G-7 in Hiroshima - Nucleaire symboliek, eenheid van wereldleiders en de huidige uitdagingen voor wereldwijde veiligheid

Geschreven door Medha Bhagwat

24 mei 2023

Affaires

De 49e G7-top was om meerdere redenen van bijzondere betekenis. Het thema voor de bijeenkomst van dit jaar
was nucleaire ontwapening en non-proliferatie, waarbij de G7-leiders naar voren kwamen en
waarin zij hun engagement voor een "wereld zonder kernwapens" bevestigen.

De reden die echter de krantenkoppen haalde, was toen de locatie van de driedaagse top werd bekendgemaakt: de plaats van 's werelds eerste nucleaire aanval ooit - Hiroshima. Dit alleen al herinnert ons sterk genoeg aan de gevolgen van een kernoorlog, gezien het lopende conflict tussen Rusland en Oekraïne, dat nu zijn 508e dag ingaat (1 jaar en 3 maanden, sinds februari 2022).

De top werd bijgewoond door Fumio Kishida - premier van Japan; Giorgia Meloni - premier van Italië; Justin Trudeau - premier van Canada; Rishi Sunak - premier van het Verenigd Koninkrijk; Joseph R. Biden Jr - president van de Verenigde Staten; Emmanuel Macron - president van Frankrijk; Olaf Scholz - bondskanselier van Duitsland; Charles Michel - voorzitter van de Europese Raad; en Ursula von der Leyen - voorzitter van de Europese Commissie.


Op de slotdag van de top was Volodymyr Zelensky - president van Oekraïne - als een verrassing aanwezig, maar dat was hard nodig. De aanwezigheid van Zelensky werd met open armen ontvangen en gaf een duidelijk signaal van de bereidheid van de G7-leden om steun te verlenen aan landen die worden aangevallen of voortdurend worden bedreigd, zoals Oekraïne. Dit is echt een belangrijke ontwikkeling, aangezien de VS, de NAVO en zelfs Japan geen formeel bondgenootschap hebben met het Oost-Europese land.


Hoewel er verschillende onderwerpen en kwesties werden besproken, van economische tot politieke, maar
Degenen die in het middelpunt stonden waren: de Russische invasie in Oekraïne en de groeiende Chinese
stellingname in de betwiste Zuid-Chinese Zee, over het zelf geregeerde Taiwan, en Pekings recente
binnenlandse interferentieactiviteiten in Europa en Azië aan het licht gebracht.

Standpunt tegen het conflict tussen Rusland en Oekraïne

De leiders beloofden zich eensgezind op te stellen tegen de "illegale, niet te rechtvaardigen en niet-uitgelokte" aanvalsoorlog tegen Oekraïne. Als teken van kracht voor de Oost-Europese natie hielden de G7-landen in een gezamenlijke verklaring voet bij stuk en beloofden ze Rusland meer sancties op te leggen. In de verklaring staat dat de landen "verdere sancties en maatregelen opleggen om de kosten voor Rusland en degenen die zijn oorlogsinspanningen steunen, te verhogen".


"We bouwen ook voort op het succes van onze inspanningen om ervoor te zorgen dat Rusland de beschikbaarheid van energie niet langer tegen ons en tegen de wereld kan bewapenen," voegde de verklaring eraan toe. Dit besluit is niet alleen genomen in het licht van de acties van Rusland in Oekraïne, maar ook in het licht van de destabiliserende activiteiten van Moskou in andere landen, variërend van cyberaanvallen en mensenrechtenkwesties tot desinformatiecampagnes.


Toen de top zijn einde naderde, benadrukte de Japanse premier Kishida, de gastheer van de G7, dat de veiligheid van Europa en de Indo-Pacific in feite ondeelbaar is, en hij zei ook met grote bezorgdheid dat als er nu geen actie wordt ondernomen, "Oekraïne vandaag Oost-Azië morgen zou kunnen zijn".

Economische kijk op China en zijn toenemende militariseringsactiviteiten

De landen hadden het over het "de-risken" van de betrekkingen met Peking. In zuiver economische zin houdt dit woord in dat bedrijven zich terugtrekken uit regio's die als risicovol worden beschouwd wat betreft het rendement dat kan worden behaald. Met betrekking tot China kan de-risking echter ook worden opgevat als een stap om minder afhankelijk te worden van Peking, meestal voor de levering van materialen of als markt voor eindproducten, zodat de potentiële risico's voor de handel en de verstoring van de toeleveringsketens worden beperkt.

g7 hiroshima


Afgezien van dit economische standpunt kreeg Peking ook een sterke terugslag over zijn houding tegenover Rusland en zijn intenties ten aanzien van Taiwan. De G7-leiders brachten ook een communiqué uit waarin zij Beijing waarschuwden voor zijn toenemende "militariseringsactiviteiten" in de Indo-Pacifische regio. Aangenomen wordt dat dit het resultaat is van besprekingen over de belangrijkste punten van zorg en de toekomstige gevolgen van de toenemende militarisering in de Oost- en Zuid-Chinese Zee, en over de mensenrechten in Xinjiang en Tibet.


Een andere factor die bijdraagt tot de publicatie van bovengenoemd communiqué kan de kwestie zijn van de binnenlandse inmenging van verscheidene Europese en Indo-Pacifische naties. Dit gezien de oprichting van Chinese "overzeese politiebureaus". Na de top noemde ook de Britse premier Rishi Sunak China "de grootste uitdaging voor de mondiale veiligheid en welvaart van onze tijd".


Peking nam deze reactie niet licht op en beschuldigde de G7-landen er onmiddellijk van samen te komen om China "zwart te maken en aan te vallen". Peking noemde de top "anti-China" en ontbood een dag later de gezant van Japan en berispte het Verenigd Koninkrijk in een felle reactie op de verklaringen in Hiroshima.

Ter afsluiting van de G7-top was het vrij duidelijk dat de landen eensgezind zijn in het aanpakken van diverse economische en geopolitieke problemen, maar wat nog moet worden afgewacht is of hun eensgezindheid zal resulteren in het vinden van een evenwicht tussen het streven naar samenwerking in de bovengenoemde kwesties en het zich afzetten tegen een illegale assertieve houding, of dat het gewoon zal blijven bij een formele discussie zonder actieplan voor de komende termijn.

Volg en like ons:

Verwante artikelen

Israël, Palestina en uw verzekeringsdekking

Israël, Palestina en uw verzekeringsdekking

Op dit moment heeft Sitata alle reizigers geïdentificeerd en geïnformeerd over de gebeurtenissen. Als u van plan bent om in de nabije toekomst naar Israël of de Palestijnse gebieden te reizen, let dan op het volgende. Onze verzekeraar, United...

Wees geen kalkoen deze feestdagen!

Wees geen kalkoen deze feestdagen!

De feestdagen zijn een tijd om vreugde te verspreiden, te genieten van heerlijke lekkernijen en herinneringen te creëren die een leven lang meegaan. Maar te midden van de feestvreugde en twinkelende lichtjes is er ook de onvermijdelijke stress van het navigeren door overvolle luchthavens, omgaan met reis...