Razende bosbranden in verschillende Canadese provincies

Geschreven door Harshitha Paderu

1 juni 2023

Veiligheid | Situation Room | Reizen

In april richtte een ijsstorm in Ontario en Quebec zware verwoestingen aan, met dodelijke slachtoffers en een grootschalige verstoring van de stroomvoorziening tot gevolg. Toen de maand mei begon, werden de temperaturen warmer en werden verschillende Canadese provincies getroffen door ontembare bosbranden, waaronder British Columbia, Alberta, Saskatchewan, Manitoba en Nova Scotia.

Tegen 9 mei werden temperaturen van meer dan 30 graden Celsius voorspeld voor de noordelijke en centrale regio's van British Columbia, waardoor het risico op nieuwe bosbranden toenam. Hoge temperaturen leidden ook tot snellere sneeuwsmelting en een stijging van het rivierpeil. In verschillende delen van de provincie werden overstromingswaarschuwingen en -adviezen afgegeven. Na overstromingen in de centrale en zuidelijke regio's werden snelwegafsluitingen en evacuaties gemeld. Vervolgens verergerden zware regens de overstromingsachtige situatie; zij zorgden echter voor respijt van de branden.

De situatie in Alberta was veel ernstiger. Op 6 mei werd in de hele provincie de noodtoestand uitgeroepen nadat ten minste 110 bosbranden meer dan 24.000 mensen op de vlucht hadden gejaagd. Brandweerlieden uit heel Canada en ook uit de VS werden ingezet om de aanhoudende branden te blussen. De uitgestoten rook trof delen van het westen van Canada en het noorden van de VS. Velen leden aan ademhalingsproblemen en andere longaandoeningen. Op 24 mei werden koelere temperaturen geregistreerd, bleven minstens 7.000 mensen uit hun huizen geëvacueerd en bleven ongeveer 65 branden branden. Op 30 mei had Environment Canada waarschuwingen afgegeven voor slechte luchtkwaliteit en slecht zicht.

Op 24 mei hebben ambtenaren in Manitoba het verkeer van voertuigen in het zuidoosten van de provincie beperkt. Ten minste 7.500 mensen werden geëvacueerd uit het Cross Lake gebied. Het wildbrandgevaar in het centrale en oostelijke deel van Manitoba was hoog tot extreem, terwijl het in de meeste noordelijke delen van de provincie laag tot matig bleef.

Op 15 mei werden minstens 35 actieve bosbranden gemeld in verschillende noordelijke gebieden van Saskatchewan. Rook van de brandhaarden trof ook de centrale en zuidelijke delen van de provincie. De luchtkwaliteitsindex stond op 10, een zeer hoog risico, wat ongebruikelijk is voor Saskatchewan. Het zicht was slechts 400-500 meter. Environment Canada adviseerde bewoners om buitenactiviteiten te beperken.

Op 28 mei werd in Halifax, Nova Scotia, de noodtoestand uitgeroepen. Het bevel zou minstens zeven dagen van kracht blijven. Er werden actieve branden gemeld in de buurt van Tantallon en Barrington Lake. Ten minste 16.000 mensen werden geëvacueerd uit nabijgelegen gemeenschappen en er werd melding gemaakt van ernstige vernieling van eigendommen. Snelwegen in het gebied werden afgesloten. Stroom- en telecommunicatiebedrijven kondigden aan de dienstverlening in de getroffen gebieden op te schorten. Environment Canada waarschuwde voor slechte luchtkwaliteit en slecht zicht in de hele stad als gevolg van de rook. Vanaf 30 mei gingen de evacuaties door omdat er nieuwe bosbranden werden gemeld.

Op 30 mei heeft Environment Canada hittewaarschuwingen afgegeven voor delen van Ontario en Quebec. De hoge temperaturen zouden kunnen aanhouden tot minstens 2 juni. De hogere temperaturen en de droge omstandigheden kunnen in deze regio's een risico op bosbranden vormen.

Door de onvoorspelbare weersomstandigheden kunnen deskundigen niet voorspellen wanneer Canada verlichting zal krijgen van de woedende bosbranden.

SITATA volgt de situatie op de voet en brengt regelmatig verslag uit. Download de app om op de hoogte te blijven van eventuele risico's van de branden die uw reis kunnen verstoren.

Volg en like ons:

Verwante artikelen

Moge u een zinvolle Jom Kippoer hebben 

Moge u een zinvolle Jom Kippoer hebben 

Jom Kippoer, de heiligste dag op de Joodse kalender, is een diepgaande en reflectieve ervaring die bekend staat als de Verzoendag. Het symboliseert een diepgaande verbinding tussen individuen en het goddelijke. Volgens de Joodse traditie wordt tijdens Rosj Hasjana, ook wel bekend als de...

SPANNINGEN AAN DE GRENS TUSSEN DOMINICAANSE REPUBLIEK EN HAITI

SPANNINGEN AAN DE GRENS TUSSEN DOMINICAANSE REPUBLIEK EN HAITI

SPANNINGEN OP DE GRENS DOMINICAANSE REPUBLIEK - HAITI Door een aanhoudend conflict over de aanleg van een waterkanaal van een gedeelde rivier blijft de situatie gespannen aan de grens tussen de Dominicaanse Republiek en Haïti. De autoriteiten van de Dominicaanse Republiek zijn gestopt met het uitgeven van visa...

Hoe kan ik mijn CO2-voetafdruk verminderen tijdens het reizen?

Hoe kan ik mijn CO2-voetafdruk verminderen tijdens het reizen?

Er wordt ons verteld dat er een gat in de ozonlaag zit Kijk eens wat er op het strand aanspoelt En Heer, ik geloof, van de hemel tot de zeeën We brengen Moeder Natuur op haar knieën Dus laten we wat blauw boven ons achterlaten Laten we wat groen op de grond achterlaten Het is alleen van ons om te lenen,...