Cycloon BIPARJOY

Geschreven door Harshitha Paderu

16 juni 2023

Veiligheid

In de late avond van 15 juni kwam de zeer zware cyclonale storm (VSCS) BIPARJOY aan land in de buurt van de haven van Jakhau in Kutch, Gujarat, met stormwinden tot 150 km/u en windstoten tot 180 km/u. Duizenden mensen zijn zwaar getroffen: tot nu toe zijn 6 mensen omgekomen en 94.000 mensen zijn naar opvangkampen verplaatst. Bangladesh gaf de cycloon de naam 'Biparjoy', wat in het Bengaals 'ramp' betekent. Verwacht wordt dat de cycloon ernstige gevolgen zal hebben langs de westkust en zijn weg zal vinden naar Pakistan. In India zijn strijdkrachten ingezet in het grensgebied om de plattelandsbevolking bij te staan. Op dit moment lopen meer dan 1700 dorpen, 75 kusten en 41 havens nog steeds gevaar.

Impact in India:

 • De storm heeft voor verstoorde transportnetwerken gezorgd - vluchten en treinen werden geannuleerd. De luchthaven van Jamnagar heeft zijn activiteiten opgeschort en verschillende luchthavens zullen waarschijnlijk hun commerciële activiteiten stopzetten totdat de weersomstandigheden verbeteren. 99 treinen die vertrekken, eindigen of door de door Biparjoy getroffen gebieden rijden, werden geannuleerd door de Western Railway. Bovendien werd de haven van Kandla gesloten, wat leidde tot verkeersopstoppingen in Gandhidham.
 • Het Indiase Meteorologische Departement heeft een rood alarm afgegeven voor Saurashtra en Kutcch. Verschillende toeristische plekken, waaronder de beroemde Dwarkadish tempel en de Somnath Tempel in Gir, zijn tot nader order gesloten voor toegewijden. Op het strand van Juhu in Mumbai zijn reddingswerkers ingezet.
 • De autoriteiten hebben een rood alarm afgegeven voor verschillende delen van Rajasthan - in Barmer, Jalore, Jodhpur, Pali en Nagaur. Populaire bestemmingen zoals Jaipur, Ajmer en Tonk hebben een oranje alarm.
 •  Door de harde wind en het onweer werden bomen ontworteld en raakte de infrastructuur ernstig beschadigd. Tenten die waren opgezet op het strand van Mandvi in Kutcchh zijn weggespoeld door het noodweer. In Mumbai kwamen minstens 4 mensen om het leven nadat ze zich in de zee waagden in Juhu. Visserijactiviteiten blijven opgeschort. 
 • Meer dan 900 dorpen hebben te kampen met stroomuitval door afgebroken bomen en elektriciteitspalen. 

Impact in Pakistan:

 • De cycloon bevindt zich naar verwachting op ongeveer 400 km afstand van Karachi en zal naar verwachting aan land komen bij Keti Bandar, langs de kustlijn van Sindh. Gebieden die waarschijnlijk getroffen zullen worden zijn Thatta, Badin, Sajawal, Tharparkar, Karachi, Mirpurkhas, Umerkot, Hyderabad, Ormara, Tando Allah Yar en Tando Muhammad Khan in de provincie Sindh. 
 • De burgerluchtvaartautoriteit heeft een Notice to Airmen (NOTAM) vrijgegeven voor de luchthavens van Karachi, Sukkur, Mohenjodaro en Nawabshah waarin staat dat er geen toestemming wordt gegeven om op te stijgen of te landen als de windkracht meer dan 30 zeemijl bedraagt. 
 • Ten minste 40.000 mensen zijn geëvacueerd of verplaatst uit risicogebieden als preventieve maatregel en de autoriteiten hebben gepland om tot 100.000 mensen te evacueren. 
 • Vanaf 16 juni verklaarde het Pakistaanse Meteorologische Departement dat de cycloon van een VSCS afzwakte tot een 'severe cyclonic storm'. Kustgebieden in Sindh, waaronder Sujawal, werden overspoeld door de hoge zeespiegel. Tot nu toe zijn er echter nog geen gewonden gemeld. Sujawal, Nooriabad, Thatta en Badin blijven aangemerkt als kwetsbare districten. Karachi blijft op scherp staan omdat er zware regenval is gemeld in sommige delen van de zuidelijke metropool. Lokale autoriteiten is geadviseerd om tot zaterdag 17 juni alert te blijven. 
 • Er kunnen stroomonderbrekingen worden verwacht omdat de transmissielijnen waarschijnlijk beschadigd raken.

Advies:

 • Als je in deze gebieden reist, wees dan voorzichtig en raadpleeg de plaatselijke meteorologische rapporten indien beschikbaar. Zware regens kunnen overstromingen en aardverschuivingen veroorzaken en harde wind kan gevaarlijke omstandigheden op zee veroorzaken. Reizigers moeten reizen in de getroffen gebieden vermijden omdat essentiële diensten, waaronder transport, verstoord kunnen raken. Vermijd contact met overstromingswater vanwege het mogelijke risico op besmetting.
 • Verwacht en bereid je voor op een beperkte stroomvoorziening. Zorg dat de batterijen van je mobiele telefoon opgeladen zijn en bescherm je apparaten tegen piekspanningen. Schakel alle niet-essentiële elektrische apparaten uit om stroompieken te voorkomen wanneer de stroom weer aangaat.
 • Het is raadzaam om een noodpakket samen te stellen met een draagbare batterij, zaklamp, water, gedroogd voedsel of voedsel in blik, lucifers, lampen, EHBO-kit, om er maar een paar te noemen. Houd telefoonnummers voor noodgevallen bij de hand.
 • Het vlieg- en treinverkeer kan hinder ondervinden. Neem contact op met je reisaanbieder en blijf op de hoogte van de status van de verstoringen. Houd de lokale media in de gaten voor meer informatie en waarschuwingen. 

Conclusie: 

SITATA houdt de situatie voortdurend in de gaten en zorgt voor regelmatige updates. Download de app om op de hoogte te blijven van mogelijke risico's van de branden die uw reis kunnen verstoren. Blijf op de hoogte via onze verschillende platforms. (FacebookInstagramLinkedin)

Referenties:

Volg en like ons:

Verwante artikelen

Israël, Palestina en uw verzekeringsdekking

Israël, Palestina en uw verzekeringsdekking

Op dit moment heeft Sitata alle reizigers geïdentificeerd en geïnformeerd over de gebeurtenissen. Als u van plan bent om in de nabije toekomst naar Israël of de Palestijnse gebieden te reizen, let dan op het volgende. Onze verzekeraar, United...

Wees geen kalkoen deze feestdagen!

Wees geen kalkoen deze feestdagen!

De feestdagen zijn een tijd om vreugde te verspreiden, te genieten van heerlijke lekkernijen en herinneringen te creëren die een leven lang meegaan. Maar te midden van de feestvreugde en twinkelende lichtjes is er ook de onvermijdelijke stress van het navigeren door overvolle luchthavens, omgaan met reis...