Het Schengenvisum - wat is het?

Geschreven door Mahima Chhaparia

15 juni 2023

Hulp bij reizen

Het Schengenvisum is een reisvergunning waarmee niet-burgers van de Europese Unie (EU) het Schengengebied kunnen betreden en er kunnen rondreizen. Het Schengengebied is een verzameling van 27 Europese landen die de paspoortcontroles aan hun gemeenschappelijke grenzen hebben afgeschaft, waardoor reizigers zich vrij tussen de lidstaten kunnen bewegen tijdens hun toegestane verblijf. Reizigers kunnen een Schengenland binnenkomen en vrij reizen tussen andere Schengenlanden voor een bepaalde periode, meestal maximaal 90 dagen binnen een periode van 180 dagen. 

België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, IJsland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Zweden, Zwitserland en Liechtenstein maken deel uit van het Schengengebied. Kroatië is op 1 januari 2023 toegetreden tot het Schengengebied. Vanaf 19 september 2022 zijn Estland, Letland, Litouwen en Polen officieel gestopt met het verstrekken van Schengenvisa aan Russische burgers en hebben ze hen de toegang tot hun grondgebied ontzegd. 

Vaak wordt aangenomen dat de Europese Unie en het Schengengebied hetzelfde zijn. Niet alle landen van de EU maken echter deel uit van het Schengengebied. Ierland, Roemenië, Bulgarije en Cyprus maken deel uit van de EU, maar niet van het Schengengebied. Ook Noorwegen en Zwitserland maken geen deel uit van de EU, maar wel van het Schengengebied. Sinds 1 januari 2021 maakt het Verenigd Koninkrijk geen deel meer uit van de EU en het Schengengebied. 

Er zijn 17 landen die geen lid zijn van het Schengengebied, maar die wel toegang verlenen met een geldig Schengenvisum. Dit zijn Albanië, Antigua en Barbuda, Wit-Rusland, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Colombia, Noord-Cyprus, Georgië, Gibraltar, Kosovo, Mexico, Montenegro, Noord-Macedonië, Roemenië, Sao Tomé en Principe, Servië en Turkije. 

Er zijn drie soorten Schengenvisa: Uniform Schengenvisum, Visum met territoriaal beperkte geldigheid en Nationaal visum. Deze zijn verder onderverdeeld in categorieën op basis van verschillende factoren. 

Een geldige medische reisverzekering van minstens 30.000 euro is een belangrijke vereiste voor het verkrijgen van een Schengenvisum. De verzekering moet geldig zijn voor je hele verblijf in het Schengengebied. 

De aanvraagprocedure is vrij eenvoudig. Nadat je het land hebt gekozen waar je naartoe wilt, verzamel je de vereiste documenten zoals een ingevuld aanvraagformulier, geldig paspoort, reisroute, accommodatiegegevens, bewijs van financiële middelen, reisverzekering en bewijsstukken volgens de vereisten van het consulaat. Maak vervolgens een afspraak met de ambassade van het land dat je wilt bezoeken, woon het visumgesprek bij en wacht op de verwerking van het visum. 

Enkele belangrijke dingen om in gedachten te houden als je naar Europa reist:

  1. Houd je essentiële documenten bij de hand, zoals je paspoort, visum en reisverzekering. 
  2. Zorg ervoor dat je paspoort nog minstens zes maanden geldig is na je geplande vertrek uit het Schengengebied.
  3. Plan je reisroute zodat je een idee hebt van de duur van je verblijf in elk land en de activiteiten die je wilt meemaken. 
  4. Houd je aan de limiet van 90 dagen binnen een periode van 180 dagen. Houd je verblijf bij en plan je route dienovereenkomstig.
  5. Sluit een uitgebreide reisverzekering af die voldoet aan de minimale dekkingsvereisten van het Schengengebied om jezelf te beschermen in geval van medische noodgevallen of onverwachte gebeurtenissen.

We hopen dat we je wat duidelijkheid hebben gegeven over Schengenvisum. Neem gerust contact met ons op als je vragen hebt. Blijf verbonden met Sitata via zijn verschillende platforms. (Facebook, Instagram, Linkedin)

Volg en like ons:

Verwante artikelen

Israël, Palestina en uw verzekeringsdekking

Israël, Palestina en uw verzekeringsdekking

Op dit moment heeft Sitata alle reizigers geïdentificeerd en geïnformeerd over de gebeurtenissen. Als u van plan bent om in de nabije toekomst naar Israël of de Palestijnse gebieden te reizen, let dan op het volgende. Onze verzekeraar, United...