De groeiende weerbaarheid van een prachtige ramp: Mt. Mayon

Geschreven door Medha Bhagwat

28 juni 2023

Veiligheid

Mt. Mayon, gelegen bij Legazpi in Albay in de Bicol regio, is zonder twijfel een bezienswaardigheid. Hij wordt door de lokale bevolking vaak 'Bulkang Magayon' genoemd, wat 'prachtige vulkaan' betekent. De Mayon, die 2462 meter boven de zeespiegel uittorent, is een toeristische trekpleister van de Filippijnen. De berg staat niet alleen bekend als een natuurlijke schoonheid, maar blijft ook een van de meest actieve van de 24 bekende vulkanen in het land. 

Met zijn ontzagwekkende pittoreske symmetrie heeft de vulkaan een lange geschiedenis van fatale uitbarstingen, waarvan de meest recente in 2018 meer dan 88.000 mensen op de vlucht joeg. 

Op 5 juni hebben de vulkanologen van de staat, het Filippijnse Instituut voor Vulkanologie en Seismologie (Phivolcs), de status van Mayon verhoogd naar waarschuwingsniveau 2, volgens een waarschuwingssysteem met vijf stappen. Dit betekent dat er 'toenemende onrust is die uiteindelijk kan leiden tot freatische uitbarstingen of zelfs vooraf kan gaan aan een gevaarlijke magmatische uitbarsting'. 

In het licht hiervan vaardigde de Civil Aviation Authority ook een bericht uit waarin piloten werd verboden om op 10.000 voet van het oppervlak van Mayon te vliegen. Later werd de activiteit van de vulkaan op 8 juni verhoogd naar Alert Level 3, wat duidt op de mogelijkheid van een gevaarlijke uitbarsting in de nabije toekomst.

Het valt niet te ontkennen dat de Filippijnen worden beschouwd als een van de meest rampgevoelige landen ter wereld. Met meer dan 20 tyfoons en stormen die de Zuidoost-Aziatische natie bijna jaarlijks teisteren en de 24 actieve vulkanen die regelmatig met aardbevingen te kampen hebben, komt de verandering in de status van Mayon nauwelijks als een verrassing. 

Wat op dit moment echter zorgwekkend is, is de toenemende onrust van Mayon. Terwijl de vulkaan sinds 11 juni nog steeds lava loost en rotsen uitspuwt 'op een rustige manier', zijn deze erupties op laag niveau volgens Phivolcs-directeur Teresito Bacolcol tekenen dat het maanden zal duren voordat de Mayon diffuus uitbarst. Eenvoudiger gezegd, er is een grote kans op een explosieve uitbarsting in de komende weken of zelfs dagen. 

De piek in de vulkanische activiteit veroorzaakte opnieuw de evacuatie van inwoners (meer dan 41.483), vee (ongeveer 1.107) en leidde er ook toe dat de noodtoestand werd uitgeroepen in 18 steden en gemeenten in de regio Bicol. 

In het zwaarst getroffen gebied, Albay, lijden de arme boerengemeenschappen het meest. Dit omdat de permanente gevarenzone rond Mayon, die voor mensen verboden gebied zou moeten zijn, een populaire plek is geworden voor boerendorpen. Hoewel president Ferdinand Marcos Jr. zelf naar de noordoostelijke provincie vloog om de dorpelingen gerust te stellen, kan de distributie van voedselpakketten, drinkwater en andere door de overheid verstrekte hulp niet veel doen. 

Vanaf 27 juni zijn er 107 vulkanische aardbevingen gedetecteerd door Phivolcs. Daarnaast is ook de gematigde uitstoot van pluimen toegenomen van 100 meter op 26 juni tot 750 meter op 27 juni. Dit duidt sterk op onrust op relatief hoog niveau, aangezien er al magma in de krater aanwezig is. 

De autoriteiten voorspellen dat deze onrust wel drie maanden of langer kan duren zonder dat er een gewelddadige en levensbedreigende explosie plaatsvindt. Het is echter noodzakelijk dat de mensen in de Albay regio hun waakzaamheid niet laten verslappen. 

Om de vinger aan de pols te houden en zich voor te bereiden op een soortgelijke calamiteit, houden de Phivolcs de Taal Vulkaan in Batangas en de Kanlaon Vulkaan in Negros momenteel nauwlettend in de gaten om te zien of er onrust ontstaat die kan leiden tot een verhoging van de alarmniveaus en evacuaties. 

Blijf Sitata volgen voor meer van dit soort updates. Blijf op de hoogte via onze verschillende platforms. (FacebookInstagramLinkedin)

Volg en like ons:

Verwante artikelen

Israël, Palestina en uw verzekeringsdekking

Israël, Palestina en uw verzekeringsdekking

Op dit moment heeft Sitata alle reizigers geïdentificeerd en geïnformeerd over de gebeurtenissen. Als u van plan bent om in de nabije toekomst naar Israël of de Palestijnse gebieden te reizen, let dan op het volgende. Onze verzekeraar, United...

Wees geen kalkoen deze feestdagen!

Wees geen kalkoen deze feestdagen!

De feestdagen zijn een tijd om vreugde te verspreiden, te genieten van heerlijke lekkernijen en herinneringen te creëren die een leven lang meegaan. Maar te midden van de feestvreugde en twinkelende lichtjes is er ook de onvermijdelijke stress van het navigeren door overvolle luchthavens, omgaan met reis...