de Europese Commissie opgeroepen om in te grijpen in de Franse situatie. 

Na de eerste golf van stakingen en protesten gebruikte de regering artikel 49.3 van de Franse grondwet om het wetsvoorstel door het parlement te drukken. Volgens dit artikel kan de regering een wetsvoorstel zonder stemming aannemen, tenzij er een motie van wantrouwen is. Ondanks twee mislukte moties van wantrouwen, ging het wetsvoorstel door. Dit leidde alleen maar tot meer stakingen en een toename van geweld tijdens protesten. 

De pensioenprotesten in Frankrijk zijn in de loop der jaren een terugkerend evenement geweest, waarbij beide partijen op een aantal overwinningen konden bogen. Er zijn tekenen dat de huidige protestbeweging momentum begint te verliezen, zoals de daling van de aantallen op straat. Het definitieve vonnis wordt op 14 april bekendgemaakt door de Constitutionele Raad, die delen van het wetsvoorstel of het wetsvoorstel in zijn geheel kan verwerpen. 

Voor meer informatie over de huidige gebeurtenissen, abonneer u op onze blog. Volg voor meer updates op safewithSITATA

Volg en like ons:

Verwante artikelen

Israël, Palestina en uw verzekeringsdekking

Israël, Palestina en uw verzekeringsdekking

Op dit moment heeft Sitata alle reizigers geïdentificeerd en geïnformeerd over de gebeurtenissen. Als u van plan bent om in de nabije toekomst naar Israël of de Palestijnse gebieden te reizen, let dan op het volgende. Onze verzekeraar, United...