Hond besmet met vogelgriep - Moeten we ons zorgen maken?

Geschreven door Ronald St. John

14 april 2023

Gezondheid en veiligheid

Op 4 april 2023, zal de Canadese de media meldden dat een hond in Oshawa, Ontario, is overleden aan een infectie veroorzaakt door een stam van het vogelgriepvirus (vogelgriep) die bekend staat als H5N1. De hond kreeg het virus na het kauwen op een besmette dode wilde gans. Op dit moment zijn er geen meldingen van overdracht op mensen en het risico van verspreiding is uiterst gering.

Wilde vogels en pluimvee (eenden, ganzen, kalkoenen en andere) in vele delen van de wereld zijn dragers van vele verschillende stammen van vogelgriepvirussen. De ongeveer 16 verschillende stammen zijn genummerd op basis van de twee eiwitten op het oppervlak van de stam. Sommige zijn dodelijk voor de besmette vogels, andere niet. In 2023 zullen ten minste 24 landen, waaronder de Verenigde Staten, Frankrijk, België, Nederland en Italië, hebben uitbraken van vogelgriep gemeld bij gedomesticeerde vogels.

Potentiële gevaren van vogelgriep

Er zijn twee grote problemen in verband met vogelgriep. Wilde vogels kunnen commerciële koppels kippen en andere gedomesticeerde vogels besmetten. De economische gevolgen zijn ernstig, aangezien het hele besmette koppel moet worden vernietigd om het virus in te dammen en te stoppen. Telkens wanneer een uitbraak wordt vastgesteld, kunnen duizenden vogels worden geëuthanaseerd. 

Het tweede probleem betreft de overdracht van het virus van besmette commerciële koppels op mensen die in de besmette omgeving van het koppel werken. Zelfs sommige boeren met kleine hobbypluimvee-eenheden kippen, eenden of ganzen kunnen worden besmet door nauw contact met een van de besmette vogels. Dit is een zeldzame gebeurtenis. In de afgelopen 25 jaar zijn wereldwijd in totaal ongeveer 800 gevallen van vogelgriep A(H5N1) bij de mens gemeld, meestal in Afrika en Azië. Onlangs werd één sterfgeval als gevolg van vogelgriep gemeld in Cambodja.

Hoewel er enkele sterfgevallen bij mensen zijn gemeld als gevolg van ongewone stammen, is dit zeldzaam, en tot op heden zijn er geen meldingen van aanhoudende overdracht van mens op mens. Telkens wanneer een geval bij de mens wordt gemeld, houden de volksgezondheids- en diergezondheidsautoriteiten intensief toezicht om mogelijke overdracht van mens op mens op te sporen.

Er is altijd een potentieel probleem met vogelgriep. Als het gastdier met twee verschillende stammen wordt besmet, kan het genetisch materiaal van de twee virussen zich combineren tot een stam die wel tussen mensen wordt overgedragen (door virusvermeerdering).

Een dergelijke hypothetische stam zou dan een wereldwijde pandemie kunnen veroorzaken. Daarom zijn er verschillende wereldwijde dieren en bewakingssystemen voor vogels om ongewone gebeurtenissen zo snel mogelijk te ontdekken.  

Conclusie

Kortom, het risico voor gedomesticeerd pluimvee is aanzienlijk. Tot dusver hebben de verschillende stammen die af en toe mensen hebben besmet, zich niet aangepast aan menselijke besmetting. Bij gebrek aan gedocumenteerde verspreiding van mens tot mens blijft het risico voor de volksgezondheid uiterst gering.

Wat is de uiteindelijke conclusie hier? Moeten we ons zorgen maken? Waarom of waarom niet?

Volg en like ons:

Verwante artikelen

Moge u een zinvolle Jom Kippoer hebben 

Moge u een zinvolle Jom Kippoer hebben 

Jom Kippoer, de heiligste dag op de Joodse kalender, is een diepgaande en reflectieve ervaring die bekend staat als de Verzoendag. Het symboliseert een diepgaande verbinding tussen individuen en het goddelijke. Volgens de Joodse traditie wordt tijdens Rosj Hasjana, ook wel bekend als de...

SPANNINGEN AAN DE GRENS TUSSEN DOMINICAANSE REPUBLIEK EN HAITI

SPANNINGEN AAN DE GRENS TUSSEN DOMINICAANSE REPUBLIEK EN HAITI

SPANNINGEN OP DE GRENS DOMINICAANSE REPUBLIEK - HAITI Door een aanhoudend conflict over de aanleg van een waterkanaal van een gedeelde rivier blijft de situatie gespannen aan de grens tussen de Dominicaanse Republiek en Haïti. De autoriteiten van de Dominicaanse Republiek zijn gestopt met het uitgeven van visa...

Hoe kan ik mijn CO2-voetafdruk verminderen tijdens het reizen?

Hoe kan ik mijn CO2-voetafdruk verminderen tijdens het reizen?

Er wordt ons verteld dat er een gat in de ozonlaag zit Kijk eens wat er op het strand aanspoelt En Heer, ik geloof, van de hemel tot de zeeën We brengen Moeder Natuur op haar knieën Dus laten we wat blauw boven ons achterlaten Laten we wat groen op de grond achterlaten Het is alleen van ons om te lenen,...