Tragedie met de trein in Odisha

Geschreven door Nikhitha Kumar

7 juni 2023

Veiligheid

Op 2 juni werd een drievoudig treinongeluk gemeld op het Bahanaga Bazar treinstation in Balasore, Odisha. Bij het ongeluk waren een goederentrein en 2 passagierstreinen betrokken, de Shalimar-Chennai Coromandel Express en de Bengaluru-Howrah Express. Het dodelijkste ongeluk in twee decennia kostte het leven aan 288 mensen en verwondde ongeveer 1100 mensen. 

Uit het voorlopige onderzoek bleek dat de mogelijke oorzaak van het ongeval een seinprobleem was. Minister Ashwini Vaishnaw van Spoorwegen zei dat een "verandering in het elektronische vergrendelingssysteem" tot het ongeluk heeft geleid. Volgens sommige spoorwegautoriteiten was het elektronische vergrendelingssysteem faalveilig, wat betekent dat zelfs als het systeem zou falen, alle seinen op rood zouden springen, waardoor alle treinen tot stilstand zouden komen. Zij beweerden dat menselijk ingrijpen de oorzaak was van het falen van het systeem. Op 6 juni nam het Indiase federale bureau Central Bureau of Investigation het onderzoek over van de politie van Odisha. Volgens overheidsfunctionarissen zullen alle mogelijkheden worden onderzocht, waaronder sabotage, menselijke nalatigheid en mechanische fouten. 

ELEKTRONISCH VERGRENDELINGSSYSTEEM

Voordat we de mogelijke scenario's die hadden kunnen gebeuren analyseren, is het belangrijk om het 'Electronic Interlocking System' te begrijpen. Het is een veiligheidsmechanisme dat gebruik maakt van softwarecomponenten zoals computers, programmeerbare logische controllers en communicatienetwerken om veilig en efficiënt toezicht te houden op treinbewegingen op spoorwegknooppunten.

Bovendien zorgt het ervoor dat seinen om vooruit te rijden alleen worden goedgekeurd als het spoor vrij is. Om de aanwezigheid en locatie van treinen op het spoor vast te stellen, maakt het gebruik van sensoren en terugkoppelingsapparatuur. Het regelt het treinverkeer, zodat treinen veilig van spoor kunnen wisselen. 

WISSELS, SEINEN EN SPOORSTROOMKRINGEN

Schakelpunten, seinenen circuitcircuits zijn voornamelijk geïntegreerd in het systeem om een soepele treinbeweging mogelijk te maken. De coördinatie van deze componenten is nodig om treinen zonder ongelukken te laten rijden. 

  • Treinen wisselen van het ene spoor naar het andere met behulp van schakelpuntenDit zijn beweegbare delen van een spoor. 
  • Circuit worden geïnstalleerd om de aanwezigheid van een trein op het spoor te detecteren. Het systeem bepaalt of een spoor bezet of vrij is en werkt synchroon met schakelpunten
  • Het belangrijkste doel van het systeem is dus het vertragen van de signaal voor een trein om vooruit te rijden tot de route veilig is. In wezen bepaalt het welk spoor een trein moet gebruiken. Deze methode zorgt ervoor dat geen enkele trein ooit een spoor probeert te passeren dat al bezet is door een andere trein. 

2 JUNI 2023

Op 2 juni, ten tijde van het ongeval, was de goederentrein gestationeerd op de luslijn terwijl de Coromandel Express op weg naar Chennai reed op de 'up main line'. De Howrah Express uit Bangalore reed in tegengestelde richting naar Howrah op de naastgelegen 'down main line'. Beide treinen reden met de toegestane snelheid van 128 km/u (80 mph).

Aanvankelijk kreeg de Coromandel Express een 'groen sein' om verder te rijden op de hoofdlijn waar hij aankwam. Om onduidelijke redenen werd het sein echter verwijderd van de hoofdlijn en werd de route overgezet naar de nabijgelegen luslijn. Dit was het punt waarop er sprake was van een onjuiste routing of een seinfout - beide onder controle van het Electronic Interlocking System. Nogmaals, het is belangrijk om te onthouden dat de primaire functie van het systeem is om ervoor te zorgen dat op geen enkel moment een trein probeert op een spoor te komen dat al bezet is door een andere trein.

Treinramp Odisha
Treinramp Odisha

Rond 19:20 uur (plaatselijke tijd) kwam de noodlottige Coromandel Express in botsing met een goederentrein. Door de hoge botssnelheid ontspoorden 22 rijtuigen van de trein van de hoofdlijn nabij station Bahanaga Bazar.

 Bengaluru-Howrah Express

De tegemoetkomende Bengaluru-Howrah Express had bijna de Coromandel Express in tegengestelde richting gepasseerd toen drie van de ontspoorde rijtuigen van de laatste over het naastgelegen spoor sloegen en in botsing kwamen met de achterkant van de Bengaluru-Howrah Express, waarbij de laatste twee niet-gereserveerde rijtuigen ontspoorden. 

Treinbotsing odisha

Er werden onmiddellijk herstelwerkzaamheden uitgevoerd en na 51 uur werden de treindiensten op het spoor hervat. Op 7 juni waren meer dan 100 lichamen nog niet geïdentificeerd omdat ze onherkenbaar waren. Bovendien zou het identificeren van de passagiers in de niet-gereserveerde compartimenten tijd kosten, wat de uitdaging des te moeilijker maakt. Naar verluidt zouden DNA-monsters worden genomen om deze niet-opgeëiste lichamen te identificeren.

Blijf voor meer reisveiligheidsupdates op de hoogte van Sitata via zijn verschillende platforms. (Facebook, Instagram, Linkedin)

Referenties

https://indianexpress.com/article/explained/how-did-the-odisha-train-crash-happen-8644109/

https://fithindi.thequint.com/amp/story/explainers/odisha-train-accident-electronic-interlocking#read-more

Volg en like ons:

Verwante artikelen

Moge u een zinvolle Jom Kippoer hebben 

Moge u een zinvolle Jom Kippoer hebben 

Jom Kippoer, de heiligste dag op de Joodse kalender, is een diepgaande en reflectieve ervaring die bekend staat als de Verzoendag. Het symboliseert een diepgaande verbinding tussen individuen en het goddelijke. Volgens de Joodse traditie wordt tijdens Rosj Hasjana, ook wel bekend als de...

SPANNINGEN AAN DE GRENS TUSSEN DOMINICAANSE REPUBLIEK EN HAITI

SPANNINGEN AAN DE GRENS TUSSEN DOMINICAANSE REPUBLIEK EN HAITI

SPANNINGEN OP DE GRENS DOMINICAANSE REPUBLIEK - HAITI Door een aanhoudend conflict over de aanleg van een waterkanaal van een gedeelde rivier blijft de situatie gespannen aan de grens tussen de Dominicaanse Republiek en Haïti. De autoriteiten van de Dominicaanse Republiek zijn gestopt met het uitgeven van visa...

Hoe kan ik mijn CO2-voetafdruk verminderen tijdens het reizen?

Hoe kan ik mijn CO2-voetafdruk verminderen tijdens het reizen?

Er wordt ons verteld dat er een gat in de ozonlaag zit Kijk eens wat er op het strand aanspoelt En Heer, ik geloof, van de hemel tot de zeeën We brengen Moeder Natuur op haar knieën Dus laten we wat blauw boven ons achterlaten Laten we wat groen op de grond achterlaten Het is alleen van ons om te lenen,...