Een race tegen de klok: de toegenomen instabiliteit van de vulkaan Nevado Ruiz

Geschreven door Nikhitha Kumar

3 mei 2023

Veiligheid

De Nevado del Ruiz is een stratovulkaan in Colombia, gelegen op de grens van de departementen Caldas en Tolima in het Andesgebergte. Een van de meest actieve vulkanen van het land, de Nevado Ruiz, vertoont de laatste weken een verhoogde seismiciteit, en er is een staat van rampspoed ingesteld wegens zijn instabiliteit. 

De beruchte vulkaan heeft een lange geschiedenis van uitbarstingen, waarvan de belangrijkste plaatsvonden in 1985 en 1986. De uitbarsting van 1985 veroorzaakte lahars (modderstromen) die meer dan 23.000 mensen doodden in de stad Armero, die aan de voet van de vulkaan lag. De ramp werd later bekend als de Armero tragedie. De uitbarsting van 1986 veroorzaakte aanzienlijke schade aan de infrastructuur in de omgeving, waaronder wegen, bruggen en gebouwen.

De Nevado Ruiz, een met gletsjers bedekte vulkaan, is bijzonder gevaarlijk omdat hij lahars kan produceren. Zelfs een kleine uitbarsting zou genoeg zijn om de gletsjer te doen smelten. Wanneer vulkanische as en smeltwater samenkomen, ontstaan modderstromen, lahars genaamd, die zich met hoge snelheid kilometers ver kunnen verplaatsen en dichtbevolkte gebieden kunnen treffen.

Momenteel staat de vulkaan op de radar van de Colombiaanse Geologische Dienst wegens zijn onstabiele toestand, en er dreigt de komende weken een groot risico op uitbarsting. Sinds 30 maart geldt een oranje alarm en zijn er evacuaties aan de gang. De departementen Tolima, Caldas, Risaralda, Quindio en Cundinamarca staan onder alarm. De regering heeft het gebruik van gezichtsmaskers verplicht gesteld omdat op 12 april asval werd gemeld in de gemeenten in de buurt van de vulkaan. 

President Gustavo gaf een bevel tot vrijwillige evacuatie, maar verschillende inwoners bleven in het gebied, niet bereid hun huizen, landbouwgronden en middelen van bestaan op te geven. Volgens de directeur van de civiele bescherming van Tolima is tot nu toe slechts een klein deel van de gezinnen geëvacueerd. Ondanks de Armero tragedieDe lokale bevolking weigert te evacueren, omdat dezelfde vulkaan in 2012 uitbarstte zonder dat er doden vielen. Hoewel tientallen geologen de vulkaan regelmatig in de gaten houden, is het moeilijk te voorspellen of hij al dan niet zal uitbarsten, hoewel er enkele verontrustende tekenen zijn.

Abonneer u op onze blog om wekelijks dergelijke updates te ontvangen. Vergeet niet onze Instagram.

Lees ook : Culturele topbestemmingen voor reizigers.

Volg en like ons:

Verwante artikelen

Moge u een zinvolle Jom Kippoer hebben 

Moge u een zinvolle Jom Kippoer hebben 

Jom Kippoer, de heiligste dag op de Joodse kalender, is een diepgaande en reflectieve ervaring die bekend staat als de Verzoendag. Het symboliseert een diepgaande verbinding tussen individuen en het goddelijke. Volgens de Joodse traditie wordt tijdens Rosj Hasjana, ook wel bekend als de...

SPANNINGEN AAN DE GRENS TUSSEN DOMINICAANSE REPUBLIEK EN HAITI

SPANNINGEN AAN DE GRENS TUSSEN DOMINICAANSE REPUBLIEK EN HAITI

SPANNINGEN OP DE GRENS DOMINICAANSE REPUBLIEK - HAITI Door een aanhoudend conflict over de aanleg van een waterkanaal van een gedeelde rivier blijft de situatie gespannen aan de grens tussen de Dominicaanse Republiek en Haïti. De autoriteiten van de Dominicaanse Republiek zijn gestopt met het uitgeven van visa...

Hoe kan ik mijn CO2-voetafdruk verminderen tijdens het reizen?

Hoe kan ik mijn CO2-voetafdruk verminderen tijdens het reizen?

Er wordt ons verteld dat er een gat in de ozonlaag zit Kijk eens wat er op het strand aanspoelt En Heer, ik geloof, van de hemel tot de zeeën We brengen Moeder Natuur op haar knieën Dus laten we wat blauw boven ons achterlaten Laten we wat groen op de grond achterlaten Het is alleen van ons om te lenen,...