Haïti - On The Edge

Geschreven door Zaid Mughal

17 mei 2023

Veiligheid | Situation Room | Reizen

Op 15 mei 2023 vroeg secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres de internationale gemeenschap om in te grijpen, waarbij hij waarschuwde dat De tragische situatie in Haïti brengt de veiligheid van het Caribisch gebied en daarbuiten in gevaar.

Guterres drong er bij de internationale gemeenschap op aan te begrijpen dat effectieve solidariteit met Haïti niet alleen een kwestie van vrijgevigheid is. Hij benadrukte dat het in wezen een kwestie is van verlicht eigenbelang, aangezien de huidige situatie in Haïti een bedreiging vormt voor de veiligheid van de gehele regio.

Met zijn prachtige stranden, ondergrondse grotten, koraalriffen en ongerepte bergen was Haïti in de jaren zeventig een van de belangrijkste toeristische bestemmingen onder de Caribische eilanden. Het verhaal van de overgang van een uitstekende reisbestemming naar een gebroken tapijt van wanhoop is het resultaat van een poly-crisis.

Verval van Haïti

De politieke instabiliteit en de sociaal-economische crisis in het land zijn het gevolg van vele factoren, waaronder bendegerelateerd geweld, brandstoftekorten, acute honger, uitbraken van ziekten, aardbevingen, burgerlijke onrust en inflatie. Haïti is momenteel het minst vreedzame en armste land in het Caribisch gebied.

Aardbeving in Haïti
Aardbeving in Haïti


De situatie in het land verslechterde nadat de moord op president Jovenel Moïse op 7 juli 2021. Hij werd in zijn privé-woning in Port-au-Prince gedood door een groep buitenlandse huurlingen.

(Bekijk ook Wildfires in Siberië)

The Gangland

Volgens mediaberichtenvan januari tot april 2023 zijn in het land meer dan 1400 mensen gedood en ongeveer 400 mensen ontvoerd. De V.N. schat dat gewapende bendes nu tot 80% van Port-au-Prince controleren.

Deze bendes zijn voornamelijk gelieerd aan G-Pep en G9, twee groepen die in een machtsstrijd verwikkeld zijn over de hoofdstad van het land. In een poging om de controle te verwerven, zijn zij buurten binnengevallen en hebben zij mensen vermoord, waardoor de hoofdstad van Haïti en de omliggende gebieden in vijandige handen zijn.

Onlangs, V.N.-deskundigen spraken hun ernstige bezorgdheid uit over het toenemende geweld in Haïti, waaronder seksueel geweld en seksuele uitbuiting door bendes tegen vrouwen en kinderen.

Als reactie op het toenemende bendegeweld hebben burgers zelfverdedigingsorganisaties opgericht onder de noemer van een beweging met de naam "Bwa Kale". De opkomst ervan, die metaforisch staat voor snelle gerechtigheid, heeft aanleiding gegeven tot het vermoorden of lynchen van elke verdachte bendelid.

Overvallen komen vaak voor. Gewapende dieven op motoren vallen hun slachtoffers vaak overdag aan. Ook zijn er gevallen geweest van ontvoering voor losgeld waarbij buitenlanders, hulpverleners en kinderen betrokken waren.

Het land kampt momenteel met een gevaarlijke veiligheidssituatie. Veel landen adviseren hun burgers om daarom niet naar Haïti te reizen. Als u dat doet, raden wij u aan om te downloaden Sitata app voor een extra laag hulp en bescherming.

Voor meer informatie over de huidige happening, volg onze Instagram

Volg en like ons:

Verwante artikelen

Moge u een zinvolle Jom Kippoer hebben 

Moge u een zinvolle Jom Kippoer hebben 

Jom Kippoer, de heiligste dag op de Joodse kalender, is een diepgaande en reflectieve ervaring die bekend staat als de Verzoendag. Het symboliseert een diepgaande verbinding tussen individuen en het goddelijke. Volgens de Joodse traditie wordt tijdens Rosj Hasjana, ook wel bekend als de...

SPANNINGEN AAN DE GRENS TUSSEN DOMINICAANSE REPUBLIEK EN HAITI

SPANNINGEN AAN DE GRENS TUSSEN DOMINICAANSE REPUBLIEK EN HAITI

SPANNINGEN OP DE GRENS DOMINICAANSE REPUBLIEK - HAITI Door een aanhoudend conflict over de aanleg van een waterkanaal van een gedeelde rivier blijft de situatie gespannen aan de grens tussen de Dominicaanse Republiek en Haïti. De autoriteiten van de Dominicaanse Republiek zijn gestopt met het uitgeven van visa...

Hoe kan ik mijn CO2-voetafdruk verminderen tijdens het reizen?

Hoe kan ik mijn CO2-voetafdruk verminderen tijdens het reizen?

Er wordt ons verteld dat er een gat in de ozonlaag zit Kijk eens wat er op het strand aanspoelt En Heer, ik geloof, van de hemel tot de zeeën We brengen Moeder Natuur op haar knieën Dus laten we wat blauw boven ons achterlaten Laten we wat groen op de grond achterlaten Het is alleen van ons om te lenen,...