De crisis van 2023 in Soedan: Een machtsstrijd die kan uitmonden in een gevecht tot de dood.

Geschreven door Medha Bhagwat

19 april 2023

Affaires | Veiligheid | Situation Room

Het valt niet te ontkennen dat Soedan sinds zijn onafhankelijkheid in 1956 te kampen heeft gehad met talrijke staatsgrepen en lange periodes van sociale onrust. De recente uitbarsting van geweld in de hoofdstad Khartoem heeft echter de realiteit van de vele conflicten in het Noord-Afrikaanse land aan het licht gebracht. 

Centraal in de botsingen staan twee rivaliserende strijdkrachten: de Soedanese strijdkrachten (SAF) onder leiding van Abdel Fattah al-Burhan en de Snelle Strijdkrachten (RSF) met Mohamed Hamdan Dagalo als commandant. De twee leiders waren tot voor kort bondgenoten die in 2019 samenwerkten om de Soedanese dictator Omar al-Bashir omver te werpen en in 2021 opnieuw de handen ineen sloegen om via een militaire staatsgreep een einde te maken aan de overgangsregering. Dit "partnerschap van wederzijdse belangen" tussen de Sudanese commandant van de strijdkrachten en het hoofd van de RSF, bereikte zijn conclusie tijdens de onderhandelingen om de RSF op te nemen in het Sudanese leger als onderdeel van de plannen om het burgerbestuur te herstellen. Deze laatste heeft de onderhandelingen echter niet alleen afgewezen, maar ook aangedrongen op de ontmanteling van wat hij de RSF een "rebelse militie" noemde, met chaos in en rond Khartoem tot gevolg. 

De gevechten braken daarom uit in de ochtenduren van 15 april, waarbij de RSF via een verklaring beweerde de controle te hebben overgenomen van verschillende belangrijke locaties in de stad, onder meer de internationale luchthaven van Khartoem en het presidentieel paleis. Tegelijkertijd riep het leger de burgers op binnen te blijven omdat de luchtmacht bezig was de RSF-troepen te achtervolgen. Door de zware schoten en explosies die op verschillende plaatsen in Khartoem te horen waren, hebben de gevechten de eens zo rustige wijken in en rond de hoofdstad in een oorlogsgebied veranderd. 

Op 18 april zijn de schermutselingen hun derde dag ingegaan. Bijna 185 onschuldigen hebben het leven verloren en meer dan 1800 zijn zwaargewond. Diverse internationale organisaties, zoals de VN, de Commissie van de Afrikaanse Unie (AU) en de Raad van de Arabische Liga (AL) en vele landen zoals Egypte, Turkije, Rusland, de Verenigde Staten en de EU hebben opgeroepen tot een onmiddellijke stopzetting van alle gewapende confrontaties in Soedan.

Wat nu nog moet worden afgewacht, is of de regionale en internationale bemiddelaars op de juiste manier interveniëren en proberen Soedan zodanig te stabiliseren dat de politieke impasse die het land al lang had moeten doorbreken, wordt doorbroken of dat de situatie zozeer verslechtert dat het tot een "gevecht op leven en dood" tussen de twee rivaliserende facties komt.

Abonneer u op onze blog om wekelijks dergelijke updates te ontvangen. Vergeet niet onze Instagram

Volg en like ons:

Verwante artikelen

Moge u een zinvolle Jom Kippoer hebben 

Moge u een zinvolle Jom Kippoer hebben 

Jom Kippoer, de heiligste dag op de Joodse kalender, is een diepgaande en reflectieve ervaring die bekend staat als de Verzoendag. Het symboliseert een diepgaande verbinding tussen individuen en het goddelijke. Volgens de Joodse traditie wordt tijdens Rosj Hasjana, ook wel bekend als de...

SPANNINGEN AAN DE GRENS TUSSEN DOMINICAANSE REPUBLIEK EN HAITI

SPANNINGEN AAN DE GRENS TUSSEN DOMINICAANSE REPUBLIEK EN HAITI

SPANNINGEN OP DE GRENS DOMINICAANSE REPUBLIEK - HAITI Door een aanhoudend conflict over de aanleg van een waterkanaal van een gedeelde rivier blijft de situatie gespannen aan de grens tussen de Dominicaanse Republiek en Haïti. De autoriteiten van de Dominicaanse Republiek zijn gestopt met het uitgeven van visa...

Hoe kan ik mijn CO2-voetafdruk verminderen tijdens het reizen?

Hoe kan ik mijn CO2-voetafdruk verminderen tijdens het reizen?

Er wordt ons verteld dat er een gat in de ozonlaag zit Kijk eens wat er op het strand aanspoelt En Heer, ik geloof, van de hemel tot de zeeën We brengen Moeder Natuur op haar knieën Dus laten we wat blauw boven ons achterlaten Laten we wat groen op de grond achterlaten Het is alleen van ons om te lenen,...